Formulakauden 2018 päätyttyä on sopiva hetki tarkastella päättynyttä kautta ja sen päätähtiä, kuljettajia. Ketkä ansaitsevat kunnian tulla nostetuksi sivustomme laatulistaukselle?

SuomiF1-sivusto arvioi jokaisen kuljettajan kauden, listaten lopulta kymmenen parasta. Arviossa on otettu huomioon pisteiden ja hyvien sijoitusten lisäksi käytettävissä oelvan kaluston tarjoamat mahdollisuudet ja rajoitteet, pärjäämisen suhteessa tallikaveriin, tasaisen suorittamisen sekä näytönpaikkojen maksimoimisen.

TOP10: SuomiF1 listasi tämän kauden parhaat WRC-rallikuljettajat – miten Latvala ja Lappi sijoittuivat?

#10 Sergio Perez, Force India

Sijoitus MM-sarjassa: 8.
MM-pisteet: 62
Paras sijoitus: 3.

Huippuhetki: Azerbaidzhanin GP:n kolmossija
Pohjakosketus: Singaporen typerä törmäily

Perez teki jälleen tasaisen varmaa työtä keskikastissa, kruununa kauden ainoa ”kolmen suuren” ulottumattomiin lipsahtanut palkintokorokepaikka Bakussa.

Meksikolaiskuljettaja on vuosien mittaan kypsynyt ja sementoinut samalla paikkansa F1-sarjassa. Virheherkkyydestä on päästy eroon, ja kiitoksena siitä mies napsi tasaisesti pisteitä.

Ensi vuodesta tulee mielenkiintoinen, kun paikoin ihon alle päässyt tallikaveri vaihtuu.

#9 Kevin Magnussen, Haas

 

Sijoitus MM-sarjassa: 9.
MM-pisteet: 56
Paras sijoitus: 6.

Huippuhetki: Australian GP:n aika-ajot
Pohjakosketus: Bakun hengenvaarallinen törttöily Pierre Gaslyn kanssa

Magnussen oli alkukaudesta liekeissä, mutta tulostahti hiipui kauden edetessä. Se tiputtaa sijoitusta parilla pykälällä.

Tanskalaisen ongelmana on usein alisuorittaminen aika-ajoissa. Kun lähtöruutu kisaan ei ole auton potentiaalin tasalla, joutuu mies taistelemaan radalla. Ja siitä päästäänkin ”K-Magin” suosiota jakavaan aiheeseen.

Magnussen on radalla vielä härskimpi kuin Max Verstappen, jonka otteet ovat suuren yleisön jatkuvan tarkastelun alaisena. On tavallaan piristävää, että mies ei kavahda yhtäkään taistelua radalla. Hän on kilvanajaja henkeen ja vereen.

Mutta liian usein miehen temput lyövät yli. Ei ole ihme, että muut kuljettajat kritisoivat kollegaansa viikonlopusta toiseen. Magnussenin arvaamattomuus oli käydä turhan kalliiksi sekä Pierre Gaslylle Bakussa että Charles Leclercille Suzukassa.

#8 Nico Hülkenberg, Renault

Sijoitus MM-sarjassa: 7.
MM-pisteet: 69
Paras sijoitus: 5.

Huippuhetki: Saksan GP
Pohjakosketus: Belgian GP:n starttikolarin aiheuttaminen

”B-ryhmän mestari”. Renaultin saksalaiskuljettaja teki jälleen vahvaa jälkeä kirkkaimpien parrasvalojen ulkopuolella.

Yhä uransa ensimmäistä palkintopallipaikkaa metsästävä saksalainen on löytänyt ranskalaistiimistä itselleen hyvän kodin, jossa häneen ja hänen osaamiseensa luotetaan. Mutta nyt miehen, kuten koko tallinkin, täytyy ottaa seuraava askel eteenpäin, jotta tulostaso nousisi.

Ensi kaudella Hülkenbergin todellinen taso punnitaan. Daniel Ricciardo on erittäin kova vastus, eikä saksalainen saa taipua uuden haasteen edessä.

#7 Fernando Alonso, McLaren

 

Sijoitus MM-sarjassa: 11.
MM-pisteet: 50
Paras sijoitus: 5.

Huippuhetki: Australian GP
Pohjakosketus: Abu Dhabin GP:n epätoivoiset oikomiset

Alonson tuskallinen taivallus yhdessä McLarenin kanssa tuli vihdoin päätökseen, ja hyvä niin. Vaikka espanjalaisesta ajattelisi mitä, ei kukaan voi kiistää hänen ajaneen vuosia lahjoilleen sopimattomalla kalustolla.

Alkukauden kovat puheet sekä kuskin että tallin puolelta vaihtuivat jälleen kerran yhteen suureen pettymykseen. Alkuvuodesta pisteitä vielä ropisi mukavasti, mutta kauden edetessä suoritustaso romahti. Alonso päätti F1-taipaleensa kuuden kisan pisteettömän kisan putkeen.

Mutta ajoittain ratin takana hän esitteli meille vielä muutaman kerran taitojaan. Tallikaverin peseminen puhtaalla pelillä aika-ajoissa on kova temppu, vaikka sitä kuinka yrittäisi vähätellä miehelle paremmin sopivammalla autolla. Myös tuloksissa mies keikkui lähes aina korkeammalla kuin mihin kalusto antoi myöten.

#6 Daniel Ricciardo, Red Bull

 

Sijoitus MM-sarjassa: 6.
MM-pisteet: 170
Paras sijoitus: 1.

Huippuhetki: Monacon GP:n voitto alitehoisella autolla
Pohjakosketus: Vastaantulija Singaporen GP:ssä

Lähtö Red Bullilta yllätti koko formulakansan. Mutta Renault-siirto kertonee paljon siitä, miten Ricciardo asemansa tallin sisällä kokee.

Kahdesta upeasta voitosta huolimatta Ricciardo jäi lähes täysin säkenöivän tallikaverinsa Max Verstappenin varjoon. Käytännössä aina julkisuudessa hymyilevä aussi ei varmasti ilakoinut syvimmällä sisimmissään, kun talli luisui yhä enemmän ja enemmän hollantilaisen taakse.

Jatkuvat epäluotettavuusongelmat olivat tragikoominen lisäys Ricciardon vaikeaan kauteen. Niiden seurauksena hän ei päässyt esiintymään yhtä vakuuttavasti kuin tallikaverinsa, vaikka kausi tarjosikin lukuisia upeita suorituksia.

Ensi vuonna odottavat uudet haasteet Red Bull -perheen ulkopuolella toivottavasti vapauttavat miehen jälleen täyteen loistoonsa.

#5 Charles Leclerc, Sauber

Sijoitus MM-sarjassa: 13.
MM-pisteet: 39
Paras sijoitus: 6.

Huippuhetki: Brasilian GP
Pohjakosketus: Epävarmat otteet Saksan GP:ssä

Kimi Räikkösen manttelinperijä siirtyy Ferrarille suuret paineet niskassaan. Siirto F1-sarjan legendaarisimpaan talliin ei ollut yllätys, vaikka kyseessä onkin melkoisen kokematon kuljettaja.

Kommentti: Sori Kimi Räikkösen fanit – suomalaisen Ferrari-jatkosta puhuttaessa ”ikiaikaiseen F1-perinteeseen” vetoaminen täyttä typeryyttä

Kukaan ei voi kiistää Leclercin hurjaa potentiaalia. Tämän kauden suoritukset olivat linjassa junioriluokissa annettujen näyttöjen kanssa. Tämä mies osaa ajaa.

Huomionarvoisena seikkana on mainittava, että kauden jälkimmäisellä puoliskolla Leclerc keräsi keskikastin kuljettajista eniten pisteitä. Suomalaisittain se kertoo hyvää Sauberin parantuneesta vauhdista, mutta myös Leclercin jatkuvasta kypsymisestä paremmaksi kuljettajaksi.

Totta kai virheitäkin sattui. Kukaan kuljettaja ei selvinnyt kaudesta ilman yhtäkään kuprua. Tulokkaana ja Ferrari-linkkinsä vuoksi jatkuvan tarkastelun alaisena Leclerc suoriutui kaudestaan kuitenkin mainiosti.

#4 Sebastian Vettel, Ferrari


Sijoitus MM-sarjassa: 2.

MM-pisteet: 320
Paras sijoitus: 1.

Huippuhetki: Kanadan GP
Pohjakosketus: Saksan GP:n ulosajo kärkipaikalta

Vettelin vaikea loppukausi mustamaalasi hänen mainettaan todella pahasti. Aivan samoin kuin Valtteri Bottaksenkin tapauksessa, kääntyi suuri yleisö häntä vastaan unohtaen alkukauden upeat suoritukset tyystin.

On totta, että Vettel teki itse liian monta virhettä, ojentaen lopulta tittelin varsin helposti Lewis Hamiltonille. Saksalainen sortui myös paineiden alla pahoihin virhearviointeihin radalla, saaden monet kyseenalaistamaan hänen kylmäpäisyytensä.

Mutta kaiken kritiikin keskellä on syytä muistaa, että saksalainen osaa kyllä ajaakin. Kanadan GP:ssä hän oli pitelemätön, Australiassa hän hyödynsi Mercedeksen taktisen moka täydellisesti. Viisi voittoa eivät osu kohdalle sattumalta, vaan ne pitää osata ajaa.

Ensi vuonna Vettelin veri punnitaan. Kun luotettava aisapari Räikkönen on korvattu nuorella ja nälkäisellä haastajalla nimeltä Leclerc, joutuu Vettel pistämään kaiken osaamisensa peliin. Miten mies ensi vuodesta suoriutuu, määrittelee hänen asemansa tallissa.

Mutta se on ensi vuoden juttuja.

#3 Kimi Räikkönen, Ferrari


Sijoitus MM-sarjassa: 3.

MM-pisteet: 251
Paras sijoitus: 1.

Huippuhetki: USA:n GP:n voitto
Pohjakosketus: Kanadan GP

Oli vaikea päättää, kumpi Ferrari-kaksikosta saa olla tässä listauksessa parempi. Lopulta vaa’an Räikkösen eduksi kallisti suomalaisen suoriutuminen suhteessa odotuksiin.

On suuri onni ja ilo, että Räikkösen viimeinen Ferrari-kausi sujui näinkin komeasti. Vielä alkuvuodesta tilanne näytti noudattavan valitettavan tuttua kaavaa, jossa suomalainen oli aina Ferrarin kakkosvara.

Räikkönen sai tällä kaudella autostaan irti enemmän kuin vuosiin, ja se näkyi paitsi lukuisina palkintokorokepaikkoina, myös pitkän voitottoman putken kauan kaivattuna päättymisenä. Harvoin F1-varikolla jonkun kuljettajan voittoa on juhlittu näin yksimielisesti.

Räikkönen ei ollut tälläkään kaudella ultimaattisesti Vetteliä nopeampi, mutta siinä missä saksalaisen suoritustaso heittelehti laajalla skaalalla, oli Räikkönen huomattavasti tasaisempi. Erotuksena aiempiin vuosiin se tuotti tänä vuonna myös runsaasti menestystä.

Vaikka ajanjakso Ferrarilla tuleekin nyt haikeaan päätökseen, ei syytä murheeseen ja masennukseen ole. Räikkönen on ensi vuonna keskikastin kovimpia luita.

#2 Max Verstappen, Red Bull

 

Sijoitus MM-sarjassa: 4.
MM-pisteet: 249
Paras sijoitus: 1.

Huippuhetki: Meksikon GP
Pohjakosketus: Ulosajo harjoituksissa Monacossa tuhosi voittohaaveet

Red Bullin talismaanin kausi oli kaksijakoinen, mutta plusmerkit ovat huomattavasti negatiivisia suuremmat.

Alkukausi ei olisi voinut paljoakaan ohdakkeisimmin sujua. Epävarma Verstappen ajautui kisasta toiseen aina sinne missä dramatiikkaa riitti, ja monet epäilivät hänen hurjan nousukiitonsa talttuvan.

Mitä vielä.

Kauden loppupuolella Verstappen oli kenties sarjan paras kuljettaja. Oikeastaan vain tämän listan ykkönen voi hänet siinä taistossa haastaa. Ja hän sai sentään ajaa sarjan parasta autoa.

Löydettyään mojonsa keskikaudella Verstappen otti homman haltuun tyylikkäästi. Hän oli tallinsa ykköstykki, mikä on Ricciardon kaltaista kuljettajaa vastaan todella kova meriitti.

Verstappenin otteet taisteluissa muita kärkitallin kuljettajia vastaan kertoivat omaa kieltään nuoren hollantilaisen asennoitumisesta. Välillä roiskui, ja siitäkös kritisoijat riemastuivat, mutta analyyttisesti formuloihin suhtautuvat asiantuntijat todistivat Verstappenin otteissa sellaisia merkkejä, joita on nähty vain lajin suurimmissa legendoissa.

Jo tämän kauden suoritustason täydellinen kääntäminen päälaelleen kertoo paljon Verstappenin henkisestä kasvusta. Mitä saammekaan nähdä ensi kaudella, jos kalusto on miehen vaatimusten mukaisella tasolla?

#1 Lewis Hamilton, Mercedes


Sijoitus MM-sarjassa: 1.

MM-pisteet: 408
Paras sijoitus: 1.

Huippuhetki: Saksan GP:n sadetanssi
Pohjakosketus: Katkerat kommentit Silverstonessa

Maailmanmestari on ykkönen, myös tässä listauksessa. Tänä vuonna saimme nähdä parasta Lewis Hamiltonia koskaan, ja se on jo itsessään kova saavutus.

Monet puhuvat Vettelin ja Ferrarin hävinneen tämän kauden mestaruuden, mutta se olisi vähättelyä Hamiltonia ja Mercedestä kohtaan. Uusi yhden kauden piste-ennätys ja tittelin varmistuminen lopulta murskaavalla ylivoimalla kertovat myös heidän täydellisestä onnistumisesta.

Hamilton oli tällä kaudella henkisesti vahvempi kuin aiemmin, vaikka välillä läikkyikin yli. Silverstonen puheet ”mielenkiintoisista Ferrarin taktiikoista” olivat kuitenkin tunnekuohuissa lausuttuja, jota nopeat anteeksipyytelyt sosiaalisessa mediassa kielivät.

Hamilton ei järkyttynyt, vaikka alkukausi ei sujunutkaan täysin miehen suunnitelmien mukaan. Brittimestari kääri hihansa ja löysi yhdessä Mercedeksen kanssa tarvittavan suorituskyvyn mestaruusjunan saattamiseksi takaisin raiteilleen.

Britti on vuosi vuodelta oppinut yhä paremmin, että nopeuden lisäksi suurilta mestareilta kysytään myös järjenkäyttöä kypärän sisällä. Se on vielä esimerkiksi Verstappenin suurin kompastuskivi. Myös Vettelillä on tällä osa-alueella runsaasti kehitettävää.

Mutta Hamilton hallitsee kaksi mestarilta vaadittavaa osa-aluetta. Kun hän pääsee vielä ohjastamaan Hopeanuolen luomuksia, on tulostaso täsmälleen tällä kaudella nähdyn arvoista.

Kuka tämän miehen pysäyttää, saa olla melkoinen seppä.