Vanha moottoriurheiluun liitettävä sananlasku kertoo, että kilpailua ei koskaan voiteta ensimmäisellä kierroksella. Joskus sillä voidaan kuitenkin lyödä luu kurkkuun muille. Ja tehdä ikimuistoista historiaa.

F1-karavaanin suunnatessa kesätauon jälkeen legendaariseen Belgian Spa-Francorchampsiin on hyvä hetki muistella kenties ikimuistoisinta yksittäistä ajosuoritusta, jota kuljettajien rakastama kilparata on koskaan tarjonnut.

Tarinamme ei sijoitu formula ykkösiin, vaan urheiluautoihin. Kestävyyskilpailut nauttivat takavuosina suurta arvostusta, sillä autonvalmistajat mittelivät paremmuudestaan siviiliautoihinsa perustuneilla kilpa-autoilla Le Mansin, Nordschleiferingin ja Span radoilla ajetuissa ikonisissa kestävyyskilpailuissa.

[readmore from=”historia”]

Jos on nykyinenkin Spa majesteetillisesti omassa luokassaan F1-sarjan kisakalenterissa seitsemän kilometrin pituudellaan, oli se sitä jo aiemmin. Vanha, se Spa, omasi mittaa yli 14 kilometriä. Vauhdit olivat hurjat, turvallisuus olematon.

Spassa kuljettajien ajotaidot punnittiin. Ei ole ihme, että esimerkiksi legendaarinen Jim Clark voitti siellä usein, vaikka hän omien sanojensa mukaan vihasi kilpailua sydämensä pohjasta. Rata oli vaarallinen, varsinkin sateella.

Ja juuri synkät pilvet ripsivät vettä maahan ja kuljettajien niskaan vuoden 1968 Span 1000 kilometrin ajon lähtöhetkellä. Olosuhteet olivat nätistkin sanoen kehnot. Tuohon aikaan kuljettajat eivät eläneet kuitenkaan pumpulissa, vaan lähtölipun heilahtaessa kymmenet urheiluautot rynnivät matkaan.

Letkan kärkipaikan otti legendaariseksi tulevina vuosina nousevaa Ford GT 40 -autoa ohjastanut Jackie Ickx. Vain F1-sarjalle arvoa antavat muistavat belgialaisen muutaman GP:n voittajana ja kaksinkertaisena MM-sarjan kakkosmiehenä, mutta tämä ei tee oikeutta hänelle. Ickx on yksi kaikkien aikojen urheiluautokuljettajista, ja ennen kaikkea sadekelin lyömätön mestari.

SuomiF1-sivusto listasi: Parhaimmat ilman maailmanmestaruutta jääneet F1-kuljettajat

Nuoruudessaan trial-moottoripyöräilyä menestyksekkäästi harrastanut Ickx kehitti kaksipyöräisillä taituroidessaan erinomaisen tasapainon ja perstuntuman ajamiseen, ja se tuli hyvin ilmi juuri radan ollessa märkä ja liukas.

Usein sadekelin olosuhteiden mestareista puhuttaessa esille nostetaan Ayrton Senna, Michael Schumacher ja Lewis Hamilton, mutta Ickx ei häviä heille tällä taiteenalalla tippaakaan.

LUE: SuomiF1 listasi parhaat sadekelin kuskit

Yleisö ei siis yllättynyt kärkinimestä, kun komeasti laulanut Ford GT saapui metsän keskeltä maalialueelle, vain vaietakseen belgialaiskuljettajan kaasutellessa matkoihinsa uudelle kierrokselle. Mutta hiljaisuus jatkui.

Missä kaikki loput autot olivat?

Radan vaarallisuuden ja keliolosuhteet huomioon ottaen järjestäjien keskuuteen hiipi pieni paniikki. Millainen joukko-onnettomuus jossain radan takaosassa, keskellä metsikköä olikaan sattunut?

Pelastushenkilökuntaa oltiin jo ohjeistamassa tutkimaan rataa kiireellisesti, kun kaukaisuudesta alkoi kuulua moottoreiden alati voimistuvaa mylvintää.

Pian koko muu kilpajoukko ajoi pääsuoralle ja kohti toista kierrosta aivan normaalisti. Mitään onnettomuutta ei ollut tapahtunut, vaan yksi kuljettaja oli osoittanut ylivertaisuutensa muihin nähden.

Ickx oli repäissyt yhdessä kierroksessa 38 sekunnin kaulan kaikkiin muihin.

Lue lisää SuomiF1-sivuston historia-artikkeleita täältä!

**** **** ****

F1-historiaa: ”Kaikkien aikojen takaa-ajo” Vanha mestari kohosi vielä kerran näyttämään voimansa – kierroksessa eroa kiinni 11 sekuntia

Michael Schumacherin sadetanssi vaiensi kaikki – F1-legendan uran yksi komeimmista ajoista täyttää vuosia