SuomiF1-sivuston kausiennakossa on vuorossa erittäin mielenkiintoinen Red Bull. Hondan kanssa hynttyyt yhteen lyönyt talli haluaa lyödä kapuloita muiden kärkitallien rattaisiin, mutta onko siihen tällä kaudella todellisia mahdollisuuksia?

Aston Martin Red Bull Racing

Virallinen nimi: Red Bull Racing
Ensimmäinen kausi: 2005
Valmistajien mestaruudet: 4

Kausi 2018:
Voitot: 4
Paalupaikat: 1
MM-pisteet: 419
Sijoitus valmistajien sarjassa: 3.

Kuljettajat 2019:
#10 Pierre Gasly
#33 Max Verstappen

Red Bull lähtee tulevaan kauteen pikemminkin mustana hevosena kuin punaisena härkänä. Lähtökohdat kauteen ovat mielenkiintoiset, sillä jännitettävää riittää niin kuljettaja- kuin moottoririntamalla.

[readmore from=”red bull”]

Renaultin vaihtaminen Hondaan oli tallilta taktisesti erittäin hyvin suoritettu peliliike. Sukset olivat menneet ranskalaismerkin kanssa pahasti ristiin, Hondan kanssa nousua huipulle päästään rakentamaan puhtaalta pöydältä.

Red Bull turhautui Renaultin kehitystyön hitauteen ja paikallaan polkemiseen. Ranskalaismerkki ei ole noussut missään vaiheessa lähellekään Mercedestä ja Ferraria nykyisten V6-moottoreiden aikakaudella.

Hondan todellinen potentiaali on vielä puolestaan lunastamatta. Japanilaismerkki maksoi kalliita oppirahoja McLaren-vuosien aikana, mutta viime kaudella Toro Rossolla projekti sai itselleen hedelmällisen kasvualustan. Red Bull on valmis korjaamaan sadon lähitulevaisuudessa.

Realisti on syytä olla. Honda ei ole edelleenkään Ferrarin ja Mersun tasolla, mutta Renault on jo saavutettu, kenties ohitettu. Takaiskuja ja moottoririkkoja tulee varmasti tänäkin vuonna, mutta tästä on hyvä jatkaa

Autona Red Bull on aivan yhtä hyvä kuin muidenkin kärkipään tallien luomukset. Adrian Newey on tallille valtavan arvokas voimavara, vaikka F1-autoja ei suunnitellakaan enää vain yhden miehen voimin. Hänen jakaessa oppia nuoremmilleen Red Bull pitää huolen, että autot pysyvät laadukkaina myös jatkossa.

Kahden tallin voimin Red Bull -organisaatio voi auttaa Hondaa kehittämään voimanlähdettään nopeasti, Toro Rosson kun voi varmasti uhrata tälläkin kaudella testialustaksi.

Räjähdysherkin tilanne Red Bullilla ei olekaan tänä vuonna moottoritilassa, vaan auton ohjaamoissa.

Renaultille siirtynyt Daniel Ricciardo sanoi vihdoin ääneen sen, minkä kaikki jo tiesivät: Red Bull on Max Verstappenin talli.

”He tiesivät Maxin olleen syyllinen” Daniel Ricciardolta harvinaisen kitkerä kommentti Verstappenin törkytempusta

Vaikka Verstappen kypsyy kuljettajana ja ihmisenä vuosi vuodelta, jatkaa nuori hollantilainen takuulla ajoittaista hämmentämistään tulevallakin kaudella. Mutta siinä sivussa syntyy myös tulosta. Verstappenissa Red Bullilla on tulevaisuuden mestari.

Tallikaverin kerätessä kaiken hehkutuksen osakseen tallin uuden kuljettajan Pierre Gaslyn tilannetta ei käy kateeksi. GP2-sarjan mestaruus ja muutamat hienot väläytykset viime kaudelta eivät paljoa vaakakupissa paina, kun suuri yleisö ihailee vain toista Red Bullia. Pelkona on, että fanikelkassa istuvat myös Red Bullin johtohahmot.

Onkin mielenkiintoista seurata, miten Gasly ja Verstappen tulevat keskenään toimeen. Molemmat ovat tulisieluisia kuljettajia, jotka puhuvat ennen kuin ajattelevat. Se voi tuottaa tallille monia hankalia tilanteita.

Olisi suuri ihme, jos tämä keitos ei kiehahda kauden aikana. Verstappenin asemaa tallissa ei uhkaa mikään, joten miten Gasly kestää tämän? Erinomainen rattimies kun hänkin on.

Ennustus: Vaihdos Hondaan piristää, mutta kaudesta tulee viime vuoden toisinto. Muutama voitto ja valmistajien sarjan kolmossija on jo korvamerkitty tallille. Mutta maksaako se tallikaverusten välit?

#10 Pierre Gasly

  • Syntymäaika: 7.2.1996 (22 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Rouen, Ranska

Saavutukset: GP2-sarjan mestari 2016
F1-tilastot:
26 GP-starttia
29 MM-pistettä

Pierre Gaslyn asema Red Bullilla on vaikea. Meriitit alemmista formulaluokista ovat kunnosta, ja myös debyyttikausi Toro Rossolla sujui hienosti. Silti mies tuntuu joutuvan selittämään paikkaansa tallissa.

Syynä eivät ole niinkään Gaslyn taidot rattimiehenä, vaan Red Bullin itsensä luoma hierarkia tallissa. Verstappenin asema tallin ykköstykkinä on niin vahva, ettei Gaslyn roolia rinnalla voi oikein ymmärtää.

Vaikka tallijohto ja Gasly itse toista yrittävätkin varmasti selittää, on tallikaveri härkälauman suurin ase mestaruustaistossa. Se voi olla kova paikka nuorelle ranskalaiselle. Yrityksen täytyy olla kova, ja talvitesteissä tapahtuneet ulosajot kertovat miehen ajavan nyt äärirajoilla.

Mikäli Gasly jää heti alkukaudesta Verstappenin jalkoihin, voi ranskalainen kiehahtaa. Viitteitä temperamentista saatiin jo viime kaudella.

Jännittävämmäksi tilanne tosin muodostuu, mikäli Gasly pystyy päihittämään toistuvasti tallikaverinsa.

#33 Max Verstappen

  • Syntymäaika: 30.9.1997 (21 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Hasselt, Belgia

Saavutukset: Euroopan F3 -sarjan mestari 2014
F1-tilastot:
81 GP-starttia
5 GP-voittoa

670 MM-pistettä

Max Verstappen on kasvanut lyhyen F1-uransa aikana ilmiöksi. Mielipide hänestä löytyy kaikilta. Hollantilaista ja hänen ajotaitojaan ja -tyyliään rakastetaan siinä missä vihataankin.

Viime kausi oli Verstappenia parhaimmillaan ja pahimmillaan. Alkukausi oli räpellystä, ja jatkuvat kolaroinnit ja ajovirheet saivat kriitikot innostumaan.

[readmore from=”verstappen max”]

Kauden jälkipuoliskolla jälki oli täysin päinvastaista. Verstappen oli loppuvuoden parhaita kuljettajia, ja kaluston kestäessä mies keräsi mukavasti MM-pisteitä ja siinä sivussa pari voittoa. Tämä oli sitä Verstappenia, joka herättää ihastusta.

Vaikka Verstappenilla lähtee käyntiin jo viides kausi sarjassa, on syytä muistaa miehen olevan edelleen vasta 21-vuotias. Mies kasvaa vielä ihmisenä.

Viitteitä kypsymisestä ja asioihin rauhallisemmin suhtautumalla on jo saatu (uutinen). Tunteiden kuriin saaminen onkin seuraava tärkeä askel miehen kehityspolulla. Nopeuttaan hänen ei tarvitse enää todistaa kenellekään.

Miehen täytyy nyt pystyä ymmärtämään ja sisäistämään, että suuret voittajat osaavat paitsi ajaa, myös käyttää päätään.

Mikäli Honda saa kehitettyä jo täksi kaudeksi luotettavan ja nopean voimanlähteen, on Red Bullia ohjastava Verstappen melkoinen jokerikortti jopa mestaruustaistoon.

LUE AIKAISEMMAT TALLIENNAKOT
Renault
Haas
McLaren
Racing Point
Alfa Romeo
Toro Rosso
Williams

Red Bull Honda Barcelonassa helmikuussa 2019.
Max Verstappen testasi Red Bull Hondaa Barcelonan talvitesteissä helmikuussa 2019. Kuva: Getty Images