Formula ykkösten maailmanmestari Mika Häkkinen eli kaudella 1993 vaikeita hetkiä. Lupaava ura oli ajautunut hetkessä loistokkuudesta kohti suurta tuntematonta.

Häkkinen oli kuskimarkkinoiden kuuma nimi kaudella 1992. Nuori suomalainen taikoi talousongelmiin ajautuneella Lotuksella nipun häikäiseviä ajosuorituksia, ja useampi sarjan mahtitalleista oli kiinnostunut hänestä. Häkkisellä ja managerilla Keke Rosbergilla oli edessään kovien valintojen paikka. Mihin talliin Häkkinen kannattaisi työntää?

Mestaritalli ilmoittautui kaudelle 1993 päivän myöhässä!

Konkurssin partaalla heilunut Lotus oli vain kalpea varjo takavuosien menestyksekkäästä itsestään. Tallipomoksi ja omistajaksi noussut Peter Collins ei ollut missään nimessä halukas luopumaan tallilleen arvokkaita pisteitä tuoneesta Häkkisestä. Collins koki Lotuksella olevan sopimus suomalaisen kanssa, mutta Rosberg näki asian toisin.

[readmore from=”häkkinen mika”]

Häkkisen taidot oli pannut merkille myös Frank Williams. Brittitalli oli tuolloin F1-sarjan kiistaton hallitsija. Nigel Mansell oli ajanut kauden 1992 maailmanmestariksi ylivoimaisesti, ja seuraavaksi kaudeksi talliin liittyisi itse Alain Prost. Aina lahjakkuuksia arvostanut Williams halusi kokeneen ranskalaismestarin rinnalle korkoa kasvamaan lahjakkaan nuoren lupauksen, Häkkisen.

Sopimus oli jo allekirjoitettu, kunnes loppuvuodesta 1992 Rosberg sai ikävän puhelinsoiton. Williamsin toimistolla oltiin tehty inhimillinen erehdys, ja mestaritalli oli ilmoittautunut kaudelle 1993 päivän myöhässä!

Reilussa maailmassa asia olisi ollut sovittavissa kaikkien tallien yhtämielisellä päätöksellä joustaa aikarajassa. Collins näki tässä kuitenkin tilaisuutensa. Hän lupasi Lotuksen tuen Williamsille vain siinä tapauksessa, että talli luopuisi Häkkisestä.

Frank Williams ja Rosberg yrittivät neuvotella ja taivutella Collinsia järkisyillä ja rahalla, mutta mies ei luovuttanut. Lopulta Williamsin oli pakko nöyrtyä ja luopua jo julkistusta vailla olleesta sopimuksesta.

Häkkinen täytyisi saada huipputalliin

Rosberg ei jäänyt kuitenkaan tuleen makaamaan. Selvää oli, ettei Häkkisellä ja Lotuksella ollut enää yhteistä tulevaisuutta. Muiden keskikastin tiimien lähentelyt Rosberg halusi jättää niin ikään huomioimatta. Häkkinen täytyisi saada huipputalliin.

Rosberg järjesti neuvottelut McLarenin tallipomon Ron Dennisin kanssa kesken hänen laskettelulomansa. Dennis oli niin ikään tietoinen Häkkisen lahjakkuudesta, mutta hänellä oli omat ongelmansa.

Sarjan suurin tähti Ayrton Senna piti McLarenia ja samalla koko F1-maailmaa varpaillaan pantatessaan päätöstään oman uransa jatkon suhteen. Brassi oli turhautunut Williamsin ylivoiman edessä, ja näreissään vanhan kiistakumppanin Prostin liityttyä talliin ja torpattua hänen siirtonsa. Sennan mielessä kummitteli ajatus koko kauden jättämisestä väliin, kuten Prost oli tehnyt 1992.

[readmore from=”historia”]

Dennis oli vaikeassa paikassa. Hän tiesi, ettei Fordin asiakastalliksi tipahtanut McLaren pystyisi tarjoamaan Sennalle hänen vaatimaansa kalustoa. Toisaalta sarjan mahtitalli kaipaisi nimekästä kärkikuljettajaa, eikä jo sopimuksen tehneestä Michael Andrettista olisi sellaiseksi.

Dennis päätti ottaa riskin. Hän ja Rosberg sopivat Häkkisen liittymisestä talliin. Dennis lupasi Häkkiselle kisakuskin paikan, mikäli Senna päättäisi jättää kauden ajamatta.

Senna panttasi päätöstään kauden avauskilpailuun saakka. Sitten hän teki päätöksensä, ja se oli suomalaisille katkera. Hän ajaisi, mutta lähtökohtaisesti yksi kisa kerrallaan. Häkkinen tipahti tallin vara- ja testikuljettajaksi.

Michael Schumacherin rakettimainen nousu huipulle oli vähällä jäädä toteutumatta – pieni muutos sopimuspaperiin pelasti F1-legendan

Kymmenettuhannet testikierrokset kasvattivat ja kehittivät Häkkistä ja integroivat hänet osaksi tiimiä, mutta kilvanajajalle tyhjän radan kiertäminen ei riitä. F1-ajojen jäädessä väliin Häkkinen tyydytti nälkäänsä Porsche Supercupissa.

Lentävä suomalainen vieraili kahdessa F1-sarjan oheisluokan kilpailussa vuoden 1993 aikana. Hän voitti molemmat, kuin osoituksena taidoistaan.

LIITY SUOMEN PARHAASEEN F1-FANIRYHMÄÄN FACEBOOKISSA!

Kauden edetessä McLarenin amerikanvärväys osoittautui suureksi pettymykseksi. Niin hyvä kuin isä Mario Andretti olikin aikoinaan ollut, ei CART-mestari Michael koskaan päässyt sinuiksi F1-autojen kanssa. Kolme kilpailua ennen kauden päätöstä sekä hän että McLaren saivat tarpeekseen. Andretti palasi takaisin USA:han, Mika Häkkisen noustessa suuren ja mahtavan Ayrton Sennan rinnalle McLarenin toiseksi kisakuljettajaksi.

Loppu on, kuten kliseisesti sanotaan, historiaa.

LUE LISÄÄ JUUSO TAIPALEEN ARTIKKELEITA TÄÄLTÄ