SuomiF1-sivuston esimies Juuso Taipale analysoi perinteiseen tapaansa jokaisen kauden 2019 kuljettajan suorituksen. Lue arvio sekä nostot tästä artikkelista.

On aika päivittää kesätauolla laadittu listaus jokaisen tämän kauden F1-kuljettajan suorituksista. Kouluarvosanojen jaossa on otettu huomioon tutut seikat: raakojen tulosten lisäksi otteet suhteutettuna käytössä olevaan kalustoon ja tallikaveriin.

Eikö miellytä? Omat arviosi voit antaa Moottoriurheilun Olohuoneessa, Suomen suurimmassa moottoriurheilun ystävät yhteen keräävässä Facebook-ryhmässä.

Lue kaikkien alkukauden kilpailuiden topit ja flopit -listaukset täältä

Kuuntele myös Paalupaikka-podcastia Spotifyssä. Tulossa kauden analysointi tiistaina nauhotettavassa jaksossa!

KATSO MM-LOPPUPISTEET TÄÄLTÄ

Lewis Hamilton

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Ranskan GP
Aallonpohja: Saksan GP

MM-pisteet: 413
Voitot: 11

Paalut: 5
Podiumit: 17
Sijoitus MM-sarjassa: 1.

Arvosana: 9½

Ei minkäänlaisia merkkejä hiipumisesta. Lewis Hamilton vei uransa kuudennen maailmanmestaruuden nimiinsä lopulta helpolla tavalla, mutta se kertoo enemmän miehen kyvyistä kuin vastustajien heikkoudesta.

Hamiltonista on voinut kirjoittaa jo usean viime kauden päätteeksi saman fraasin ”paras kausi tähän asti”. Se lupaa muille huonoa kautta 2020 ajatellen.

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: USA:n GP
Aallonpohja: Saksan GP

MM-pisteet: 326
Voitot: 4

Paalut: 5
Podiumit: 15
Sijoitus MM-sarjassa: 2.

Arvosana: 8½

Bottas ajoi vahvan kauden, sanokoot vihaajat haluavat. On totta, etteivät pelkät tilastot mairittele Bottasta tallikaveriin vertailtaessa. Hamilton voitti useammin, ollen myös keskinäisessä aika-ajoväännössä selvästi parempi.

Bottas oli kuitenkin tällä kaudella selvästi kovempi luu. Kun suomalaisella oli hyvä päivä, myös kovavireinen Hamilton joutui taipumaan. Aika-ajoissa ajallinen ero tallikaverusten välillä oli pienempi kuin kertaakaan aiemmin, se on kova meriitti Hamiltonin veroista paalukonetta vastaan.

Bottas ajoi enemmän kuin hyvän kauden, siksi arvosana on korkea. Kun tallikaverina vastassa on kenties koko sarjan historian paras kuljettaja, ei tasaisen varma ja hyvä tekeminen saa ansaitsemaansa arvostusta.

Max Verstappen

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Brasilian GP
Aallonpohja: Belgian GP

MM-pisteet: 278
Voitot: 3

Paalut: 2
Podiumit: 9
Sijoitus MM-sarjassa: 3.

Arvosana: 9½

Vahva ehdokas ”kauden kuljettajaksi”. Verstappen on kypsynyt kausi kaudelta, joten ei ole mikään ihme, että tämä vuosi on hollantilaisen paras tähän asti.

Kaluston puolelta Verstappen antaa edelleen liikaa tasoitusta mestaruustaiston suhteen, mutta ratin takana häärii tällä hetkellä kuljettaja, joka olisi valmis tittelijahtiin. Verstappen on nopea, rohkea, ja tätä nykyä myös harvinaisen tasainen pisteidenkerääjä. Japanissa mies lanattiin kärkitaistosta vailla miehen omaa syyttä, vain Belgian tapahtumissa on peiliin katsomisen paikka.

Jos Honda pystyy kehittymään vielä himpun verran, voi Verstappen olla ensi kaudella enemmän kuin vain mestaruustaiston musta hevonen.

Charles Leclerc

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Italian GP
Aallonpohja: Monacon GP

MM-pisteet: 264
Voitot: 2

Paalut: 7
Podiumit: 10
Sijoitus MM-sarjassa: 4.

Arvosana: 9

Charles Leclerc ei jättänyt kenellekään epäselväksi, etteikö Ferrarin päätös nostaa hänet kuljettajakseen olisi ollut oikea ratkaisu. Monacolainen on kiistaton lahjakkuus, tänä vuonna siitä saatiin monta erinomaista osoitusta.

Pieniä kasvukipuja oli vielä nähtävissä, mutta tässä miehessä on Ferrarin tulevaisuus. Se saattaa tehdä ensi kauden tallin sisäisestä tilanteesta entistäkin tulehtuneemman.

Sebastian Vettel

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Singaporen GP
Aallonpohja: Italian GP

MM-pisteet: 240
Voitot: 1

Paalut: 2
Podiumit: 9
Sijoitus MM-sarjassa: 5.

Arvosana: 7

Vettelin kausi oli ennakko-odotuksiin nähden suuri pettymys, mutta mies ajoi silti lukuisia erinomaisia kisoja. Karu fakta on kuitenkin se, ettei se ole riittävä tulostaso nelinkertaiselle maailmanmestarille.

Leclerc nousi median ja yleisön lemmikiksi, eikä ole kahta sanaa kumpaan Ferrari luottaa pitkässä juoksussa. Loppukauden tasonnosto antaa kuitenkin pientä luottoa Vetteliin. Varaa tänä vuonna nähtyihin lukemattomiin virheisiin ei kuitenkaan enää yksinkertaisesti ole.

Carlos Sainz

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Brasilian GP
Aallonpohja: Belgian GP

MM-pisteet: 96
Podiumit: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 6.

Arvosana: 9½

Kolmas vaihtoehto kauden kuljettajaksi. Jokainen F1-fani osaa kyllä antaa arvoa Sainzin tämän kauden suorituksille, mutta suuren yleisön silmissä hän ei nauti ansaitsemaansa suitsutusta.

Sainz oli heittämällä keskijoukon paras kuljettaja ja McLarenin hyökkäyksen ykköstykki. Tuskin edes Red Bull tiesi, millaisen kuljettajan se espanjalaisessa menetti. Se on nyt McLarenin onni.

Pierre Gasly

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Brasilian GP
Aallonpohja: Itävallan GP

MM-pisteet: 95
Podiumit: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 7.

Arvosana: 7½

Kunnioitettava tasonnosto, joskin se vaati Red Bull -pestin menettämistä. Gaslyn nousu palkintopallille Brasiliassa oli suuri ilonaihe koko F1-väelle, mutta aihetta iloon on myös yleisesti kauden jälkipuoliskossa. Avauspuoliskosta voi taas sanoa täysin päinvastaista. Red Bull -jakso saattoi tehdä arvaamattoman suurta vahinkoa miehen F1-uralle.

Alexander Albon

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Japanin GP
Aallonpohja: Itävallan GP

MM-pisteet: 92
Sijoitus MM-sarjassa: 8.

Arvosana: 8

Albon suoriutui omasta Red Bull -pestistään mukiinmenevästi, mutta ei suoritustaso mitenkään häikäisevä ollut. Tulokaskuskille pitää antaa kuitenkin enemmän armoa kuin Gaslylle, sillä ranskalainen ehti totutella talliin ja sen kalustoon koko talvitauon ja testirupeaman ajan. Albon heitettiin kehiin lähes kylmiltään.

Albon ajoi hyvän ja vahvan kauden, mutta todellinen tulikoe on edessä ensi vuonna. Verstappenin lyöminen tulee olemaan todella vaativa, lähes mahdoton urakka. Albonin ei kannata yrittää haukata liian isoa palaa kakusta.

Daniel Ricciardo

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Italian GP
Aallonpohja: Unkarin GP

MM-pisteet: 54
Sijoitus MM-sarjassa: 9.

Arvosana: 6½

Hymyilevän australialaisen ensimmäinen kausi Renaultilla ei sujunut parhaimmalla mahdollisella tavalla. Auto oli kaikkea muuta kuin hyvä, mutta poissa oli myös se suoritustaso, mistä Ricciardo opittiin Red Bull -vuosinaan tuntemaan.

Ricciardolla on paljon todistettavaa ensi vuonna. Palkka juoksee, mutta nyt tulostakin pitäisi syntyä.

Sergio Perez

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Belgian GP
Aallonpohja: Espanjan GP

MM-pisteet: 52
Sijoitus MM-sarjassa: 10.

Arvosana: 8½

Jälleen kerran Sergio Perez taikoi väkevän ja vahvan esityksen, mutta suurelta yleisöltä se saattoi mennä kokonaan ohi.

Meksikolainen oli Racing Pointin ykköstykki, koko askeleen tai pari tallikaveriaan edellä pisteiden napsija. Kalustoon nähden erinomaista työtä.

Lando Norris

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Itävallan GP
Aallonpohja: Kiinan GP

MM-pisteet: 49
Sijoitus MM-sarjassa: 11.

Arvosana: 8

Hyvä tulokaskausi. Tulostaso ailahteli, mutta se on helppo antaa avauskaudella anteeksi. Kauden yhden kovimman kuljettajan rinnalla Lando Norris voi olla kaudesta 2019 ylpeä.

Kimi Räikkönen

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Brasilian GP
Aallonpohja: Italian GP

MM-pisteet: 43
Sijoitus MM-sarjassa: 12.

Arvosana: 8

Alfa Romeon ja Kimi Räikkösen suoritustaso kääntyi kaudne jälkipuoliskolla laskuun, mutta kyse oli enemmänkin kalustosta kuin kuljettajasta. Suomalainen ajoi vahvan ja hyvän kauden.

Kun kaikki toimi, oli Räikkönen aina pistevauhdissa. Brasiliasta tuli mukava potti, mutta myös esimerkiksi Itävallan ja Bahrainin suoritukset olivat erinomaisia. Toisaalta sitten kun kaikki meni pieleen, ei Räikkösestäkään ollut tallin pelastajaksi.

Toivottavasti 2020 nähdään enemmän hyviä kuin huonoja suorituksia.

Daniil Kvjat

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Singaporen GP

MM-pisteet: 37
Podiumit: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 13.

Arvosana: 7½

Väkevä paluu takaisin sarjaan. Venäläiskuski osoitti olevansa edelleen F1-tason kuljettaja. Tasaista jälkeä, mutta Red Bullin organisaation varaan hän ei voi tulevaisuuttaan rakentaa.

Nico Hülkenberg

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Italian GP
Aallonpohja: Brasilian GP

MM-pisteet: 37
Sijoitus MM-sarjassa: 13.

Arvosana: 6

Mitä jos mies olisi pysynyt tiellä Hockenheimissa? Todennäköisesti Hülkenberg olisi päässyt nousemaan palkintokorokkeelle kotikisassaan, päättäen podiumettoman korpivaelluksensa sarjassa. Nyt niin ei käynyt, ja mies joutuu poistumaan F1-sarjasta harteillaan epähaluttu tilasto.

Kausi itsessään oli tahmeaa taaperrusta alusta loppuun. Tämä ei ollut missään nimessä Hülkenbergin paras kausi.

Lance Stroll

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Unkarin GP

MM-pisteet: 21
Sijoitus MM-sarjassa: 15.

Arvosana: 6-

Saksan GP:n nelossija pelasti paljon. Mies ajoi yhdessä rulettikisassa yli puolet kauden pisteistään.

Vauhdillisesti Strollin rajoitteet tulivat vastaan aika-ajoissa. Aivan liian monta kertaa leikki jäi kesken jo Q1-osioon, samalla kun tallikaveri lähti useita lähtösijoja korkeammalta.

Stroll ei ole historian surkein F1-kuski, mutta miehen ansiot ovat valitettavan ohuet. Isän lompakko ja Racing Pointin omistaminen takaavat F1-ajojen jatkumisen, ja sekös faneja kismittää.

Kevin Magnussen

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Australian GP
Aallonpohja: Britannian GP

MM-pisteet: 20
Sijoitus MM-sarjassa: 16.

Arvosana: 6

Magnussen, kuten koko Haas-talli, hiipui pahasti kauden edetessä. Tämä kausi meni pahasti vihkoon kaikin puolin.

Magnussenin maine periksiantamattomana kuljettajana ei miellytä kollegoita. Kun rohkea tyyli ei tuota pisteitä, pistää se myös tallijohdon hermot koetukselle.

Antonio Giovinazzi

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Brasilian GP
Aallonpohja: Belgian GP

MM-pisteet: 14
Sijoitus MM-sarjassa: 17.

Arvosana: 6-

Giovinazzi paransi kauden edetessä, mutta ensimmäinen kokonainen kausi formula ykkösissä oli vaikea. Italialainen ei pystynyt horjuttamaan kokeneen tallikaverinsa Räikkösen asemaa tallissa tarpeeksi usein, minkä lisäksi hän teki aivan liikaa virheitä. Ensi kaudeksi on pakko parantaa.

Romain Grosjean

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Britannian GP

MM-pisteet: 8
Sijoitus MM-sarjassa: 18.

Arvosana: 5

Grosjeanin taival F1-kuljettajana on tulossa päätökseen. Mies ei ole pystynyt karistamaan harteiltaan mainetta hermoheikkona kolarikallena, mutta tänä vuonna myös hänen suurin vahvuutensa, raaka nopeus, oli kadoksissa. Miehen jatko sarjassa ensikin kaudella on yksi vuoden suurimmista ihmeistä.

Robert Kubica

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Japanin GP

MM-pisteet: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 19.

Arvosana: 4½

Formuloissa ei ole tilaa säälille. Vaikka Kubican paluu takaisin F1-kuljettajaksi onkin kaunis satutarina, ei tästä kaudesta jäänyt juuri mitään kehuttavaa. Puolalainen oli sarjan hitain kuljettaja, joka sai rumasti selkäänsä tulokastallikaveriltaan. Tämä vuosi toi päätöksen tarinalle, mutta kauniiksi se ei muodostunut.

George Russell

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Unkarin GP
Aallonpohja: Brasilian GP

MM-pisteet: 0
Sijoitus MM-sarjassa: 20

Arvosana: 7½

Ei pisteitä, mutta vakuuttava kausi yhtä kaikki. Russell voitti Kubican kauden jokaisessa aika-ajossa, mutta Williamsin kalustolla se ei juurikaan tulosluettelossa näkynyt. Tulokset eivät kuitenkan jääneet valveutuneilta faneilta ja asiantuntijoilta huomaamatta. Valtteri Bottas saa tästä miehestä uuden kirittäjän itselleen taistossa Mercedes-paikasta.

Kuva: Getty Images