Sebastien Loeb ajoi voittoon Citroenillaan. Lause, joka kuvaili puuduttavan tylsästi vuosia rallin MM-sarjaa. Tänään kenelläkään ei ole kuitenkaan syytä haukotella Loebin ykkössijalle, vaan puhjeta raikuviin suosionosoituksiin.

Paluu WRC-voittajaksi viiden vuoden jälkeen maistui Loebista hyvältä, vaikka hänen ei tarvitse todistaa ralliauton ratissa kenellekään enää mitään. Ykkössija tapahtumarikkaassa Katalonian MM-rallissa liki puolen vuoden ralliajotauon jälkeen yllätti kaikki, kenties myös miehen itsensä.

Kehäkettu esitteli itseään parhaimmillaan. Hän pysyi koko ajan mukana kärjen tuntumassa, ajaen nopeasti, mutta ennen kaikkea varmasti. Kun muut kärkiautot, erityisesti Toyotan Jari-Matti Latvala ja Ott Tänak, joutuivat ongelmiin, tikkasi Loeb erinomaista tulosta EK toisensa perään.

Mitä se kertoo rallin nykytasosta, jos Loeb pystyi palaamaan voittajaksi puolen vuoden tauon jälkeen?

Rallimaailman yllätykseksi ”terveisiä ajallut ” Loeb oli kivunnut tulosluettelon kärkeen muutama pätkä ennen maalia. Jännittävillä päätöshetkillä hän näytti manttelinperijälleen ja kaimalleen Sebastien Ogierille vielä kerran kaikki temppunsa, ajaen voittoon.

Loeb on kaiken suitsutuksensa ansainnut, mutta samalla vääräleuat kääntävät happamat kommenttinsa muiden suuntaan. Mitä se kertoo rallin nykytasosta, jos Loeb pystyi palaamaan voittajaksi puolen vuoden tauon jälkeen?

Kysymys on typerä ja se on syytä jättää omaan arvoonsa. Muiden kuskien arvostelun sijasta on Loebia pakko pysähtyä kunnioittamaan, viimeistään tässä vaiheessa jokaisen.

Rallin MM-sarja on tällä hetkellä tasokkaampi kuin vuosiin, rohkeimmat väittävät sen olevan parempi kuin jopa koskaan. Voitosta taistelellaan kilpailusta toiseen kolmen automerkin kesken, eikä yksikään niistä ole Citroen. Ranskalaismerkin takavuosien dominointi on vain kaukainen muisto.

Silti Loeb pystyi palaamaan takaisin voittajaksi. Edellinen kisa Korsikalla meni mönkään, mutta kauden avausrallissaan Meksikossa hän oli viides. Sekin kertoo paljon.

Loebin voitto sarjan tehdastalleista heikoimmalla autolla on kova saavutus.

Rallissa jokainen yksityiskohta ratkaisee, eikä voi olla sattumaa, että Loeb pystyy välttämään epäonnen iskut kerta toisensa jälkeen.

Kun Loeb napsi mestaruuksia unettavaan tahtiin, kritisoi moni sen olevan helppoa, koska sarjan taso oli pohjalukemissa. Tämä pitikin osittain paikkansa. Liian usein Loeb selvitti kilpailut vailla arvoistaan vastusta.

Tänä viikonloppuna niin ei ollut. Voimiensa tunnossa olevat Sebastien Ogier ja Thierry Neuville jäivät taakse ajamalla, eivätkä Tänak ja Latvalakaan voi piiloutua rengasrikkojen taakse. Rallissa jokainen yksityiskohta ratkaisee, eikä voi olla sattumaa, että Loeb pystyy välttämään epäonnen iskut kerta toisensa jälkeen.

Loebin mestaruudet ja osakilpailuvoitot tekevät miehen kruunaamisen kaikkien aikojen rallikuljettajaksi houkuttelevaksi. Katalonian ralliviikonloppu antoi väitteelle niin vahvan pohjan, ettei asiasta pitäisi enää edes keskustella.