Rallivuosi 2019 päätti pitkän ranskalaisen hallituskauden. Ott Tänak vei ansaitusti nimiinsä maailmanmestaruuden, mutta oliko virolainen kauden paras kuljettaja?

SuomiF1-sivusto arvioi ja valitsi tämän vuoden kymmenen parasta WRC-luokan kuljettajaa. Tästä syystä esimerkiksi upean kauden ajanut Kalle Rovanperä ei ole listallamme, mutta ensi vuonna tilanne tulee olemaan toinen.

Pääluokassa ei juhlittu suomalaista rallivoittoa, ja pettymys näkyy myös tässä listauksessa. Kovin korkealle sinivalkoista kuskikolmikkoa ei voi arviossa nostaa.

Katso ja vertaa listaamme vuoden 2018 vastaavaan!

#10 Jari-Matti Latvala, Toyota

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 7.
MM-pisteet: 94
Paras sijoitus: 3. (kaksi kertaa)

Sarjan kokenein kuljettaja ajoi vaikean kauden, ja ralliura (ainakin aktiivisellainen) on loppumassa valitettavan mollivoittoiseen vireeseen.

Karu totuus on kuitenkin se, ettei Latvala ollut tällä kaudella parhaimmillaan. Suomalainen sai toki osansa japanilaisauton tekniikan epäluotettavuudesta, mutta pisteitä karkasi myös omien ajovirheiden seurauksena. Nopea Latvala on edelleen, mutta senkin suhteen hän näytti menettäneen osan parhaasta terästään.

Latvala on varmasti itse myöntämässä tämän kauden olleen pettymys. Siksi suomalaiselta rallikansalta toivoisi hieman parempaa tilannetajua tikariniskujen osalta. Ei tarvitse kehua ei, mutta ei haukkua maanrakoonkaan.

#9 Kris Meeke, Toyota

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 6.
MM-pisteet: 98
Paras sijoitus: 2.

Kris Meeke liittyi Toyotalle kovin odotuksin, mutta vuodesta muodostui pettymys. Brittiä on pidetty aiemmin sarjan yhtenä nopeimmista kuljettajista, siihen nähden esitykset jäivät tänä vuonna vaisuiksi.

Meeke ja Latvala ajoivat hyvin identtiset kaudet. Siksi onkin vain reilua, että toisen sijasta molemmat joutuvat väistymään Toyotalta.

#8 Andreas Mikkelsen, Hyundai

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 4.
MM-pisteet: 102
Paras sijoitus: 2.

Mikkelsen oli ”jälkijoukon paras”, mutta kausi ei ollut mitenkään vakuuttava. Mikkelsenin kaudesta jäi, monen muun tapaan, valju maku suuhun. Norjalaisen asema rallimaailmassa on asetettu uhanalaiseksi, eivätkä tämän kauden otteet juurikaan vakuuttaneet.

#7 Esapekka Lappi, Citroen

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 10.
MM-pisteet: 83
Paras sijoitus: 2. (kolme kertaa)

Lapin kausi sujui kahtiajakoisesti. Muutama loistava ajosuoritus, mutta niiden hohtoa tahraa rumasti lukuisa joukko ajovirheitä. Lappi otti myös pahasti kuokkaan tallikaveriltaan, joskin ranskalaistalli taisi olla koko ajan piirun verran maanmiehensä puolella.

Lappi ansaitsisi tallipaikan ensi kaudeksi. Tämän vuoden hyvien otteiden pitäisi painaa vaakakupissa enemmän kuin muutamat rosoisat virheet,

#6 Sebastien Loeb, Hyundai

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 11.
MM-pisteet: 51
Paras sijoitus: 3.

Ranskalaiskonkari ajoi vain kourallisen kilpailuja, ja Hyundain nimen liittäminen häneen vaati totuttelua. Mutta ratin takana kaikki toimi kuin ennenkin. Tasaisen luotettavaa ja nopeaa työtä, Portugalin virhettä lukuun ottamatta.

Kausi herätti kysymyksen, olisiko mies edelleen jopa mestaruuskunnossa koko kauden ajaessaan?

#5 Dani Sordo, Hyundai

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 8.
MM-pisteet: 89
Paras sijoitus: 1.

Sordo nousi dramaattisesti voittoon Sardiniassa, kun Ott Tänakin Toyota hajosi päätös-EK:lla. Uran toinen voitto oli mukava palkinto vakuuttavan kauden ajaneelle espanjalaiselle.

Sordo täyttää tehtävänsä korealaistallissa täydellisesti. Hän ei keiku kärkitaistossa, mutta sen vastapainoksi hän takoo tasaisesti pisteitä kilpailusta toiseen. Sordo ansaitsee enemmän arvostusta rallikansalta.

#4 Elfyn Evans, M-Sport

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 5.
MM-pisteet: 102
Paras sijoitus: 3. (kaksi kertaa)

Evans on matkalla Toyotalle, ja tämän kauden esitysten perusteella ansaitusti. M-Sportin kalustolla ei juurikaan kärkisijoista taisteltu, mutta Evans roikkui hyvissä pisteissä kiinni kaikissa ajamissaan ralleissa. Olisi ollut jännittävää nähdä, mihin kaikkeen mies olisi pystynyt ilman loukkaantumistaan kesken kauden.

#3 Thierry Neuville, Hyundai

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 2.
MM-pisteet: 227
Paras sijoitus: 1. (kolme kertaa)

Neuville sijoittui neljättä kertaa peräkkäin MM-sarjan kakkossijalle. Tänä vuonna Tänakin lyöminen olisi ollut melkoinen uroteko, mutta parempaan olisi pitänyt pystyä. Neuville kypsyy koko ajan, mutta kalliita pistemenetyksiä ajovirheiden seurauksena nähtiin tälläkin kaudella.

#2 Sebastien Ogier, Citroen

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 3.
MM-pisteet: 217
Paras sijoitus: 1. (kolme kertaa)

Ranskalaismestari menettää kuusi vuotta hallinnoiman kruununsa, mutta hän kaatui saappaat jalassa. Citroenin auto oli selkesti Toyotaa ja Hyundaita heikompi, mutta niin vain ranskalaiskonkari näytti osaamistaan taistelemalla tittelistä loppuun asti. Ensi vuodesta tulee mielenkiintoinen, kun Ogier pääsee iskemään uransa viimeiseen kauteen huippukalustolla.

#1 Ott Tänak, Toyota

Kuva: Getty Images

Sijoitus MM-sarjassa: 1.
MM-pisteet: 263
Paras sijoitus: 1. (kuusi kertaa)

Kauden paras ja nopein kuljettaja, siten myös tämän listan ansaittu ykkönen. Eniten voittoja ja pätkäpohjia, tallin selkeä ykkönen ja kaiken lisäksi tätä nykyä myös luotettava sotaratsu.

Toyota menettää, mutta Hyundai saa todella kovan kuljettajan riveihinsä. Nyt kun Sebastieneiden Loeb ja Ogier valtakausi on tullut päätökseen, voi edessä olla vuosia kestävä Ott Ensimmäisen hallitusajanjakso.

Kuva: Getty Images