F1-legendalla varsin erikoiset muistot Mika Häkkisen McLarenille noususta – ei näe totaalisesti flopanneessa pojassaan vikaa: ”Häkkistä nopeampi, olisi voittanut maailmanmestaruuden”

© Kuva: Getty Images

Formula ykkösten kauden 1978 maailmanmestari Mario Andretti tunnetaan yhtenä koko autourheiluhistorian monipuolisimmista kilpakuljettajista. Jälkipolven F1-taival kuitenkin tyssäsi, eikä isäpappa ollut tästä mielissään.

Andretti vieraili F1-sarjan Beyond the Grid -podcastissa, jossa käsiteltiin Andrettin oman, komean kilpauran lisäksi myös hänen poikaansa, Michael Andettia.

Michael tunnetaan nykyisin IndyCar-nimellä kulkevan Amerikan oman formulasarjan historian parhaista kuljettajista. Euroopassa hänet muistetaan kuitenkin katastrofaalisesta kaudesta McLarenin toisena kilpakuljettajana vuonna 1993. Hitaus tallikaveriin Ayrton Sennaan nähden, toistuvat keskeytykset ajovirheiden ja kolareiden seurauksena sekä surkea tulostaso saivat McLaren-pomo Ron Dennisin näyttämään jenkkikuskille ovea kolme kisaa ennen kauden päätöstä.

Tilalle Dennis nosti testikuljettajana toimineen Mika Häkkisen, joka osoittautuikin välittömästi Andrettia paremmaksi. Jo ensimmäisessä aika-ajosessiossaan Häkkinen löi sensaatiomaisesti tallikaverinsa Sennan, aikakautensa parhaan nopean kierroksen kuljettajan. Seuraavassa kilpailussa suomalainen nousi jo palkintopallille, alleviivaten lahjakkuuttaan.

Häkkisen päätyminen McLarenille on värikäs ja jopa paikoin katkerakin tarina. Lue kattava ja taustoittava artikkeli rumasta kulissien takaisesta valtapelistä alta.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen

Mika Häkkinen joutui keskelle hämmentävää valtataistelua – inhimillinen erehdys oli tuhota suomalaisen F1-uran, mutta se osoittautui lopulta onnenpotkuksi

LUE MYÖS: Suomalainen F1-talli ja Häkkiselle neljä MM-kultaa? – Tässä ovat kotimaisen F1-historian suurimmat jossittelut!

Michael Andretti petasi omat potkunsa tallista surkeiden tulosten ja liiallisen mukavuudenhalunsa seurauksena. Mies ei esimerkiksi viihtynyt (Häkkisen tavoin) testiradalla, vaan hän lensi jokaisen osakilpailun jälkeen Euroopan sijasta kotiinsa USA:han.

Mario Andrettin mielestä syypää pojan heikkoihin tuloksiin löytyi kuitenkin tallista.

– Hän joutui ukotetuksi McLarenilla. Hän olisi voinut olla maailmanmestari, hän oli Mika Häkkistä nopeampi, Andretti pamautti.

Ohjelman vetäjä Tom Clarkson innostui aiheesta. Hän kysyi, mikä McLarenilla mikä meni vikaan? Mario otti selkeän isän roolin analyysissään.

Jo Ramirezilla (McLarenin tiimipäälliköllä) oli jotain Michaelia vastaan. Voisin kertoa tarinoita miten häntä viilattiin linssiin tuolloin. Kerron miten tarina meni. Kun Michael liittyi McLarenille, hän sai suuren palkan, koska Ron Dennis oletti Sennan menevän Williamsille. Lisäksi hän sai Häkkisen Lotukselta halvalla.

Kuten aiemmin linkattu tarina kertoo, ei Häkkisen päätyminen McLarenille ollut alkuperäinen suunnitelma. Sennankin Williams-kytkös oli epävarmoissa kantimissa, joskin brassi panttasi päätöstään jatkaa brittitallissa aivan kauden avauskisan korville.

– Kun Senna ei mennytkään Williamsille, heillä oli kolme kuskia, joista kaksi tienasi todella paljon. Yhden täytyi lähteä. He tekivät kaikkensa saadakseen Michaelin ulos. Mika vain istuskeli eikä tehnyt mitään. Kun he testasivat, hän ajoi niissä, ei Michael.

Tässä vaiheessa Andretti muistelee väärin. Hän puhui testien olleen jo tuolloin rajoitettuja, vaikka todellisuudessa niin ei ollutkaan. Testikuljettaja oli noihin aikoihin totisesti tehtävänimikkeensä veroisessa työssä. Häkkinen tahkoi McLarenilla kymmeniä tuhansia kierroksia yrittäessään auttaa Sennaa ja Andrettia menestymään kilpailuissa.

Andrettin hinku palata kotiin perheensä luokse ei myöskään auttanut testipäivien saamisessa. Kuljettajan asemaa ei auttanut liioin Michaelin vaimon päsmäröinti tallin sisäisissä asioissa. Aikalaispuheet kertovat vaimon saaneen jopa porttikiellon tallin varikkotiloihin hänen jaellessa ohjeita tallin mekaanikoillekin.

Dennisin mitta tuli täyteen kauden loppupuolella. Hän halusi istuttaa Häkkisen Sennan rinnalle jo Italian osakilpailuun, mutta Mario sai puhuttua pojalleen lisäaikaa.

– Anelin Ronia antamaan Michaelin ajaa Monzassa, selkeistä syistä. Hän nappasikin siitä podiumin.

Monza on Andretteille tärkeä paikka. Siellä nuori Italiassa syntynyt Mario sai innostuksensa moottoriurheiluun, siellä hän myös nappasi maailmanmestaruuden 1978.

Palkintopallista huolimatta Andrettin aika formula ykkösissä tuli päätökseensä. Edessä oli paluu häntä koipien välissä takaisin Amerikan kilparadoille.

Olisiko Michael voinut sitten tehdä jotain toisin? Marion mielestä kyllä, liian pehmeä asenne koitui hänen kohtalokseen.

– Jos hänellä olisi ollut minun luonteeni, hänen olisi pitänyt mennä Dennisin luokse ja sanoa hänelle, että hän haluaa jäädä talliin ja voittaa maailmanmestaruuden tallille. Mutta hän ei koskaan tehnyt sitä, ja se oli hänen tappionsa. Häntä viilattiin silmään ensimmäisellä kaudella, mutta hänen olisi pitänyt silti jäädä.

Mario Andrettin versio tapahtumista poikkeaa hyvin vahvasti muista lähteistä kuulluista ja yleisesti hyväksytystä versiosta. Toisaalta, hän seurasi tilannetta erilaisesta perspektiivistä kaikkiin muihin nähden.

Kuva: Getty Images

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.