Eilen 50 vuotta täyttäneen Michael Schumacherin tarina on tuttu kaikille formula ykkösiä seuraaville. Mutta vähällä on, että tarinan kulku olisi täysin eri. Pelastukseksi koitui pienen pieni tekninen muutos sopimusasiakirjaan.

Schumacher debytoi formula ykkösissä kauden 1991 Belgian GP:ssä. Tuolloin Mercedeksen tukema nuori saksalainen sai ajopaikan ensimmäistä vuotta sarjassa ajaneessa Jordan-tallissa.

Schumacherin taustajoukot palauttivat hieman muunnellun sopimuksen, jonka molemmat osapuolet allekirjoittivat. Molemmat kokivat olevansa tyytyväisiä, myöhemmin toinen osapuoli joutui pettymään.

Tallipomo Eddie Jordania Schumacherin hankkimisessa talliin houkutteli ennen kaikkea raha. Pienellä budjetilla erinomaista tulosta takonut talli tarvitsi jokaisen liikenevän dollarin kustannukset kattaakseen. Mercedes, joka oli erittäin halukas puskemaan saksalaiskuljettajan formula ykkösiin, raotti kukkaronnyörejä anteliaasti.

Jordan kuittasi yhden kisan ajattamisesta Schumacherilta 150 000 dollaria. Lisäksi saksalaisen allekirjoitettavaksi lykättiin paperi, joka takasi hänelle ajopaikan paitsi loppukaudeksi 1991, myös kahdeksi seuraavaksi kaudeksi, sopivaa maksua vastaan toki.

Schumacherin taustajoukot palauttivat hieman muunnellun sopimuksen, jonka molemmat osapuolet allekirjoittivat. Kaikki kokivat olevansa tyytyväisiä, myöhemmin toinen osapuoli joutui pettymään. Palataan siihen kohta.

SuomiF1-sivuston toimittajat muistelevat Schumacheria

Schumacherin debyytti formula ykkösissä oli räjähtävä. Saksalainen ajoi itselleen täysin vieraalla Spa-Francorchampsin radalla, joka sattui olemaan myös sarjan haastavimpia, upeasti aika-ajojen seitsemänneksi nopeimman kierrosajan. Kilpailu jäi kesken jo avausmutkan jälkeen kytkimen hajottua, mutta miehen lahjakkuus oli pantu merkille.

[readmore from=”historia”]

F1-sarjan johtaja Bernie Ecclestone haistoi paitsi Schumacherin lahjakkuuden, myös markkina-arvon. Saksan ollessa autoteollisuuden jättiläinen olisi voittava saksalaiskuljettaja PR-hyöty F1:lle. Schumacher täytyisi saada parempaan talliin, mieluiten mahdollisimman nopeasti.

Schumacherin junailu Benettonille jo seuraavaan kilpailuun onnistui kuljettajan ja tallin puolelta hyvin, mutta sitten esiin tulivat ongelmat. Jonkun täytyisi tehdä tilaa Benettonilla, ja myös Jordan väitti hänellä olevan sopimus Schumacherin kanssa.

Michael Schumacherin komea F1-ura kuvina

Ecclestonen kanssa samoilla linjoilla olivat myös Benetton-tallin johtajat Flavio Briatore ja ennen kaikkea Tom Walkinshaw. Vuosia aivan terävimmän huipun tuntumassa ollut talli kaipasi viimeistä palasta voittavaan kombinaatioonsa, ja Walkinshaw näki Schumacherissa ratkaisun.

Huolimatta kisan nopeimmasta kierroksesta ja neljännestä sijasta Schumacherin debyyttikisassa Belgiassa sai vaisun kauden ajanut Roberto Moreno lähteä tallista. Benetton maksoi brasilialaiselle tuntuvasti luvaten hänet Jordanille vaihdossa Schumacherista. Jordan ei kuitenkaan luovuttanut ilman taistelua.

Irlantilainen koki yhä Schumacherin olevan tallinsa kuljettaja, sen todisti sopimuspaperi. Sen mukaan vastineeksi Belgian GP:n ajosopimuksesta Schumacher sitoutui talliin kauden 1993 loppuun saakka, antaen myös option seuraavasta vuodesta.

Asia meni oikeuteen, joka katsoi Schumacherin puolen voittajaksi. Ratkaisuksi nousi yksi sana, jollaista ei voisi edes tapahtua Suomessa.

Sopimuksessa sanamuoto ”the driver agreement” oli muutettu Schumacherin lakimiesten toimesta muotoon ”a driver agreement”. Mutkat suoraksi suomennettuna se tarkoitti, että Schumacherilla oli vain lyhytaikainen sopimus, joka ei sitonut häntä pitkäaikaisesti talliin.

Voi vain kuvitella olisiko Schumacher noussut koskaan huipulle, jos sopimus olisi velvoittanut hänet jäämään Jordanille.

Koska Jordan oli allekirjoittanut juuri tähän muotoon kirjoitetun sopimuksen, pääsi Schumacher luikahtamaan Benettonille. Jordan jäi lopulta täysin vaille korvauksia, joten kyseessä oli kallis oppitunti F1-sarjan tulokastallille.

Schumacher nappasi ho seuraavana vuonna uransa ensimmäisen osakilpailuvoiton ja MM-sarjan kolmossijan. Ensimmäinen maailmanmestaruus tuli 1994. Jordan saavutti 1992 yhden ja 1993 viisi MM-pistettä.

Voi vain kuvitella olisiko Schumacher noussut koskaan huipulle, jos sopimus olisi velvoittanut hänet jäämään Jordanille.

Muistakaa siis: tämän takia sopimustekstit syynätään aina tarkasti!

Lähteet: Autosport, Motorsport News