SuomiF1-sivuston toimitus analysoi kauden 2019 avauspuolikkaan – mitä jäänyt mieleen, mitä mieltä Bottaksesta ja Räikkösestä?

© Kuva: Getty Images

SuomiF1 analysoi F1-sarjan kesätauon aikana kauden alkupuoliskoa. Nyt ääneen päästetään toimitus.

Kuten yleisön suosioon nousseissa topit ja flopit -listauksissamme, naputtaa jokainen toimituksemme jäsen oman mietteensä samaan kysymykseen. Näin jokaisen ääni pääsee kuuluviin tasapuolisesti.

Mitä sinä vastaisit alla oleviin kysymyksiin? Oman mietteensä sopii käydä jättämässä Moottoriurheilun Olohuoneessa, Suomen suurimmassa moottoriurheiluun keskittyvässä Facebook-ryhmässä.

Lue kesätauon aiempi arvio, jossa F1-tallit saivat arvosanat

Kuuntele myös Paalupaikka-podcastia Spotifyssä!

Alkukauden suurin onnistuja?

Max Verstappen on säkenöinyt. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: McLaren. Maineikkaan tallin nousua takaisin jaloilleen on tervehditty ilolla F1-fanien piirissä. Tuskin kukaan on sitä mieltä, että McLarenin paikka on sarjan häntäpäässä.

Lando Norris ja Carlos Sainz ovat ajaneet erittäin vahvasti, ja myös suunnitteluosastolla on onnistuttu mainiosti. Teknisen osaston kaappaukset lupaavat hyvää ensi kautta ajatellen. Mutta mikä tässä tarinassa on Fernando Alonson poislähdön rooli?

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Hollantilaiskuski on jättänyt kaiken turhan pois, mutta vauhti ei ole kadonnut, vaan päinvastoin. Verstappen on esittänyt uskomattomia esityksiä koko kauden ajan. Jos Red Bull olisi ollut nykyisellä suoritustasolla jo alkukaudesta, olisi Verstappen ehkä jopa MM-sarjan kärjessä.

Tuukka Hyttinen: Max Verstappen. Vaikka Ferrarin piti olla talvitestien perusteella tämän kauden kovin MM-haastaja Mercedekselle, nosti hollantilaistähti miehekkäillä ajo-otteillaan ja voitoillaan Red Bullin kuin varkain italialaisten ohi. Lewis Hamiltonin suurin uhka on tällä hetkellä Verstappen, joka on nopeampi ja vaarallisempi kuin koskaan aiemmin.

Entä suurin pettymys?

Ferrarin kausi pähkinänkuoressa. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Renault. Rohkeimmat veikkaukset veivät ranskalaismerkkiä aivan kolmen kärkitallin kantaan, varovaisimmatkin odotukset keskikastin yläpäähän. Pieleen on menty, ja pahasti.

Renaultin jälleenrakennusprojekti on saavuttanut jo sen rajapyykin, jolloin jonkinlaista eteenpäinmenemistä pitäisi olla havaittavissa. Talli on kuitenkin polkenut tällä kaudella paikallaan. Luotettavuus on heikkoa, kuskit tekevät virheitä eikä raaka vauhtikaan riitä. Asiakastalli McLarenin kanssa pitäisi olla vähintään tasoissa, ei pari askelta jäljessä.

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Jos tallikaveri on kauden suurin onnistuja, niin samaa ei voi sanoa Gaslysta. Verstappen on voittanut kaksi kisaa, joissa toisessa Gasly tuli kierroksella ohitetuksi ja toisessa päätyi seinään. Tuskin kukaan odotti Gaslyn pärjäävän Verstappenille, mutta jos mies taistelee Alfa Romeon Kimi Räikkösen kanssa jämäpisteistä, kun tallikaveri on voittotaistelussa, kausi on ollut silloin täysi farssi.

Tuukka Hyttinen: Ferrari. Eihän siitä mihinkään pääse, että Ferrarilta odotettiin jo Barcelonan testeistä lähtien paljon enemmän. Vaikka Charles Leclercin suoritukset ovatkin olleet vakuuttavia, on Ferrarin iskukyky ollut kokonaisuutena luvattoman heikkoa. Jos maranellolaisilla ei ole vyöllään ainuttakaan voittoa kesätaukoon mennessä, ei kausi ole sujunut liian hienosti.

Mieleenpainuvin hetki?

Juuso Taipale: Itävallan GP:n loppu & jälkipuinti. F1-sarja sai esimakua tulevasta Red Bull Ringillä, kun tulevaisuuden tähdet Max Verstappen ja Charles Leclerc kävivät ikimuistoisen taistelun kilpailun voitosta. Vanhan koulukunnan kilvanajo palasi lajiin takaisin, mutta valitettavasti nykyajan byrokratia ja sääntöviidakko pitivät huolen, että voittajan varmistamista saatiin odottaa tuskastuttavan monta tuntia. Taustalla vaikutti myös Kanadan GP:n episodi, jossa rangaistuksella vaihdettiin voittaja, toisin kuin Itävallassa. F1 sai huomiota, kaikessa skaalassa.

Juuso Koivumäki: Bottaksen ylivoimainen voitto Australiassa. Tuolloin kaikki näytti suomalaisittain täydelliseltä. Bottas ampaisi startissa kärkeen, pudotti Hamiltonin kyydistään reilulla erolla ja otti vielä ylimääräisen pisteen kisan nopeimmasta kierroksesta.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottaksen ulosajo Saksassa. Tätä epäonnista hetkeä tullaan muistelemaan vielä pitkään kauden jälkeen. Etenkin siinä tapauksessa, jos suomalaisen Mercedes-ura päättyy kuluvaan kauteen. Liukastelu seinää päin Hockenheimin sateisella radalla saattoi olla ratkaiseva virhe nastolalaispilotin Mercedes-jatkohaaveiden kannalta.

Arvio Valtteri Bottaksen alkukaudesta?

Valtteri Bottas aloitti kauden ylväästi. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Olet yhtä hyvä kuin viimeisin kilpailusi. Bottaksen kannalta on äärimmäisen surullista, että mies suuntaa kesätauolle näin pahassa alavireessä. Erittäin vahva alkukausi on unohdettu lähes täysin, kun kultakalan muistilla varustetut median edustajat ja fanit kaatavat kuraa niskaan tällä hetkellä sammioittain. Se on suuri harmi, sillä kokonaisuutena Bottaksen kausi näyttäytyy kuitenkin vähintäänkin tyydyttävältä.

Juuso Koivumäki: Kaksijakoiset ovat ajatukset Bottaksen kaudesta. Erittäin mallikkaita suorituksia välillä, ja aika-ajoissa hän on ollut Lewis Hamiltonin tasolla (aika-ajot 6-6), mutta kisatilanteissa ei ole pystynyt näyttämään samanlaista vauhtia. Antaisin Bottakselle kuitenkin hyvän arvosanan, sillä tasonnosto viime kaudesta on ollut valtava.

Tuukka Hyttinen: Bottaksen kausi alkoi äärimmäisen lupaavasti, kun mies nappasi vuoden avauskisasta Melbournessa voiton. Hetken aikaa näytti todella, että saamme nauttia aivan uuden ”Valtteri 2.0:n” ärhäkästä menosta. Kevään edetessä tuttu kaava alkoi kuitenkin nostaa päätään – suomalainen ei kyennyt haastamaan tallitoveriaan Hamiltonia voitoista. Erityisen ikäviä olivat ajovirheet Saksassa ja Unkarissa, jotka saattoivat huonolla tuurilla maksaa jopa miehen jatkopaikan Mercedeksellä.

Arvio Kimi Räikkösen alkukaudesta?

Kimi Räikkönen kerää tällä hetkellä kehuja kaikkialla. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Lähtö Ferrarilta teki hyvää. Päästyään pois kirkaimmasta valokeilasta Räikkönen on päässyt keskittymään oleelliseen. Tällä hetkellä hän kantaa Alfa Romeota enemmän harteillaan kuin olisi suotavaa. Mutta se vain osoittaa Räikkösen osaamisen ja ammattitaidon. Räikkönen on eittämättä yksi kauden suurimmista onnistujista.

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkösen kausi on ollut täysi kymppi. Räikkönen ei ole jäänyt vielä kertaakaan tallikaverinsa Antonio Giovinazzin taakse sunnuntaina. Lisäksi suomalainen on kannatellut Alfa Romeota MM-sarjassa. 32 pisteestä Räikkönen on tuonut 31, mikä oikeuttaa valmistajien sarjassa seitsemänteen sijaan. Ferrarilta lähteminen näyttäisi tehneen hyvää Jäämiehelle.

Tuukka Hyttinen: ”Jäämies” ajaa yhtä uransa parhaista kausista. Kyseinen fakta ei ole vain näkynyt suurelle yleisölle niin selvästi Räikkösen taistellessa äärimmäisen tasaväkisen keskikastin keskellä. Kun kuitenkin tarkastellaan, kuinka hienoja sijoituksia ja meheviä pistesaaliita konkarikuski on napannut viikonlopusta toiseen, on hattu nostettava päästä. Räikkösen kauden upeutta korostaa entisestään se, kuinka rajusti hän on pessyt lattiaa Ferrarin valitsemalla tallitoverillaan Antonio Giovinazzilla.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.