Mario Andrettin nimi sanoo suomalaisille F1-faneille valitettavan vähän. Vanhimmat lajin ystävät osaavat kyllä yhdistää hänet takavuosien F1-lähtöluetteloon, ehkä hänet muistetaan jopa menestyneenä sellaisena. Mutta F1 on vain pieni osa Andrettin säkenöivää rekordia.

Miehen nimen pitäisi nousta kirkuen esiin, kun hakusessa ovat moottoriurheiluhistorian parhaat kuljettajat. F1-maailmanmestaruus on vain yksi meriitti kenties autourheiluhistorian komeimmassa ansioluettelossa.

Andrettin tarina on ehdottomasti kertomisen arvoinen.

Ura käyntiin äidiltä ja isältä salaa

Vaikka Andrettin kunniaksi soitetaankin Amerikan Yhdysvaltojen kansallislaulua, sai kaikki alkunsa vanhalla mantereella.

Mario Andretti syntyi 28. helmikuuta 1940 Italiassa. Kun toinen maailmansota päättyi, joutui Andrettin perhe muuttamaan pois Jugoslavialle menetetyltä maa-alueelta. Perheen isä teki rohkean päätöksen kaiken jättämisestä taakse. Andrettit muuttivat paremman elämän toivossa Amerikkaan Marion ollessa vielä nuori pojankloppi.

[readmore from=”historia”]

Ennen sitä autourheilukärpänen ehti kuitenkin puraisemaan kunnolla nuorta Mariota. Moottoriurheilu oli suoranainen kansallislaji Italiassa jo tuohon aikaan, joten myös Mario seurasi aikansa gladiaattoreita radan varressa. Hän ehti näkemään formula-autot vauhdissa sekä legendaarisessa Mille Miglian ajossa että Monzan vauhtipyhätössä. Vaikutuksen teki aikansa suurimpiin F1-kuljettajiin kuulunut Alberto Ascari, jota Andretti ihaili miljoonien italialaisten tavoin.

Kun elämä uudella mantereella alkoi asettumaan uomiinsa, päätti Andrettikin ryhtyä kilpakuljettajaksi.

Andrettin lahjakkuus kävi nopeasti selville, mutta perhe ei vaarallista touhua hyvällä katsonut. Marion ja kaksoisveljen Aldon ajeluihin olisi voinut tulla aikainen stoppi, mutta pojat olivat ottaneet tämän asian huomioon jättämällä kätevästi ilmoittamatta kilpaharrastuksestaan isälle ja äidille.

Lopulta totuus paljastui, kun Aldo joutui lähes kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen. Veljen loukkaantuminen säikäytti, mutta ei pysäyttänyt Mariota. Hän oli jo päässyt menestyksen makuun.

Voittaja – autolla kuin autolla

Ilman koko ansioluetteloa listaamastakin voidaan Mario Andretti todeta koko autourheiluhistorian parhaimmaksi ”jokapaikan kuljettajaksi”.

Mies voitti käytännössä millä tahansa autolla, mihin hänet vain keksittiin istututtaa. Varsinkin Amerikassa hän kahmi voittoja (ja palkintorahaa) sekä formuloilla että koppiautoilla. Oli kyse sitten sprintti-, ovaali tai kestävyysajoista, alustana kura sora tai asfaltti, oli Andretti aina kärkikahinoissa.

Andretti oli todellinen kilpakuljettaja. Hän ei jumiutunut vain yhteen kilpasarjaan, vaan hän oli aina valmis kokeilemaan uusia mahdollisuuksia. Rakkaus ajamiseen ruokki, mutta ei hän pahaksi pistänyt varsinkin Amerikan mantereella valtavaksi paisuneita tienestejäänkään. Andretti oli paitsi nopea kuljettaja, myös äärimmäisen osaava PR-taitaja. Toisin sanoen sponsorit rakastivat häntä.

Amerikkalainen ja eurooppalainen moottoriurheilu olivat jakaantuneet tuolloin aivan samalla tavoin kuin nykypäivänäkin. Muutamat F1-tähdet kävivät kokeilemassa (ja voittamassakin) legendaarisen Indy500-kilpailun, mutta vuosi vuodelta juopa mantereiden välisissä sarjoissa syveni. F1 ja Amerikan kilpasarja USAC (myöhemmin CART) tulivat hyvin toimeen ilman toisiaan.

Andretti oli luonnollisesti poikkeama tähän. Hän juhli voittoa Indy500-kilpailussa 1969, ennen kuin Andretti-kirous lankesi suvun päälle. Siitä lisää myöhemmin.

Kohtaaminen aamiaispöydässä

Andretti oli tehnyt jo itsestään suuren nimen uudessa kotimaassaan, ennen kuin hän debytoi formula ykkösissä kauden 1968 USA:n osakilpailussa. Kuin alleviivatakseen lahjakkuutensa Andretti täräytti heti paalupaikalle. Kilpailu päättyi keskeytykseen, mutta hänen nimensä oli tullut tutuksi viimeistään tässä vaiheessa myös formula yksi -väelle.

F1:iin Andretti teki pistokeikkoja seuraavien vuosien aikana. Vaikka mies saikin alleen kärkitallien, kuten Lotuksen ja Ferrarin, menopelejä, tuntui hän osuvan aina niiden riveihin aallonpohja-vaiheessa. 1971 irtosi ensimmäinen GP-voitto Ferrarin ratissa, miehen suureksi riemuksi. Italialaisten juurien vuoksi Ferrari oli hänelle aina rakas auto.

Muuten F1 tuntui muodostuvan miehelle kuitenkin turhauttavaksi seikkailuksi kaiken muun menestyksen rinnalla.

Yhdessä Parnelli Jonesin kanssa Andretti yritti luoda F1-sarjaan amerikkalaista kärkitiimiä, mutta yhteistyö ei koskaan lähtenyt lentoon. F1 oli jo tuolloin raakaa leikkiä, eivätkä tallin resurssit riittäneet. Vajaan kahden kauden yrittämisen jälkeen Parnelli nosti kätensä pystyyn kesken kauden 1976, mutta Andrettille hän ei asiasta kertonut.

Kuljettaja sai tietää jäävänsä työttömäksi istuessaan jo autossaan, vain pari minuuttia ennen GP:n käynnistymistä. Tiedon toi uutisvihiä aiheesta saanut toimittaja, jonka kysymys yllätti Andrettin melkoisesti. Voi vain kuvitella, mitä miehen päässä on liikkunut kilpailun aikana.

Andretti on usein kuvaillut elämäänsä siten, että jopa huonotkin hetket ovat lopulta kääntyneet hänelle parhaiten päin. Niin kävi tälläkin kertaa. Luonnollisesti mies itse vaikutti asioiden kulkuun, joten tämä toimii myös erinomaisena oppituntina kaikille eteenpäin elämässään pyrkiville.

Kilpailua seuraavana aamuna Andretti synkisteli yöpymänsä hotellin aamiaispöydässä. Unelma menestyksestä F1-karkeloissa oli jälleen tuottanut vesiperän, ja mies oli takaisin lähtöruudussa.

Andrettin tavoin apeana aamupalapekoniaan särppi myös Colin Chapman. Lotus-tallin legendaarinen tallipomo oli juuri todistanut ennen mestaruuksia kahmineen tiiminsä rämpineen pahasti sunnuntain osakilpailussa.

LUE MYÖS: TOP5: F1-mahtitallien romahdukset – komea historia ei takaa ikuista elossapysymistä, nämäkin jättiläiset kaatuivat

MIKÄ HEPPU? AIKAMOINEN LEGENDA! SuomiF1 listasi F1-historian kymmenen merkittävintä henkilöä – ykköseksi vain yksi vaihtoehto

Andretti liittyi tutun F1-henkilön puoleen. Kaksikolta löytyi yhteistä historiaa, olihan hän ajanut Lotuksen autolla kourallisen F1-kilpailuita aiemminkin.

Kaksikko valitteli omaansa ja voivotteli toisen osapuolen kurjuutta. Lopulta Chapman aloitti dialogin, jota Andretti muisteli Beyond the Grid -podcastissa. Silloin sitä ei tiedetty, mutta keskustelulla lyötiin alkusävelet yhdelle F1-historian murskaavimmista esityksistä.

– Voisinpa vain antaa sinulle auton, Chapman totesi

Andretti tajusi tilaisuutensa koettaneen.

– Noh, voitko?

– Oletko varma?

– Kyllä, haluan olla F1:ssä. Teen kaikkeni sen eteen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mario Andretti löysi arvoisensa kodin Lotukselta. Kuva: Getty Images

Tämä sai Chapmanin vakuuttuneeksi Andrettin sitoutumisesta. Andretti vaati vielä itselleen ykköskuljettajan vakanssin, mikä takasi hänelle erinomaiset mahdollisuudet, kunhan Lotus vain löytäisi kadonneen vauhtinsa.

Se kannatti. Andretti nousi kärkikahinoihin, napaten voiton kauden 1976 päätösosakilpailussa Japanissa.

Seuraavalla kaudella Andretti nappasi eniten voittoja kaikista, mutta neljä voittoa tuottivat vain MM-sarjan kolmostilan.

Andretti ja Chapman eivät kuitenkaan voineet kuin myhäillä suurta salaisuuttaan. Se tulisi muuttamaan F1-historiankulun.

Kaikkien aikojen auto?

Kaudella 1977 Lotus rullasi varikolta radalle 78 -mallin. Sen salainen ase oli maaefekti, joka löi muut tallit kanveesiin välittömästi. Alipaineen auton alle luonut tekninen ratkaisu tuotti massiivisen pitoedun mutkissa, ilman kompromisseja suoravauhdissa.

Vielä 1977 aika ei ollut kypsä mestaruuksille, mutta seuraavalla kaudella esitelty Lotus 79 hoiti tämän asian.

Andretti ja uusi tallikaveri Ronnie Peteron suorastaan leikittelivät muita vastaan, napaten kaksoisvoiton toisensa perään. Jos on nykypäivän Mercedes-dominanssi monesta tylsää, oli Lotus tuolloin vieläkin ylivoimaisempi.

Lotus 79 on monien asiantuntijoiden kirjoissa kaikkien aikojen paras F1-auto. Vähintäänkin se on samassa kastissa McLaren MP4-4:n, Michael Schumacherin Ferrareiden tai tuoreimpien Mercedesten kanssa.

Lotukselta ykköskuljettajan mandaatin saanut Andretti varmisti mestaruutensa itselleen kaikista rakkaimmalla kilparadalla, Monzassa. Iloon ei kuitenkaan ollut aihetta, kun tallikaveri Peterson menehtyi starttikolarissa saamiinsa vammoihin.

LUE Ronnie Petersonin tarina – lääkärin kohtalokas virhe päätti fanien suosikin elämän

Ruotsalaisen kohtaloksi koituivat italialaiset lääkärit, joiden huolimattomuuden seurauksena Peterson menehtyi veritulpan synnyttämiin komplikaatioihin. Hyvän ystävän menettäminen satutti Andrettia syvästi.

– Maailmanmestaruuden voittamisen piti olla elämäni onnellisin hetki, mutta siitä tulikin yksi surullisimmista.

Seuraavalla kaudella Lotuksen maaefektietu oli menetetty, ja myös Andretti tuntui menettävän kisa kisalta kiinnostustaan formula ykkösiä kohtaan. Hän oli jatkanut keikkahommia Amerikan mantereen kilpailuissa, jonne veri veti takaisin. Jätettyään Lotuksen ja kisattuaan yhden kauden surkealla Alfa Romeolla Andretti jätti F1:set taakseen. Toki vain hetkeksi.

1982 hän kilpaili vielä kolme kilpailua Williamsilla että Ferrarilla. Jälkimmäisellä hän saavutti omissa kirjoissaan yhden uransa tunteellisimmista saavutuksista, kun hän ajoi Ferrarilla paalupaikalle tifosien edessä Monzassa, itselleen niin rakkaalla radalla.

F1-elämän jäätyä taakse Andretti jatkoi kilpailemista CART-sarjassa vuoteen 1994 asti. Le Mansissa hän esiintyi viimeisen kerran 2000. Ikää miehellä oli mittarissa tuolloin kunnioitettavat 60 vuotta. Vuonna 1995 hänen autokuntansa sijoittui toiseksi, edelle ehti vain McLaren-miehistö, johon kuului myös JJ Lehto.

F1-menestyksen lisäksi Andretti voitti muun muassa Indy500- ja Daytona 500-kilpailut sekä CART- ja USAC-sarjojen mestaruudet. Hän on Juan Pablo Montoyan ohella ainoa kuljettaja, joka on pystynyt voittamaan sekä CART-, NASCAR- sekä F1-sarjan osakilpailun.

Murtuuko sukukirous koskaan?

Andrettin suku on lähes synonyymi sanalle moottoriurheilu. Kilpakuljettajia löytyy useasta eri sukupolvesta ja -haarasta.

Marion poika Michael Andretti kävi vierailemassa formula ykkösissä 1993, epäonnistuen surkeasti. Se tuskin kuitenkaan haittaa, sillä Michaelin saavutukset CART-sarjassa puhuvat puolestaan. Tällä hetkellä suvun kunniaa pitää yllään Marco Andretti.

F1-legendalla varsin erikoiset muistot Mika Häkkisen McLarenille noususta – ei näe totaalisesti flopanneessa pojassaan vikaa: ”Häkkistä nopeampi, olisi voittanut maailmanmestaruuden”

Kun puhutaan amerikkalaisesta moottoriurheilusta, ei Indy500-kilpailulle löydy vertaista. Mario Andretti voitti sen vuonna 1969, mutta sen jälkeen menestys on kiertänyt suvun tässä legendaarisessa kilpailussa.

Kun Marion, hänen poikiensa, pojanpoikiensa ja jopa veljenpoikiensa unelma Indyn voitosta on kariutunut kerta toisensa jälkeen paikoin mitä erikoisimmista syistä, on moottoriurheilukansa vakuuttunut Andrettien suvun olevan kirottuja.

Andretti-kirous lienee kuitenkin pieni hinta Marion komeasta urasta aikakaudella, jolloin autourheilu oli flirttiä kuoleman kanssa. Ja kuka tietää, kenties kirous vielä murtuu joku päivä.

Mario Andrettin F1-ura lukuina:

GP-startit: 128
Voitot: 12
Paalupaikat: 18
Nop. kierrokset: 10
MM-pisteet: 180

Maailmanmestari 1978

Kuva: Getty Images