Chilen tapahtumarikas MM-ralli saatiin päätökseensä sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Voittoa juhlii pitkästä aikaa M-Sport Fordin Ott Tänak.

Virolainen nappasi kärkipaikan perjantaina haltuunsa ja teki kilpailussa kaiken oikein rengasvalintoja myöten. Voitto on kauden 2019 maailmanmestarille uran 19:s. Kausi on ollut virolaiselle vaikea ja etenkin Fordin luotettavuus on syönyt ison kasan pisteitä, mutta tällä kertaa laitteet kesti ja vanha mestari löysi väkevät lääkkeet rallin voittoon.

– Mahtavaa saada vihdoinkin positiivisia asioita. Kiitokset mekaanikoille ja kaikille. Pieni ryhmä ihmisiä, jotka tekivät upeaa työtä, veisteli Chilen rallin voittaja Tänak.

Suomalaisittain kilpailusta päällimmäisenä mielessä on pettymys. Hyundain Esapekka Lappi ajoi rajusti ulos jo avauspäivän ensimmäisellä pätkällä, eikä pystynyt jatkamaan kilpailua lauantaina.

Keikkakuskina samassa tallissa kaasutteleva Teemu Suninen oli lähes loppuun asti matkalla huippusuoritukseen, mutta ulosajo kilpailun toiseksi viimeisellä pätkällä romutti haaveet kuohujuomasta palkintopallilla. Jokelalainen oli kilpailussa toisena ja piti takanaan muun muassa kokenutta tallikaveriaan Thierry Neuvillea.

Teemu Sunisen mahtava ralli päättyi jättipettymykseen. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

Chilessä jo teoreettisesti mestaruuden varmistamista tavoitellut Kalle Rovanperä sijoittui lopulta neljänneksi. Perjantaina suomalaistähti kärsi runsaasti aurausroolistaan ja lopullinen niitti palkintopallihaaveista meni lauantaina vääriin rengasvalintoihin. Rovanperä ajoi kuitenkin kypsästi ja napsi varmat pisteet kotiin. Kilpailun päättäneellä Power Stagella suomalainen nakutti jälleen kerran pohja-ajan ja nappasi täydet viisi lisäpistettä plakkariin.

– Ei paras viikonloppu meiltä. Oli alusta asti vaikeata ja annoimme etumatkaa lähtöpaikan myötä, joka maksoi koko viikonlopun. Ei myöskään parhaita päätöksiä, tiivisti Rovanperä Chilen rallin annin.

Rovanperä lisäsi vielä loppuun maalissa, ettei hänellä ole mahdollisuuksia Power Stagen pohjiin, mutta niin vain toisin kävi.

Toiseksi sijoittui lopulta Hyundai-kuski Neuville, ennen Rovanperän MM-uhkaajaa Elfyn Evansia. Piste-ero kaksikon välillä on nyt 31 pistettä. Rovanperän toinen ottelupallo mestaruustaiston osalta on 26.-29.10. ajettavassa Keski-Euroopan MM-rallissa.

Hyundain suomalaiskuskien ulosajot tarkoittivat samalla sitä, että Toyota varmisti valmistajien mestaruuden jo ennen kahta viimeistä kilpailua. Chilen rallin lopputulokset alla.

Chilen MM-rallin lopputulokset

  1. Ott Tänak, M-Sport Ford
  2. Thierry Neuville, Hyundai
  3. Elfyn Evans, Toyota
  4. Kalle Rovanperä & Jonne Halttunen, Toyota
  5. Takamoto Katsuta, Toyota
  6. Oliver Solberg, Skoda (WRC2)
  7. Gus Greensmith, Skoda (WRC2)
  8. Sami Pajari & Enni Mälkönen, Skoda (WRC2)
  9. Yohan Rossel, Citroën (WRC2)
  10. Nikolay Gryazin, Skoda (WRC2)