SuomiF1 valitsee vuoden 2019 parhaat moottoriurheilijat. Kunniaa ja näkyvyyttä ansaitsevat myös muut kuin F1- ja rallikuljettajat.

Moottoriurheiluvuosi 2019 sisälsi lukuisia upeita tarinoita ja yksilösuorituksia. Suuria sankareita leivottiin myös muualla kuin suurimmat otsikot keräävissä lajeissa.

SuomiF1 julkaisee perinteiseen tapaan TOP10-listauksensa tämän kauden parhaista moottoriurheilijoista. Listalta löytyy kuljettajia, jotka niittivät menestystä omissa lajeissaan. Kuten tällaisissa listoissa aina, löytyy mielipiteitä yhtä monta kuin on esittäjiäkin. Siksi jälkipyykkiä sopii pestä Moottoriurheilun Olohuoneessa, liity sinne heti tämän jutun luettuasi!

Lue vuoden 2018 listauksemme täältä.

LUE MYÖS: SuomiF1 jakoi arvosanat jokaiselle F1-kuljettajalle kaudesta 2019

LUE MYÖS: TOP10: SuomiF1 listasi kauden parhaat WRC-kuljettajat

#10 Valtteri Bottas, F1 (2.)

Valtteri Bottas. Kuva: Getty Images

F1-sarjan MM-hopeamitalisti ansaitsee paikan tällä listalla, sen verran vahvasti Bottas tänä vuonna esiintyi.

On totta, että suomalaisen ero tallikaveriinsa oli suuri, mutta sen ei silti tarvitse tarkoittaa, etteikö myös Bottas olisi ajanut erinomaisesti. Nousu vaikeasta viime kaudesta on hatunnoston arvoinen suoritus, tänä vuonna Bottas väläytteli useammin kuin koskaan lahjakkuuttaan. Toiveissa olisi enemmän huippuhetkiä ja vähemmän alisuorituksia, jotta ensi vuonna nastolalainen olisi tiukasti mukana MM-taistossa loppuun asti.

#9 Alexander Rossi, IndyCar (3.)

Alexander Rossi. Kuva: Getty Images

Älkää antako loppupisteiden sijoituksen hämätä: Rossi oli IndyCar-kauden nopein kuljettaja, joka olisi voinut viedä ilman epäonnea mestaruuden nimiinsä.

Rossi oli vauhdillisesti mukana kärkitaistossa kisaviikonlopusta toiseen, suoritustaso oli astetta muita kovempi. Muutamat taktiset kömmähdykset ja tekniset ongelmat pudottivat amerikkalaisen lopulta kolmanneksi, mutta Rossin aika tulee vielä.

#8 Charles Leclerc, F1 (4.)

Charles Leclerc. Kuva: Getty Images

Nuori monacolainen tukki kaikkien epäilijöidensä suut osoittamalla Ferrarin tehneen oikean ratkaisun hänen nostamisessaan riveihinsä.

Kauden paalukuningas oli paikoin häikäisevä, eikä Ferrarin tarvitse olla huolissaan tulevaisuutensa suhteen ainakaan huippuluokan kaliiberin kuljettajan löytämisen suhteen. Muutama virhe anetaan vasta toista kauttaan F1-sarjassa ajaneelle monacolaiselle anteeksi, onkin hurja ajatella, mitä tästä miehestä vielä kasvaa.

#7 Sebastien Ogier, WRC (3.)

Sebastien Ogier. Kuva: Getty Images

Mestari on nujerrettu, mutta Ogierin ei silti tarvitse kokea häpeää tappiostaan. Ranskalainen taisteli läpi kauden upeasti, ottaen huomioon Citroenin altavastaajan aseman Toyotaan ja Hyundaihin verrattuna.

Ogier lähtee ensi kauteen edelleen sarjan yhtenä parhaimmista kuljettajista, eikä Toyotan tarvitse juurikaan menettämänsä Ott Tänakin perään itkeä.

#6 Carlos Sainz, F1 (6.)

Carlos Sainz. Kuva: Getty Images

Keskikastin kuningas, monien silmissä aliarvostettu kauden 2019 sankari. Sainz murtautui viimeistään tällä kaudella suuren yleisön tietoisuuteen, viikonlopusta toiseen jatkuneet loistavat suoritukset eivät jääneet huomiotta.

Sainz taikoi McLarenillaan useassa kisassa maagisia suorituksia. On sääli, että F1 on tällä hetkellä jakautunut kahden kerroksen väkeen. Espanjalainen ansaitsisi suurempaa menestystä.

#5 Jean-Eric Vergne, Formula E (mestari)

Jean-Eric Vergne. Kuva: Getty Images

Vergne on tätä nykyä kaikkea muuta kuin ”entinen Red Bullin F1-hylkiö”. Toisen peräkkäisen mestaruutensa sähköformuloissa varmistanut ranskalainen selätti haasteet ja haastajansa ihailtavalla tavalla.

Formula E on tällä hetkellä kilpailullisesti kenties maailman tasaväkisin sarja. Mestaruuden naaraaminen tällaisessa ympäristössä ansaitsee pelkästään suitsutusta.

#4 Max Verstappen, F1 (3.)

Max Verstappen. Kuva: Getty Images

Mad-Max alkaa päästä eroon heikkouksistaan, se huolettaa varmasti hänen vastustajiaan. F1-fanit saavat olla puolestaan innoissaan.

Red Bull ei tarjonnut tänäkään vuonna Verstappenin arvolle sopivaa autoa, mutta kilpailusta toiseen hollantilainen takoi sillä upeita ajosuorituksia. Virheitä sattui vain kourallinen, muuten Verstappen teki kaiken oikein ja enemmän.

Mikäli Honda löytää vielä himpun verran lisää suorituskykyä, Red Bull saa autostaan entistä paremman ja Verstappen hioo otteensa täydellisiksi, tulee vastustajilla kiire.

#3 Ott Tänak, WRC (mestari)

Ott Tänak. Kuva: Getty Images

Vihdoinkin! Tänak on ollut jo useamman vuoden rallin MM-sarjan nopein kuljettaja, mutta tekniset ongelmat ja omat hölmöilyt ovat riistäneet mestaruudet hänen käsistään. Tänä vuonna pienet kompuroinnit eivät enää kostautuneet, vaan Viron suuri sankari sai vihdoinkin ansaitsemansa tunnustuksen.

Tänak on tällä hetkellä rallimaailman paras kuljettaja. Nopeuden lisäksi hän on löytänyt varmuuden ajamiseensa, joten vastustajilla on ensikin kaudella suuri haaste miehen kukistamisessa.

#2 Marc Marquez, MotoGP (mestari)

Marc Marquez. Kuva: Getty Images

Marquez dominoi tällä hetkellä ratamoottoripyöräilyä ylivoimaisesti, mutta tämän listan kärkipaikan hän häviää etupyörän mitalla.

Marquez on matkalla koko lajin suurimmaksi legendaksi. Espanjalainen on dominoinut lajia jo vuosia tavalla, johon ovat pystyneet vain lajin suurimmat legendat. Jo nyt ollaan rajoilla, voidaanko Marquezista puhua kaksipyöräisten historian parhaimpana kuljettajana.

Se ainoa pieni miinus miehen tekemisestä täytyy antaa siitä, ettei kukaan muu pysty ajamaan Hondaa, joka on rakennettu hänen ajotyylilleen. Siitä ovat saaneet kärsiä tallikaverit, mutta kun tahti on tämänkaltainen, tuskin japanilaismerkki tätä liiemmin suree.

#1 Lewis Hamilton, F1 (mestari)

Lewis Hamilton. Kuva: Getty Images

Maailman suurimman moottoriurheilusarjan ylivoimainen maailmanmestari ansaitsee listan ykköspaikan, varsinkin kauden 2019 esityksensä päätteeksi.

Lewis Hamilton voitti uransa kuudennen maailmanmestaruuden tavalla, josta ei juurikaan löytynyt heikkouksia. Hamilton ei esimerkiksi ollut tällä kaudella aiempien kausien tapaan yhtä riippuvainen ykkösruudun suomasta edusta. Viisi paalupaikkaa verrattuna yhteentoista voittoon kertoo paljon.

Hamilton on tällä hetkellä niin kovassa vireessä, ettei hänen edes tarvitse säkenöidä upeiden yksilösuoritusten kautta. Hän on kisaviikonlopusta ja sessiosta toiseen mittatikku, joka kaikkien muiden on lyötävä.

Kuva: Getty Images