Hyvää joulua!

Jouluna formulaväkikin rauhoittuu viettämään aikaa perheen ja läheisten kanssa. Joulutouhujen lomassa F1-fani voi kuitenkin fiilistellä moottoriurheilun ihanuutta tämän jutun laatuartikkeleiden kautta.

Sen sijaan, että parhaat jutut täytyisi etsiä erikseen googlen tai viidakkorummun avulla, kerää SuomiF1 mielenkiintoisimmat, hauskimmat ja informatiivisimmat erikoisartikkelinsa tähän yhdeksi kokonaisuudeksi.

Näitä kelpaa lueskella vaikkapa joulukinkkua sulatellessa ja joulupukkia odotellessa.

Aloitetaan tuoreimmalla uutisella: SuomiF1 listasi vain pari päivää sitten tämän vuoden TOP10 moottoriurheilijat

Kiinnostaako vain F1? Siinä tapauksessa lukaisehan arvosanamme kaikille tämän kauden F1-kuskeille.

Väräjeekö kiinnostuskiikarisi vain Kimi Räikköselle? Sitten sinua kiinnostaa varmasti tämä suurlistaus, jossa pistimme paremmuusjärjestykseen KAIKKI Räikkösen F1-autot.

Räikkösen uran upein ajosuoritus on eittämättä kauden 2005 Japanin GP. Mitä ajatuksia Jäämiehen upea ajo herätti toimituksessa nyt, 14 vuotta myöhemmin?

Kyseinen GP on kaikkien aikojan klassikko, mutta meidän TOP5-listallemme kaikkien aikojen parhaista kisoista se ei aivan yltänyt. Miten ihmeessä? Lue ja katso, mitkä kisat ajoivat tuon mittelön edelle.

Sitten pientä ajatusleikkiä. Mitä jos jokainen F1-talli voisi kasata riveissään ajaneista kuljettajista ”dream teamin”? Leikittelimme ajatuksella, lue listaus täältä!

Sitten siirrymme historiaan. Luvassa hauskoja tarinoita vanhoista kuljettajista ja tapahtumista, nämä hauskat kommellukset jokaisen F1-fanin on syytä tietää. Näillä voi sitten päteä vaikkapa joulupöydässä.

Mario Andretti – tapaaminen aamupalapöydässä teki miehestä F1-mestarin

Myös Graham Hill sai ilmaisen lounaan Colin Chapmanilta, tosin hauskan sekaannuksen ansiosta. Myöhemmin miehestä kasvoikin sitten legendaarinen autourheilusankari, jonka kohtalo oli traaginen.

Historia: Traagisessa lento-onnettomuudessa kuollut F1-legenda teki edelleen ainutlaatuista moottoriurheiluhistoriaa

Jatketaan traagisella historia-linjalla – Rodriguezin veljekset ovat yhä tänäkin päivänä Meksikon kansallissankareita, vaikka valitettavan harva F1-fani heidät tietää – asia on syytä korjata, lue tämä artikkelimme veljeksistä: Tiesitkö: Meksikolaiset F1-veljekset maansa kansallissankareita, toinen tuttu nimi suomalaisillekin – molemmat kokivat traagisen loppunsa kilparadalla

Sitten hieman tragikoomista luettavaa. Tämä on itse asiassa koko sivuston historian luetuin juttu.

Andrea Modan surkuhupaisa talliviritelmä 1992 ansaitsee kaiken palstatilan, niin surkea ja koominen kommellusten sarja koko tallin taival oli. Ja hei, ajoihan tallissa Top Gearin aito ja alkuperäinen The Stig!

Tiesitkö: Top Gearista tuttu “The Stig” oli F1-sarjan historian surkuhupaisimman tiimin kuljettaja

Jos joku talli voi Andrea Modan haastaa, on se eittämättä kauden 1997 Lola. Sponsorin rehellisesti sanottuna typerä ajatus tappoi koko projektin alkuunsa.

Muistatko Lolan umpisurkean F1-yrityksen? Sponsorin toiminta tuhosi tallin, kuski oli Schumin esikuva!

Seuraavat tallit eivät olleet täydellisiä epäonnistumisia, mutta jättimäisiin budjetteihin nähden niiden tulokset olivat anteeksiantamattoman kehnoja.

Jaguar – muistatko ”Ison Kissan” F1-sekoilun? Surkea johtaminen tuhosi koko projektin

BAR – Muistatko: Suurilla lupauksilla mukaan tullut BAR-talli koki totaalinöyryytyksen – Ferraria suurempi budjetti tuotti 0 MM-pistettä

Loistava historia ei takaa ikuista onnea. F1-historia on todistanut usean jättiläisen kaatumista. Tiedätkö nämä kaikki tapaukset?

TOP5: F1-mahtitallien romahdukset – komea historia ei takaa ikuista elossapysymistä, nämäkin jättiläiset kaatuivat

Jätetäänpä lopuksi F1 vielä taakse. Le Mans ei kalpene formula ykkösten rinnalla legendaarisuudessa, varsinkaan näiden kilpailujen ansiosta.

TOP5: Le Mansin parhaat kisat: Listan ykköstä ei syyttä kutsuta kaikkien aikojen autourheilukilpailuksi

Listan ulkopuolelle jäi kilpailu, jossa voitto syntyi nerokkaan oivalluksen seurauksena. Jos autosi vaihdelaatikko on rikki, lue tämä tarina.

Onko tässä Le Mansin historian nerokkain voitto? Kuljettajan älynväläys pelasti Jaguarin – yhdellä vaihteella maaliin

Kaikkien aikojen ajosuoritus? Näitä listattaessa muistetaan yleensä vain F1-suoritukset, mutta tämä Jackie Icxkin ”yhdessä kierroksessa 38 sekunnin johto” voi olla kaikkien aikojen paras.

Historia: Kärkiauton yksinäisyys sai järjestäjät pelkäämään suuronnettomuutta – todellisuudessa kaikkien aikojen avauskierros

Etkö saanut tarpeeksesi? Kaikki historia-artikkelimme löydät täältä.

SuomiF1 toivottaa kaikille lukijoilleen hyvää joulua!