Suomalainen F1-historia on komea ja mairitteleva. Sinivalkoisia maailmanmestareita meillä on kolme, minkä lisäksi palkintopallilla lippuamme on edustanut peräti seitsemän kuljettajaa.

Paljon olemme saaneet, mutta silti perisuomalaiseen tapaan myös jossiteltavaa on riittänyt.

F1 ei ole mitään ilman vaihtoehtoista todellisuutta. ”Mitä jos?” -tarjoaa lukemattomia tarinoita ja spekulaation lähteitä, myös suomalaisille.

Voimme olla ylpeitä kuljettajiemme saavutuksista. Mutta ajatelkaapa miltä suomalainen F1-historia näyttäisi, jos nämä viisi asiaa olisivat toteutuneet.

Lue lisää historia-erikoisartikkeleita täältä!

Tänään televisiossa esitetään Urheilu-Suomi-dokumenttisarjan moottoriurheiluun keskittyvä osa. Sen kunniaksi uudelleenjulkaisemme kaksi vuotta sitten julkaistun artikkelin suurista suomalaisista ”entä jos” -tarinoista F1-maailmaa koskien.

5. Mika Häkkisen paluu

Mitä jos Mika Häkkisen ura ei olisikaan loppunut kauteen 2001? Kuva: Getty Images

Kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen ilmoitti vetäytyvänsä F1-sirkuksesta kauden 2001 päätteeksi vuoden mittaisella sapattivapaalle. Kuten tiedämme, ei Martinlaakson suuri sankari koskaan enää palannut takaisin F1-kilpailuihin.

Kulisseissa kuitenkin kuohui pari vuotta lopettamispäätöksen jälkeen. Häkkinen kävi tiukkoja neuvotteluja Williamsin kanssa ajopaikasta kaudeksi 2005, ja hetken aikaa paluuta pidettiin varmana.

Häkkinen tajusi kuitenkin parin vuoden ajotauon ruostuttaneen häntä siinä määrin, ettei paluuta aivan terävimmälle huipulle ollut mahdollista suorittaa. Häkkinen vetäytyi Williams-neuvotteluista, mikä lieni oikea ratkaisu. Häkkinen testasi puolitosissaan McLarenia kauden 2006 alla, mutta testipäivän jälkeen suomalainen tiesi valinneensa oikein.

LUE MYÖS: SuomiF1 valitsi F1-tallien ”dream teamit” – katso listaus joka tiimin parhaasta kuskikaksikosta

4. Leo Kinnunen mestaritiimiin

Lotus oli aikakautensa huipputalli. Kuva: Getty Images

Leo Kinnunen on suuri suomalainen moottoriurheilutähti ja F1-perimämme kantaisä. Kuninkuusluokassa rata-autoiluässämme ei kuitenkaan koskaan saanut edes kunnon mahdollisuutta, vaikka vauhdin puolesta hän oli varmasti yksi aikakautensa parhaista.

Kaikki olisi voinut olla toisin, jos Kinnunen olisi saanut paikan Lotus-tallista 1970-luvun alkuvuosina. Lotuksen ykkösnyrkki ja kauden 1970 MM-sarjan johtaja Jochen Rindt oli hyvin halukas nostamaan suomalaisen jatkajakseen maineikkaassa tiimissä. Suomalaisen autourheilulegendan Curt Lincolnin Nina-tyttären nainut itävaltalainen mietti uransa päättämistä kauden 1970 jälkeen, ja hän halusi korvaajansa olevan Kinnunen.

Kaikki kuitenkin romuttui syyskuussa Monzassa. Rindt menehtyi ulosajossa, ja samalla yhden ihmiselämän lisäksi tuhoutui myös Kinnusen Lotus-sauma.

Puheista olisi ollut vielä pitkä matka varinaiseen sopimukseen, mutta jo se, että englantia puhumaton Kinnunen oli ehdolla kuljettajaksi, on kova meriitti.

LUE MYÖS: TOP5: F1-mahtitallien romahdukset – komea historia ei takaa ikuista elossapysymistä, nämäkin jättiläiset kaatuivat

LUE MYÖS: Tämä rata pyyhkii jopa Nürburgringilla lattiaa – 72 kilometriä silkkaa kuolemantanssia, suomalaiskuski painoi nimensä ikuisesti historiankirjoihin

LUE MYÖS: Suomi10: Tässä ovat kymmenen kaikkien aikojen parasta suomalaista moottoriurheilijaa

3. Mika Salo Ferrarille jo 1996

Olisiko Mika Salo GP-voittaja toisenlaisella Ferrari-kokemuksella? Kuva: Getty Images

Ferrarilla oli edessään täydellinen muodonmuutos vuoden 1995 aikana. Italialaistiimi palkkasi Michael Schumacherin messiaakseen ja voimisti teknistä osaamistaan tavoitteessaan nousta takaisin F1-maailman huipulle.

F1-talli tarvitsee kuitenkin kaksi kuljettajaa. Alusta asti selvää oli, että saksalaisen rinnalle kaivattaisiin nopeaa, mutta kuitenkin tarpeeksi alistuvaa kuljettajaa. Yhtenä varteenotettavimpana vaihtoehtona pidettiin Tyrrelin Mika Saloa, joka ajoi vasta ensimmäistä kokonaista kauttaan sarjassa.

Salo managereineen oli erittäin halukas liittymään maranellolaistiimin riveihin, ja sopimus olikin tältä puolelta jo lähes selvä. Tallipäällikkö Ken Tyrrell ei kuitenkaan suostunut luopumaan suomalaisesta tähdestään, ja niin Ferrari värväsi lopulta Eddie Irvinen.

Salo sai tilaisuutensa kaudella 1999, kun hän pääsi paikkaamaan loukkaantunutta Schumacheria ja auttamaan mestaruustaistossa ollutta Irvineä. Salo suoriutui roolistaan hyvin, mutta mitä hän olisikaan voinut saavuttaa näiden neljän kauden aikana, jos hän olisi ajanut Irvinen sijasta tallissa?

2. Häkkinen Williamsille – enemmän mestaruuksia?

Harvinainen näky kaudella 1995: Mika Häkkinen johtaa Williamsia. Kuva: Getty Images

Kaksi kautta Lotuksella olivat tehneet nuoresta Mika Häkkisestä kuljettajamarkkinoiden kuuminta valuuttaa. Kaikki huipputiimit taistelivat nuorukaisesta, joka oli ajanut kaudella 1992 lukuisia huippusuorituksia.

Häkkinen sai tuhannen taalan paikkansa, kun F1-sarjaa tuolloin Mersu-tyylillä dominoinut Williams palkkasi hänet. Auto oli ylivoimainen, ja Häkkisen nopeissa käsissä jälki olisi varmasti ollut hedelmällistä.

Williams teki kuitenkin surkuhupaisuudessaan karmean mokan. Tallin ilmoittautuminen kauden 1993 MM-sarjaan myöhästyi päivällä! Talli saisi osallistumisoikeuden, kunhan muut tallit vain näyttäisivät tallin pyynnölle vihreää valoa.

Kultakimpaleensa menettänyt Lotus-pomo Peter Collins näki hetkensä koettaneen. Hän lupautui myöntymään vain, mikäli Williams peruuttaisi jo solmitun sopimuksen Häkkisen kanssa. Collins koki suomalaisen olevan edelleen tallinsa omaisuutta.

Mika Häkkinen joutui keskelle hämmentävää valtataistelua – inhimillinen erehdys oli tuhota suomalaisen F1-uran, mutta se osoittautui lopulta onnenpotkuksi

Williams joutui nöyrtymään, ja niin Häkkinen jäi hetkeksi tyhjän päälle. Myöhemmin Lotus-siteet katkaistiin ja edessä oli siirtyminen McLarenille. Vuosien kasvukivut palkittiin lopulta kahdella upealla maailmanmestaruudella.

Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta olisiko Häkkisellä taskussaan pari lisätitteliä ja MM-voittoa, mikäli hän olisi päässyt ajamaan Williamsilla kaudesta 1993?

1. Suomalainen F1-talli

Sinivalkoinen F1-auto olisi voinut olla suomalaistiimin tavaramerkki. Kuva: Getty Images

1980-luvun lopussa suomalaisen talouden nousukauden aikana kulisseissa viriteltiin todellista supersatsausta. Ajouransa lopettanut Keke Rosberg ei halunnut löytää pelkästään itselleen manttelinperijää, vaan hän halusi tuoda kansakuntamme kertaheitolla F1-sirkukseen.

Kansallis-Osake-Pankin ja muutaman muun suomalaisen yrityksen varoin oli tarkoitus ostaa Tyrrelin perinteinen F1-tiimi. Tallipäälliköksi hamunnut Rosberg oli valmis nostamaan suojattinsa JJ Lehdon tallin toiseksi kuljettajaksi ja Suomen lipun palkintojuhlallisuuksiin.

KOP kuitenkin vetäytyi viime metreillä hankkeesta. Ehkä taloudellinen lasku oli jo alkanut, mutta pian laman räjähtäessä käsiin koko F1-projekti haudattiin vähin äänin.

Nokia näkyi Tyrrelin pääsponsorina kaudella 1995, mutta muuten suomalainen talli ei ole koskaan ollut lähelläkään toteutumista.

Tyrrell saavutti samoihin aikoihin hyviä tuloksia todella pienellä budjetilla. Fasiliteetit olisivat siis varmasti olleet kunnossa, mikäli suomalaiset olisivat vain tilaisuutensa tarttuneet.