Tämä rata pyyhkii jopa Nürburgringilla lattiaa – 72 kilometriä silkkaa kuolemantanssia, suomalaiskuski painoi nimensä ikuisesti historiankirjoihin

© Kuva: Getty Images

Legendaarinen Nordschleife, tai Nürburgring, on monien mielestä maailman vaativin kilparata. Eittämättä tämä yli 20 kilometriä pitkä ”Vihreä Helvetti” sitä tätä nykyä onkin, mutta historiankirjoissa sekin kalpenee Targa Florion rinnalla.

Italian maineikkaista ”katukilpailuista” kaksi koitosta nousevat ylitse muiden. Mille Miglia ja Targa Florio. Kilpailuja yhdisti moni asia: ne ajettiin yleisillä teillä, lähdöstä maaliin selviäminen vaati hurjasti kilometrejä ja ne olivat hengenvaarallisia.

Mille Migliassa ajettiin pisteestä A pisteeseen B, mutta Targa Floriossa laskettiin kierroksia. Ja mittaa sillä totisesti riitti. Useiden muutosten jälkeen radan pituudeksi valikoitui rapeat 72 kilometriä.

Motorsport.comin arkistoista on julkaistu video, joka näyttää muutaman minuutin ajalta konkreettisesti kuljettajien kokeman haasteen. Kukaan ei voinut opetella rataa ulkoa, vaan se kysyi autolta nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä, sekä kuljettajalta suurta rohkeutta ja kansankielellä ”munaa”.

Yksi sinivalkoisen moottoriurheiluhistorian hienoimmista, mutta harmittavan heikosti muistetuista suurteoista nähtiin Targassa vuonna 1970. Tuolloin Leo Kinnunen hurjasteli Porschellaan radan ympäri ennätysaikaan 33 minuuttia 36 sekuntia.

Suomi10: Tässä ovat kymmenen kaikkien aikojen parasta suomalaista moottoriurheilijaa

Vaikka F1-kantaisämme formula yksi -ura ei lopulta muodostunut hohdokkaaksi, on Kinnunen urheiluautojen maailmanmestarina ansainnut paikkansa yhtenä autourheiluhistoriamme arvostetuimmista paikoista.

Ihaile Vic Elfordin menoa radalla Alfa Romeon ratissa vuoden 1972 kisasta täältä.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.