Päättynyt MM-rallivuosi on eittämättä yksi rallihistorian hienoimmista. Kausi jää historiankirjoihin yhtenä tasasisimmista ja jännittävimmistä.

Kauden päätteeksi on hyvä niputtaa kuljettajat jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen. Pistetaulukko on hyvä mittari, mutta olisi hölmöä ajatella sen kertovan koko totuuden.

SuomiF1-sivusto arvioi kuljettajien otteita ja suorituksia kokonaisuutena, ottaen huomiono myös tuloksiin vaikuttaneet seikat. Listalle valikoitiin vain WRC-sarjan kuljettajat, sillä eri luokkien kalusto- ja sarjajärjestelmien erilaisuudet tekevät vertailusta paitsi vaikeaa, myös epäreilua.

Kunniamaininnat WRC2-luokan puolelta sarjan kärkikolmikko kuitenkin ansaitsee. Jan Kopecky, Pontus Tidemand ja Kalle Rovanperä tekivät erinomaista jälkeä kautta linjan.

Tässä sivustomme arvio kauden kymmenestä parhaasta WRC-kuljettajasta.

#10 Mads Östberg, Citroen


Sijoitus MM-sarjassa: 10.

MM-pisteet: 70
Paras sijoitus: 2.

Kausi oli Citroenille vaikea, ja tallin norjalaiskuljettaja sai oman osansa epäonnesta.

Suomen MM-rallin kakkossija osoitti, mihin Östbergistä on parhaimmillaan. Vuosien jauhaminen aivan terävimmän kärjen tuntumassa, mutta ei kuitenkaan huipulla, alkaa olla miehelle jo valitettavan tyypillistä.

#9 Elfyn Evans, Ford


Sijoitus MM-sarjassa: 7.

MM-pisteet: 80
Paras sijoitus: 2.

Walesilaiskuljettaja ajoi tasaisen ja mukiinmenevän kauden, mutta siitä puuttuivat selkeät huippuhetket. Kaksi podiumia ei ole huono saldo, mutta ensi kaudeksi mieheltä odotetaan tasonnostoa. Potentiaalia tästä kaverista kyllä löytyy.

#8 Dani Sordo, Hyundai

 

Sijoitus MM-sarjassa: 9.
MM-pisteet: 71
Paras sijoitus: 2.

Sordo on hyväksynyr asemansa hyvänä kakkosviulun soittajana ja tulituen antajana. Tänä vuonna hän esitti vaillinaisella ajo-ohjelmallaan kuitenkin parastaan vuosiin.

Seitsemällä rallilla MM-sarjan yhdeksäs sija on kunnioitettava suoritus. Espanjalainen hoiti tehtävänsä tyylikkäästi, tuoden tallille pisteitä ja antaen muiden riskeerata kaiken voittotaistossa.

#7 Esapekka Lappi, Toyota


Sijoitus MM-sarjassa: 5.

MM-pisteet: 126
Paras sijoitus: 3.

Upean viime vuoden jälkeen Lapin tämä kausi oli pettymys, siitä ei pääse mihinkään. Kolme kolmossijaa on laiha tulos, mutta ensi vuotta ajatellen tilanne on lohdullinen.

Lapin vauhti ja potentiaali ei ole kadonnut mihinkään. Mikäli Citroen on miehen käsiin sopiva, on hän ensi vuonna kova luu jopa MM-taistossa. Tämän vuoden voi niputtaa kategoriaan oppirahojen maksaminen.

#6 Sebastien Loeb, Citroen


Sijoitus MM-sarjassa: 13.

MM-pisteet: 43
Paras sijoitus: 1.

Miten ihmeessä vain kolme kisaa tällä kaudella ajanut mies on tällä listalla niin korkealla? Helppo vastaus: kyseessä on Sebastien Loeb!

Ranskalaislegendan voitto Katalonian MM-rallissa on kiistatta yksi vuoden kovimmista urheilutempuista. Se alleviivaa miehen suuruutta lajin suurimpana legendana, kuten aiemmin on kirjoitettu.

Näkökulma: Sebastien Loebin uroteko vaiensi viimeisetkin kriitikot – kiistatta kaikkien aikojen rallikuljettaja

Rallissa tärkeintä ei ole olla jatkuvasti nopein, vaan voiton pitääkin osua sille, joka osaa sovittaa vauhtinsa olosuhteisiin ja kilpailijoihinsa sopivaksi. Siitä syystä Loeb voitti tänä vuonna, ja siitä syystä hän on voittanut niin turkasen monta kertaa aiemminkin. Vanha mestari kävi vielä kerran kouluttamassa nuorempiaan.

#5 Jari-Matti Latvala, Toyota


Sijoitus MM-sarjassa: 4.

MM-pisteet: 128
Paras sijoitus: 1.

Latvalan maineen ja rallifanien nälveksinnän ei tule antaa valheellista kuvaa suomalaisen tästä kaudesta.

Kyllä, virheitä sattui edelleen, ja ne rokottivat paljon pisteitä. Mutta yhtä lailla matkanteko päättyi karulla ja julmalla tavalla myös teknisiin ongelmiin. Se tuntuu monelta kritisoijalta unohtuvan.

Latvalan taakkana on kenties hänen kansalaisuutensa. Suomalaisille rallitaipaleelta ainoa kelpaava tulos on voitto. Kun Latvala on pyrkinyt täyttämään omaa ja maanmiestensä himoitsemaa tavoitetta MM-kruunusta turhaan jo vuosikymmenen ajan, puskee fanittamisen nurja puoli päätään esiin. Mitä kukaan voittaa haukkumisella, ei täällä päässä aukea.

Tällä kaudella nähtiin piristävän erilaista Latvalaa. Vauhtia mieheltä edelleen löytyy, mutta mukana oli myös ripaus kauan kaivattua taktista kypsyyttä. Nyt kun vain kalusto saadaan viritettyä iskuun ja ajoittaiset aivopierut rutistettua ensi kaudesta pois, voi Latvala yllättää monet.

#4 Hayden Paddon, Hyundai


Sijoitus MM-sarjassa: 8.

MM-pisteet: 73
Paras sijoitus: 2.

Uusiseelantilainen ajoi Sordon tapaan vain puolikkaisen rallikauden, mutta silti hän on espanjalaista huomattavasti korkeammalla tällä listalla. Otteet olivat sen verran vakuuttavammat.

Paddon ansaitsisi ehdottomasti parempaa kuin Hyundain tehtaan puolittaisen tuen. Varsinkin soralla mies löysi tällä kaudella jälleen vauhdin, jolla hän mainettaan pari vuotta sitten loi.

#3 Thierry Neuville, Hyundai

 

Sijoitus MM-sarjassa: 2.
MM-pisteet: 201
Paras sijoitus: 1.

Kukaan ei varmasti ole pettyneempi tämän vuoden mestaruustaiston ratkaisuhetkiin kuin Neuville itse. Kaikki oli läpi kauden belgialaisen omissa käsissä, mutta niin vain tutut ongelmat puskivat jälleen kerran esiin.

Neuville on parhaimmillaan häikäisevän nopea, ja kolme osakilpailuvoittoa on tästä erinomainen todiste. Mutta nopeuden vastapainoksi mies tuntuu sortuvan välillä typeriin virheisiin sekä paineen alla että täysin rauhallisissa tilanteissa. Nämä virheet täytyy pystyä karsimaan pois, mikäli Neuville hamuaa nousta vielä mestariksi.

Kuulostaako kritiikki muuten tutulta? Näitä samoja fraaseja on lauottu vuosia Latvalan suuntaan.

#2 Sebastien Ogier, Ford


Sijoitus MM-sarjassa: 1.

MM-pisteet: 219
Paras sijoitus: 1.

Mestari otti omansa, ja tämän tittelin täytyy olla Ogierin komean uran kirkkain timantti. Ranskalainen oli maailmanmestari siitä yksinkertaisesta syystä, että hän oli kokonaisuutena kaikkia muita parempi.

Ogier joutui käyttämään kaikki tuntemansa kikat ja turvautumaan jopa hieman harmittavalla tavalla talllimääräysten apuun, mutta tiukassa taistelussa se suotakoon.

Uran kuudes titteli tuli hurjimman taistelun päätteeksi. Ensi vuonna koettavat uudet haasteet Citroenilla. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö Ogier vielä kerran nousemaan ja kukistamaan kisa kisalta vahvemmiksi käyvät vastustajansa.

#1 Ott Tänak, Toyota


Sijoitus MM-sarjassa: 3.

MM-pisteet: 181
Paras sijoitus: 1.

Kauden nopein kuljettaja, jonka osalta riittää eniten jossiteltavaa. Mitä jos auto olisi kestänyt virolaisen käsissä Walesissa, Kataloniassa ja Australiassa? Tässä on kauden nopein mies, siitä ei ole kahta sanaa.

Kolmen voiton putki kauden keskivaiheilla nosti Tänakin itseluottamuksen uusiin korkeuksiin. Miehen potentiaali pääsi vihdoinkin irti kaikessa loistossaan. Tämän takia Toyota miehen riveihinsä palkkasi.

Kuten tallikaveri Latvalankin tapauksessa, jos ensi kaudeksi sekä talli että kuljettaja hiovat suorituksistaan pois turhat höntyilyt, voi kyyti olla muille kylmää.