F1-sarja juhlii Kiinan GP:n myötä upeaa merkkipaalua. Täyteen tulee tuhat GP-starttia.

Vuonna 1950 alkunsa saanut formula ykkösten MM-sarja on kasvanut vuosien saatossa urheilumaailman jättiläiseksi. Mutta miten kuoleman kanssa flirttaillut kilpa-autoilu saatiin muokattua nykyisenkaltaiseksi viihdemahdiksi?

Muutos ei tapahtunut yhdessä yössä, siihen vaikuttivat lukuisat seikat. Eri tapahtumat, henkilöt ja iloiset valitettavasti myös traagiset käänteet ovat olleet osaltaan muokkaamassa lajia suuntaan jos toiseen.

F1 on pärjännyt pitkälti sen ansiosta, ettei se ole jämähtänyt paikoilleen. Kaikista virheistään huolimatta lajia on aina pyritty kehittämään ja pitämään katsojien suosiossa.

Muutamat henkilöt nousevat muita selkeämmin esille, kun riviin täytyy pistää formuloiden pitkän historian merkittävimmät vaikuttajat. Puhutaan sitten ratapahtumista tai kulissien takaisista väännöistä, on joku noussut aina lajia uuteen suuntaan ohjaavaksi.

SuomiF1 listaa merkkipaalun kunniaksi kymmenen lajin merkittävintä henkilöä. Näille ihmisille meidän kaikkien lajien ystävien täytyy olla ikuisessa kiitollisuudenvelassa.

1000. GP tulee näkymään SuomiF1-sivustolla vahvasti lähipäivinä. Julkaisemme muitakin laajoja erikoisartikkeleita lajin historiaan liittyen. Seuraa meitä siis tarkoin!

Yksi hyvä tapa on liittyä Moottoriurheilun Olohuoneeseen. Julkaisemme siellä ensimmäisenä tiedon uuden artikkelin julkaisusta. Ryhmästä löytyy tuhansia suomalaisia formulafaneja, jotka jakavat tällä hetkellä muistojaan lajista.

#10 Murray Walker

Kuva: Getty Images

Legendaarinen selostaja

F1-sarjan kiistatta ikonisin ääni. Vaikka Murray Walker onkin vetäytynyt aktiiviselostajan roolista jo vuosia sitten, on mies edelleen tunnistettava osa F1-sarjan historiaa. Yli 30 vuotta brittien saarten F1-selostuksia selostanut Walker oli omalla intohimoisella tavallaan rakentamassa rakastamastaan lajista televisioviihdettä, joka vetosi massoihin.

Walkerin roolia nimenomaan formuloiden kaupallisessa kasvussa ei ole syytä aliarvioida.

#9 Jean-Marie Balestre

Kuva: Getty Images

FISA:n ja FIA:n puheenjohtaja

Unohtakaa se demoninen kuva, minkä Senna-dokumenttielokuva tästä ranskalaisesta maalaa. Todellisuudessa Jean-Marie Balestre oli taitava politiikko, joka piti vuosia sarjan oikealla kurssilla.

Voimakastahtoinen Balestre osasi olla tiukka neuvottelija, mutta ennen kaikkea häntä ajoi eteenpäin halu auttaa koko lajia kehittymään vakavastiotettavaksi urheilusarjaksi. Vaikka välillä ylilyöntejä tapahtui, teki Balestre sarjan johtohahmona myös tukun oikeita ja tärkeitä päätöksiä.

#8 Jean Todt

Kuva: Getty Images

FIA:n puheenjohtaja, entinen tallipäällikkö

Kansainvälisen autoliiton johdossa häärivä pieni ranskalainen omaa suuren vastuun. Hän on ollut ohjaksissa lajin modernilla aikakaudella, pyrkien päättäväisesti ohjaamaan sitä läpi tulevaisuuden haasteiden.

Ilmastonmuutoksen ehkäisyn ja vihreiden arvojen noustessa maailmanpolitiikan keskiöön moottoriurheilu on joutunut vastaamaan paikoin rajuun kyseenalaistamiseen olemassaolonsa puolesta.

Jean Todt on tehnyt parhaansa tässä roolissa. Vaikka F1-sarjan nykyiset moottorisäännöt eivät miellytäkään juuri ketään lajin vanhaa ystävää, saa sarja itse siitä erinomaisen aseen poliittisen taistoon. F1 kehittää tulevaisuuden teknologiaa, kenties jopa paremmin kuin mikään muu.

Kun huomioon otetaan lisäksi Todtin tinkimätön halu parantaa paitsi moottoriurheilun, myös siviiliautoilun turvallisuutta, sekä hänen roolinsa F1-sarjan historian yhden voimakkaimman dynastian luojana, on mies paikkansa tällä listalla ansainnut.

#7 Ayrton Senna

Kuva: Getty Images

Kolminkertainen maailmanmestari

Yksi kaikkien aikojen parhaista kuljettajista nauttii kiistatta suurinta arvostusta F1-fanien keskuudessa. Traaginen kuolema San Marinon GP:ssä 1994 sinetöi miehen aseman F1-legendana, jonka nimessä on tarunhohtoinen kaiku.

Ayrton Senna oli aikakautensa paras kuljettaja, joka yhdessä arkkivihollisensa Alain Prostin kanssa houkutteli kilpailusta toiseen sadat miljoonat silmäparit seuraamaan TV-vastaanottimien ääristä näitä ”aikamme gladiaattoreita”. Brasilialainen oli erinomainen mainoskasvo, jolla lajia myytiin uudelle sukupolvelle.

Senna nosti tekemisellään F1-kuljettajien vaatimustasoa. Ajolahjojensa lisäksi hän opetti, että jokaisen menestyvän kuljettajan täytyy omata erinomainen fyysinen kunto sekä hallita pienimmätkin tekniset yksityiskohdat täydellisen kierrosajan metsästyksessä.

Ayrton Senna – kokosimme kattavan lukupaketin F1-legendasta

#6 Jackie Stewart

Kuva: Getty Images

Turvallisuuden puolestapuhuja, kolminkertainen maailmanmestari

Jackie Stewart on F1-legenda jo pelkästään saavutuksensa perusteella, mutta kaikista kuljettajista merkittävimmäksi hän nousee kiitos roolistaan turvallisuusajattelun puolestapuhujana.

Skotti kilpaili aikakaudella, jolloin kuoleman ajateltiin olevan valitettava osa lajia. Jouduttuaan itse vakavaan onnettomuuteen Stewart halusi murtaa tämän ajattelumallin.

Hän nousi lähes yksin vastustamaan vallalla ollutta normia, vaatien autoihin, kilparatoihin ja pelastustoimiin runsaasti turvallisuusparannuksia. Maine aikakautensa parhaana kuskina auttoi, sillä pilkasta huolimatta muutoksia tapahtui, joskin tuskastuttavan hitaasti. Moni kuljettaja ehti menettämään henkensä, ennen kuin kaikki tajusivat saman kuin Stewart. Jatkuvat kuolonkolarit eivät ole lajille parasta mahdollista mainosta.

Nykyään F1 ottaa turvallisuuden esimerkillisen vakavasti. Tästä on pitkälti kiittäminen lukihäiriöistä skottia, joka puhalsi aluille muutosten tuulet.

#5 Enzo Ferrari

Kuva: Getty Images

F1-sarjan legendaarisimman tallin perustaja

Brändi, joka saattaa olla jopa itse F1-sarjaa suurempi. Tämän logon tunnistavat hekin, joita F1 ei voisi vähempää kiinnostaa.

Enzo Ferrari osasi hyödyntää kaikki keinot hakiessaan maksimaalista etua tallilleen. Sarjan menestyksekkäin talli on ollut mukana sen perustamisvuodesta asti, ja vuosien aikana se on saavuttanut erikoisaseman lajin sisällä. Kiitos tästä kuuluu il Commendatorelle.

Vaikka Ferrarin touhut ja erikoisoikeudet välillä raivostuttavatkin, ei kukaan voi kiistää italialaistallin merkitystä formula ykkösille.

Enzo Ferrari – F1-sarjan merkkihenkilö eli mysteerisen elämän, josta ei puuttunut draamaa, juonitteluja eikä kuolemia

#4 Max Mosley

Kuva: Getty Images

FIA:n entinen puheenjohtaja

Max Mosleyn aikakaudella F1 kasvoi ennätysmäistä tahtia, kohdaten myös muutamia valtavia kriisejä ja tragedioita. Mosley selvitti ne, mutta kaikkea hänkään ei kyennyt voittamaan.

Lakimiehenä Mosley oli arvokas taistelupari Bernie Ecclestonelle kaksikon noustessa yhdessä vallankahvaan. Mosley pystyi luovimaan pahimpien karikoiden ohi avittaen lajia kehittymään ja kasvamaan.

Kuten monet muutkin tällä listalla, Mosleynkin rooli F1-sarjan parantuneessa turvallisuudessa on valtava. Sysimustan Imolan vapun 1994 jälkeen Mosley määräsi liikkeelle massiiviset toimenpiteet, jotta lajista saataisiin turvallinen. Moni kuljettaja on henkensä velkaa Mosleylle, joka antoi siunauksensa lukuisille turvallisuutta parantaneille ratkaisuille.

Mosley pyrki myös suitsemaan F1-tallien jatkuvasti kasvavia kuluja. Hän yritti nuijia läpi kulukattoa lukuisia kertoja, mutta edes hänen valtansa ei riittänyt suuria autonvalmistajia vastaan. Lopulta seksiskandaalin keskiöön joutunut Mosley luopui vallastaan taatakseen yhteisymmärryksen kesällä 2009, kun sarja oli vaarassa jakaantua kahtia.

#3 Colin Chapman

Kuva: Getty Images

Lotuksen perustaja, sunnittelijavelho

Kukaan toinen yksilö ei ole esitellyt yhtä monta radikaalia uudistusta F1-kilparadoilla kuin tämä legendaarisen Lotus-tallin perustaja.

Colin Chapman oli paitsi liikemies ja tallipäällikkö, myös nerokas autonsuunnittelija ja keksijä. Hän hämmästytti F1-varikot useaan otteeseen innovaatioillaan.

Merkittävimmät ovat eittämättä siivekkeiden sekä sponsoreiden tuominen F1-autoon. Kummatkin muokkasivat lajia peruuttamattomalla tavalla. Maaefektin hyödyntäminen sekä kaksoisrungolla kikkailu ovat niin ikään Chapmanin keksintöjä.

Suuri visionääri toimi esikuvana valtavalle joukolle seuraavan sukupolven F1-suunnittelijoita, nimekkäimpänä mainittakoon Adrian Newey. Chapman on erinomainen muistutus siitä, että F1 on taistelua paitsi radalla, myös varikolla.

#2 Sid Watkins

F1-sarjan virallinen lääkäri

Kuva: Getty Images

Vaikka Stewart saikin herätettyä F1-väen ajattelemaan kuljettajien turvallisuutta, tarvittiin sen takomiseen jokaisen päähän lääkäri, joka ei pelännyt ketään tai mitään.

Kun professori Sid Watkins sai 1970-luvulla tehtäväkseen laatia raportin sarjan turvallisuustilanteesta, oli puutteiden lista pitkä. Radat olivat vaarallisia, ratavirkailijat alivarustettuja ja huonosti koulutettuja, autot surmanloukkuja ja päättäjät välinpitämättömiä.

Watkins löi pöytään valtavan listan muutoksista, jotka hän vaati täytettäväksi välittömästi. Miehen auktoriteetistä kertoo paljon se, että niitä ruvettiin toteuttamaan välittömästi.

Watkins seurasi kilpailuja lääkintäauton kyydistä, pelastaen vuosien saatossa lukuisten kuljettajien hengen. F1-väki kääntyi hänen puoleensa terveysasioissa myös siviilielämän puolella.

Watkinsin rooli sarjan turvallisuuden parantajana on kiistaton. Lisäksi miehen arvostuksesta F1-piireissä kertoo jotakin se, että hän oli tiettävästi ainoa ihminen, jota tämän listan ykkönen kuunteli ilman vastaväitteitä.

#1 Bernie Ecclestone

Kuva: Getty Images

F1-sarjan suuruuden rakentaja

Rakastipa tai vihasipa Bernie Ecclestonea, ei kukaan voi väittää vakavalla naamalla kenenkään muun olevan sarjan historiassa merkittävämpi henkilö kuin tämä pieni britti.

Menetettyään kaksi manageroimaansa kuljettajaa lajin vaarallisina vuosina Ecclestone kovetti sydämensä. Brabhamin tallipäällikkönä hän johti menestyksekästä kilpatallia, mutta samalla häntä alkoi kiinnostamaan koko tuote. Muut osallistujat antoivat enemmän kuin mielellään Ecclestonen hoitaa kaiken likaisen työn parempien etujen hankkimisessa.

Vähitellen Ecclestonen valta lajissa kasvoi. Hän tajusi lajin olevan erinomainen TV-viihde, ja hänen onnistui puristaa tältä saralta lajille valtavat määrät rahaa. Siinä sivussa hän kehitti sarjaa ammattimaisempaan suuntaan. Puuhastelijat kaikkosivat nopeasti varikolta Ecclestonen luotsatessa lajia.

Taloudellisesti erinomaista jälkeä tehnyt Ecclestone kääri luonnollisesti omiin taskuihinsa saatavansa, mutta valtavista summista pääsivät hyötymään kaikki. Ecclestone kasvatti vuosikymmenten ajan formula ykkösistä tuotteen, jota katsoi parhaimmillaan lähes miljardi ihmistä, ja joka oli vuosittaisin pyörivistä urheilusarjoista yksi suurin.

Viimeiset vuodet kurasivat yksinvaltiaan elein lajia hallinneen Ecclestonen maineen. Hänen ymmärtämättömyytensä internetiä ja sosiaalista mediaa pudottivat lajin kehityksen kelkasta, ja jälkiä korjataan yhä, vaikka lajia ovatkin luotsanneet muut henkilöt jo yli kaksi vuotta.

Ecclestone näyttäytyy suurelle yleisölle kylmänä ja vain rahaa ajattelevana henkilönä, mutta F1-maailma tuntee toisenlaisen miehen. Ongelmien kohdatessa hänen puoleensa on aina voinut kääntyä, ja hän on tukenut rahallisesti ja muilla tavoin lukuisia varikon vakiokasvoja.

On pelottavaa edes arvailla, millainen tuote F1 olisi, jos Bernie Ecclestone ei olisi ottanut lajia johdettavakseen 1970-luvulla.