SuomiF1 jakoi arvosanat jokaiselle kuljettajalle alkukaudesta – katso, mitä Kimi Räikkösestä ja Valtteri Bottaksesta kirjoitamme

© Kuva: Getty Images

SuomiF1 analysoi ja arvioi F1-kauden 2019 avauspuoliskoa. Nyt vuorossa on kaikkien odottama arvosanojen jako kuljettajille.

Kuljettajan suoritustasoa tulee punnita muutenkin kuin pelkkää pistetaulukkoa tuijottamalla. Kaluston potentiaalin ulosmittaaminen, suoritustaso tallikaveriin nähden ja iskunpaikkojen hyödyntäminen ovat sellaisia mittareita, joilla arvioita voi suorittaa.

Olemme aiemmin antaneet arvosanat talleille ja kertoneet toimituksen mietteet alkukauden tarjonnasta.

Omat arviot voit antaa Moottoriurheilun Olohuoneessa, Suomen suurimmassa moottoriurheilun ystävät yhteen keräävässä Facebook-ryhmässä.

Lue kaikkien alkukauden kilpailuiden topit ja flopit -listaukset täältä

Kuuntele myös Paalupaikka-podcastia Spotifyssä!

Lewis Hamilton

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Unkarin GP
Aallonpohja: Saksan GP

MM-pisteet: 250
Voitot: 8

Paalut: 4
Sijoitus MM-sarjassa: 1.

Arvosana: 9½

Hallitseva maailmanmestari on jälleen kerran kuljettaja, jota kaikki muut jahtaavat. Brittikuski on matkalla kohti kaikkien aikojen kuljettajan titteliä, vaikka tästä saakin varmasti kunnon debatin aikaan.

Asiasta keskusteltiin Paalupaikka-podcastissa

Hamilton on hionut tekemisensä tason lähes täydelliseksi. Virheitä miehelle ei satu juuri lainkaan. Alkukaudesta tallikaveri Valtteri Bottas pisti Hamiltonin tiukille, mutta suuruutensa viisinkertainen mestari on osoittanut nostamalla omaa tekemisen tasoaan kylmänviileästi.

Hamiltonin osaamispaletista löytyy kaikki tarvittava. Hän on nopea, taktinen ja älykäs. Se tekee hänen lyömisestään erittäin kovan tehtävän.

Kun sarjan paras kuski ajaa sarjan parasta autoa, on jälki tämän näköistä.

Valtteri Bottas

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Australian GP
Aallonpohja: Saksan GP

MM-pisteet: 188
Voitot: 2

Paalut: 4
Sijoitus MM-sarjassa: 2.

Arvosana: 8½

Otetaan nyt hetki happea tämän kaiken Valtteri Bottaksen tulevaisuus -vouhotuksen keskellä. Miehen kausi on ollut paria edellistä kisaa lukuunottamatta oikeinkin mallikas.

Kuten kirjoitin aiemmin, lyhytkatseinen ajattelutapa satuttaa kesätauolla Bottasta pahasti. Suuri yleisö on jo unohtanut suomalaisen väkevät otteet alkukaudesta, kun ne ovat korvautuneet Unkarin ja Saksan GP:n tasapaksuilla esityksillä.

Se ei silti poista Bottaksen onnistumisia. Hän on ollut tällä kaudella lähempänä Hamiltonia kuin kertaakaan. Aikaerona mitattuna aika-ajovauhti on ollut lähes identtistä, ja se on melkoinen temppu kaikkien aikojen paalumiestä kohtaan.

Bottas on kehittänyt myös heikkouksiaan, kisavauhtiaan ja asennoitumistaan kaksintaisteluissa. Varsinkin alkukaudella nähty Azerbaidzhanin GP:n avauskierros ja Britannian GP:n taisto kärkisijasta muistuttavat tästä.

Bottas on ajanut vahvasti. Näyttöjen perusteella jatko on oikeutettu. Kyse on siitä, haluaako Mercedes pitää Esteban Oconin riveissään.

Sebastian Vettel

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Kanadan GP
Aallonpohja: Britannian GP

MM-pisteet: 156
Paalut: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 4.

Arvosana: 7

Sebastian Vettel, kuten koko Ferrarikin, suuntasi kesätauolle ilman voittoa. Kanadan GP on jo pyyhkiytynyt monien mielistä.

Kimi Räikkösen ja Ferrarin teiden erkaannuttua on Vettel perinyt suomalaisen aseman tallin ukkosenjohdattimena. Virheitä, joita tulee edelleen liikaa, ruoskitaan rajusti. Nelinkertaiselta maailmanmestarilta odotetaan enemmän.

Vettel on joutunut ensimmäistä kertaa taistelemaan asemastaan italialaistallin ykkösnyrkkinä. Saksalainen kompuroi, mutta ainakaan vielä hän ei ole taipunut. On miehen uran määrittelevää, millaisia suorituksia hän takoo kesätauon jälkeen.

Charles Leclerc

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Bahrainin GP
Aallonpohja: Azerbaidzhanin GP (aika-ajot)

MM-pisteet: 132
Paalut: 2
Sijoitus MM-sarjassa: 6.

Arvosana: 8

”Tulevaisuuden maailmanmestari” on väläyttänyt osaamistaan, antaen kaikille muistutuksen kiistattomasta lahjakkuudestaan. Mutta töitä riittää vielä.

Charles Leclercin olisi pitänyt voittaa Bahrainissa, mutta hänen olisi pitänyt myös pysyä radalla Bakussa. Ferrari on tarjonnut kovan koulun nuorelle monacolaiselle.

Leclerc on ollut kokonaisuudessaan Ferrari-kuskeista parempi, mutta se ei tarkoita, että hän olisi pyyhkinyt Vettelillä lattiaa. Leclercin ja hänen faniensa kannalta on tärkeää muistaa myös pitää jalat maassa. Leclerc maksaa tällä kaudella vielä oppirahoja.

Max Verstappen

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Itävallan GP
Aallonpohja: Kanadan GP

MM-pisteet: 181
Voitot: 2

Paalut: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 3.

Arvosana: 10-

Alkukauden parasta kuljettajaa etsittäessä Max Verstappenin nimi ei ole voi olla pompahtamatta esille. Hollantilainen on hioutunut tänä vuonna entistäkin paremmaksi.

Poissa ovat olleet aiempien kausien arveluttavat tempaukset ja malttamattomuudesta kielivät virhearviot. Kiistaton raaka potentiaali alkaa vähitellen tuottamaan niitä tuloksia, joita mieheltä on odotettu.

Mercedeksen alkukauden ylivoima latisti tämän kauden mestaruustaiston, mutta jo nyt on aistittavissa, että ensi vuoden MM-taistosta on tulossa jännittävä. Verstappenin MM-titteli vaikuttaisi olevan vain ajan kysymys, mutta sen mahdollistavat siemenet on kylvetty tällä kaudella.

Suoritustaso kalustoon ja tallikaveriin nähden poikii Verstappenille arviomme parhaan arvosanan.

Pierre Gasly

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Britannian GP
Aallonpohja: Itävallan GP

MM-pisteet:  
Sijoitus MM-sarjassa: 6.

Arvosana: 5

Tätä juttua kirjoitettaessa julkisuuteen pamahti tieto Gaslyn Red Bull -lähtöpasseista. Kova, mutta oikeutettu päätös.

Gasly on ollut toistuvasti kriitikoiden hampaissa tämän kauden otteillaan. Vertailu tallikaveriin ei kestä päivänvaloa, niin pahasti ranskalainen on ollut purjeissa Verstappenia vastaan.

Gasly ei varmasti ole niin huono kuljettaja kuin suoritukset antavat ymmärtää. Hän ei ole päässyt sinuiksi kalustonsa kanssa, ja kun itseluottamus ei ole kohdillaan, on jälki radalla nyt nähdyn kaltaista. Selitysten taakse on kuitenkin turha verhoutua, varsinkaan Helmut Markon edessä. F1 on tulosurheilua.

Toivottavasti alennus takaisin Toro Rossolle ei masenna miestä. Loppukaudesta Gaslyn todellinen taso punnitaan.

Daniel Ricciardo

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Kanadan GP
Aallonpohja: Unkarin GP

MM-pisteet: 22
Sijoitus MM-sarjassa: 11.

Arvosana: 6½

Siirto Renaultille ei ole, ainakaan toistaiseksi, osoittautunut oikeaksi peliliikkeeksi Daniel Ricciardolle. Kausi on ollut yhtä tervanjuontia.

Ranskalaismerkki on epäonnistunut tämän kauden autonsa suunnittelussa, mutta myös Ricciardon on syytä katsoa peiliin. Australialaiskuljettaja on ollut yllättävän suurissa ongelmissa sekä tallikaveriaan että muita keskikastin kuljettajia kohtaan.

Ricciardo nautti Red Bullilla mainetta yhtenä sarjan huippukuljettajista. Tänä vuonna tuota ajatusmaailmaa on moukaroitu urakalla. Ricciardon on syytä nostaa tasoaan, ettei hänen tähtikehänsä himmene.

Nico Hülkenberg

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Australian GP
Aallonpohja: Saksan GP

MM-pisteet: 17
Sijoitus MM-sarjassa: 14.

Arvosana: 6

Kaikki F1-fanit tietävät varmasti Nico Hülkenbergin pitävän hallussaan ”eniten GP-startteja ilman palkintosijoitusta”-tilaston kärkipaikkaa. Mies on ollut epäonninen, mutta hän on myös itse syyllinen tilastoon.

Kotikisassaan Saksassa Hülkenbergille suorastaan tyrkytettiin kakkossijaa, mutta niin vain hän onnistui heittämään sen hukkaan kalliiksi käyneellä ajovirheellään. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun oma moka riistää huippusijoituksen. Brasilian GP 2012 ja Azerbaidzhanin GP 2018 tulevat ensimmäisinä mieleen.

Hülkenbergista on puhuttu vuosia kuljettajana, joka ansaitsisi paremman näytönpaikan formula ykkösissä. Tänä vuonna puheet ovat vaimenneet. Mies on edelleen parhaimmillaan erinomainen ratinvääntäjä, mutta kyvyttömyys käyttää eteen sattuvat tilaisuudet hyväksi näyttäisivät osoittavan hänen olevan juuri omalla tasollaan tällä hetkellä.

Tämä kausi on ollut pettymys. Se on asettanut jopa Renault-jatkon vaakalaudalle.

Carlos Sainz

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Unkarin GP
Aallonpohja: Australian GP

MM-pisteet: 58
Sijoitus MM-sarjassa: 7.

Arvosana: 9+

Keskikastin pistekuningas ja yksi kauden pirteimmistä yllättäjistä. McLaren sai erinomaisen espanjalaisen työn jatkajan talliinsa Fernando Alonson jälkeen.

Sainz vaikuttaisi löytäneen tällä kaudella uuden tason tekemiseensä. Kun napanuora Red Bulliin on lopullisesti katkennut, tuntuu mies ikään kuin vapautuneen. Tämä kausi on myös tukkinut viimeisetkin suut miehen taidoista. Pelkkä sukunimi ja energiajuomayhtiön tuki eivät ole nostaneet häntä formula ykkösiin.

Pelkän pistetaulukon perusteella arvosana saattaa tuntua alimitoitetulta, mutta muistakaa yhden vertailumittarin olevan tallikaveri. Espanjalainen on käynyt tasaisia vääntöjä Lando Norriksen kanssa, ja tulokaskuski on ollut ehkä liiankin hyvä tallikaveriinsa verrattaessa. Se ei silti himmennä Sainzin alkukautta, joka on ollut upea.

Lando Norris

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Itävallan GP
Aallonpohja: Kiinan GP

MM-pisteet: 24 
Sijoitus MM-sarjassa: 10.

Arvosana: 8½

Kuten yllä sanotaan, on Norris ajanut toistaiseksi erinomaisen tulokaskauden. McLaren voi huokaista helpotuksesta, tätä nuorta kiinnitystä ei kannata päästää menemään.

Norris on ollut häikäisevä erityisesti aika-ajoissa. Kilpailuissa nuorukainen on kuitenkin menettänyt liian useasti sijoituksia. Tallillakin on syynsä tässä, mutta kokemattomuus ja liika nojaaminen varikkomuurin päätöksiin näkyy näissä tilanteissa.

Jos ja kun McLaren nousee lähitulevaisuudessa takaisin lajin huipulle, voi Norris nousta vielä suuren yleisön suosikiksi. Internet-kulttuurin vahvasti haltuunsa ottanut nuori mies on erinomainen fanituksen kohde nuoremmalle lajin ikäpolvelle.

Alex Albon

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Monacon GP
Aallonpohja: Itävallan GP

MM-pisteet: 16
Sijoitus MM-sarjassa: 15.

Arvosana: 8+

Ennen kauden alkua Albon oli käytännössä katsomaton kortti. Mies oli jo suuntaamassa sähköformuloihin, kunnes kuljettajaruletti pyörähti liikkeelle, tarjoten thai-brittitaustaiselle kuskille paikan formula ykkösissä.

Albon on tarttunut tilaisuuteensa kaksin käsin. Hänen otteensa ovat olleet tasaisen varmoja, mikä on poikinut hyväksyviä arvioita miehen otteista. Ei mitään säkenöivää, mutta ei liioin suuria puutteitakaan.

Albon joutuu kesätauon jälkeen kovaan paikkaan. Hyppäys emotalli Red Bullin auton ohjaksiin on jo itsessään haaste, mutta toista autoa ajavan Verstappenin rinnalla kuka tahansa näyttää nopeasti kehnolta. Toivottavasti Albonin tekeminen ei kärsi taatusti hurjassa painetilassa.

Daniil Kvjat

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Itävallan GP

MM-pisteet: 27
Sijoitus MM-sarjassa: 9.

Arvosana: 8-

Näpäytys kaikille. Sitä Daniil Kvjatin kolmossija yllätyksellisessä Saksan GP:ssä eittämättä oli. Ja sen venäläiskuskille suo.

Kolmannen Toro Rosso -periodinsa tällä kaudella aloittanut Kvjat herätti ihmetystä ennen kauden alkua. Mitä uutta hän voisi enää tarjota? Kaikki tiesivät hänen olevan hyvä kuljettaja, mutta eikö taso oltu jo nähty?

Kuten tallikaverikin, myös Kvjat on tarttunut uuteen tilaisuuteensa erinomaisesti. Kvjatin otteissa on vahva perustason tekemisen meininki. Se, että Red Bull päätyi valitsemaan Albonin tutun Kvjatin sijasta Gaslyn korvaajaksi, kertoo kuitenkin siitä, kumpi Toro Rosson kuljettajista on tehnyt alkukaudella parempaa jälkeä.

Kimi Räikkönen

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Itävallan GP
Aallonpohja: Kanadan GP

MM-pisteet: 31
Sijoitus MM-sarjassa: 8.

Arvosana: 9+

Tässä vielä yksi nimi alkukauden parhaiden kuljettajien listaan. Kimi Räikkösen taidot eivät ole kadonneet mihinkään.

Yhtä vaille kaikki Alfa Romeon pisteet toistaiseksi tällä kaudella tuonut suomalainen on ollut tallilleen korvaamaton apu. Pisteiden lisäksi hän tuo jälleenrakennusvaiheessa olevalle tallille tärkeää kokemusta ja tietotaitoa suoraan formulamaailman huipulta. Tämän parempaa suunnannäyttäjää ei mikään talli voisi saada.

Räikkönen on päässyt esittelemään keskikastissa parasta osaamistaan. Hän ei ole ehkä enää se McLaren-aikojen tuulennopea kuljettaja, vaan pikemminkin hyvän viinin tavoin kypsynyt ja järkeään tuloksellisesti radalla käyttävä kokenut sotaratsu.

Kuten Sainzinkin tapauksessa, Räikkösen arvioon tuo pienen kuprun hänen aika-ajovauhtinsa suhteutettuna tallikaveriin. Sunnuntaisin tilanne onkin sitten täysin eri.

Antonio Giovinazzi

Kuva. Getty Images

Huippuhetki: Itävallan GP
Aallonpohja: Monacon GP

MM-pisteet: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 19.

Arvosana: 6-

Yksi varteenotettava nimi kauden toistaiseksi suurimman flopin kategoriaan. Antonio Giovinazzin arvo kuljettajamarkkinoilla on romahtanut.

Italialaiskuljettajan puolustukseksi on mainittava, että hän on saanut tarpeettoman suuren osan epäonnea kontolleen. Jos Alfa Romeoon on iskenyt jokin vika, tuntuu se osuvan aina hänen autoonsa.

Se ei silti poista miehen vastuuta tulostason osalta. Aika-ajoissa nähdyt väläytykset taidoista eivät ole realisoituneet tosipaikan tullen kilpailuissa. Epäonnen kierre on saanut miehen myös yliyrittämään, ja silloin auto ei ole tahtonut pysyä tiellä.

Potentiaalia on parempaankin.

Kevin Magnussen

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Australian GP
Aallonpohja: Britannian GP

MM-pisteet: 18
Sijoitus MM-sarjassa: 13.

Arvosana: 6+

Aiempina vuosina Kevin Magnussen on ollut ongelmissa aika-ajoissa, mutta vahva kisoissa. Tänä vuonna tilanne on päinvastainen.

Haas on kiistatta oikukas auto, eivätkä kuljettajat ole päässeet sinuiksi sen kanssa. Magnussenin vauhti tuntuu hiipuneen kauden edetessä, myös valitettavan tuttu trendi miehen uralta.

Tanskalaiskuljettaja on keskikastin ”paha poika”, joka taistelee radalla tiukasti ketä tahansa vastaan. Se on viihdyttävää, mutta joskus maltti voisi olla lopputuloksen kannalta parempi.

Romain Grosjean

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Britannian GP

MM-pisteet: 8
Sijoitus MM-sarjassa: 17.

Arvosana: 5

Romain Grosjeanin vaikeudet jatkuvat. Vielä viime kaudella mies nosti itsensä suosta loppukaudesta, mutta nyt tilanne näyttää pahalta. F1-uran jatko on vaakalaudalla.

Ranskalaisen helmasynti, ailahtelevaisuus, on vaivannut tällä kaudella pahemmin kuin aikoihin. Kun ei kulje, sortuu mies liian usein yliyrittämään, mikä johtaa puolestaan lähes aina ongelmiin.

Grosjean on aina ollut nopea kuljettaja, mutta tällä kaudella mies on esittänyt parhaita puoliaan aivan liian harvoin. Se voi osoittautua Haas-jatkon kannalta kohtalokkaaksi.

Sergio Perez

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Azerbaidzhanin GP
Aallonpohja: Saksan GP

MM-pisteet: 13
Sijoitus MM-sarjassa: 16.

Arvosana: 7

Racing Pointin parempi kuljettaja on ollut tällä kaudella hivenen näkymätön. Tekeminen on ollut vahvaa perustasoa, siksi arvosanaksi tyydyttävä seitsemän.

Sergio Perezin ura on junnannut viime vuodet paikoillaan. Paikka sarjassa on vakiintunut, ja asiantuntijapiireissä hänen otteensa keräävät kunnioitusta. Tämä ei kuitenkaan varmasti riitä meksikolaiselle, mutta mitä muuta hän voisi tehdä?

Lance Stroll

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Monacon GP

MM-pisteet: 18
Sijoitus MM-sarjassa: 12.

Arvosana: 5+

Saksan GP:n rengasloton nappiosuma kasvatti pistetiliä, mutta ei piilota Lance Strollin tekemisen tasoa. Maksukuskin leimasta irti pääsyä ei kannata haikailla.

Isä Lawrence Strollin pyörittäessä tallia Lance Strollin tuskin tarvitsee huolehtia ajopaikkansa puolesta ainakaan muutamaan vuoteen. Siksipä miehen kannattaisikin nyt keskittyä raakaan työntekoon. Toistuva karsiutuminen jo aika-ajojen avausosiossa ja tallikaverilta kuokkaan ottaminen kertoo karulla tavalla, minkä tason miehestä on kysymys.

George Russell

Kuva: Getty Images

Huippuhetki: Unkarin GP
Aallonpohja: Ranskan GP

MM-pisteet: 0
Sijoitus MM-sarjassa: 20.

Arvosana: 8

Tulokaskuljettajaksi George Russell tekee oivaa jälkeä. Harmi, että Williamsin surkeus piilottaa miehen suoritukset suurelta yleisöltä.

Oikeastaan tämän kauden ainoa toteutettava tavoite, tallikaverin lyöminen, on luonnistunut hyvin. On kohtalon ivaa, että kun talli vihdoinkin sai pisteen, ei sitä ajanutkaan Russell.

Mercedes-juniori ei ole ainakaan heikentänyt osakkeitaan Hopeanuolen tulevaisuudensuunnitelmissa.

Robert Kubica

SPIELBERG, AUSTRIA – JUNE 28: Robert Kubica of Poland driving the (88) Rokit Williams Racing FW42 Mercedes on track during practice for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 28, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Huippuhetki: Saksan GP
Aallonpohja: Unkarin GP

MM-pisteet: 1
Sijoitus MM-sarjassa: 18.

Arvosana: 5-

Satutarina, joka olisi voinut jäädä syntymättä. Saksan GP:n pisteestä huolimatta Robert Kubican F1-paluu on ollut surullista katsottavaa.

Kyse ei ole vain tuloksista. Williamsilla kukaan ei taio autoa pois jämäsijoilta. Mutta silloin oman osaamisensa todistaakseen täytyy kaikki voimavarat keskittää toisen sisarauton lyömiseksi. Siinä Kubica on epäonnistunut, tylysti.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.