Tänä vuonna ajettava 86. Le Mansin 24 tunnin ajo jatkaa komean kisan perinteitä. Autourheilumaailman säkenöivimpiin klassikoihin kuuluva kilpailu kysyy nopeutta ja kestävyyttä sekä autoilta että kuljettajilta. Mikään ei ole varmaa, ennen kuin ruutulippu 24 tunnin jälkeen lähdöstä heilahtaa.

Eihän kilpailu olisi mikään klassikko, ellei sen historia kätkisi sisäänsä joukon ikimuistoisia tapahtumia. Iloa ja surua, draamaa ja tragediaa, uskomattomia kommelluksia, tätä kaikkea on 24 Heures du Mans!

SuomiF1-sivusto listasi viisi ikimuistoisinta kilpailua. Nouseeko kauden 2018 mittelö suureksi klassikoksi? Se selviää tänä viikonloppuna!

5. 1999

Suuret autonvalmistajat ovat aina halunneet menestyä Le Mansissa, sillä nopeutta ja kestävyyttä kysyvän kilpailun voitto on verraton PR-valtti siviiliautoja markkinoitaessa.

Vuosituhannen viimeisen kilpailun osallistujakaarti oli kovaa luettavaa: Mercedes, BMW, Toyota ja Audi pistivät parastaan sekä autojen suunnittelussa että kuljettajavalinnoissaan. Suomalaisittain katseet kohdistuivat JJ Lehtoon, joka kisasi BMW:n ykkösnyrkissä.

Kisasta muistetaan Mercedes. Tallin käyttämä kilpuri omasi liian hyvät lento-ominaisuudet, ja autot irtosivat radan pinnasta ilmojen teille hurjat kolme kertaa kisaviikonlopun aikana.

Kisasta muistetaan Mercedes, mutta Hopeanuolen kannalta aivan vääristä syistä. Tallin käyttämä kilpuri omasi liian hyvät lento-ominaisuudet, ja autot irtosivat radan pinnasta ilmojen teille hurjat kolme kertaa kisaviikonlopun aikana.

Myöhemmin F1-tähdeksi kohoava Mark Webber sai kokea tämän painajaisen kahdesti jo ennen kuin itse kilpailu oli ehtinyt edes alkaa.

Pahempaa oli luvassa itse kisassa, kun Peter Dumbreckin auto irtosi radasta syöksyen hurjan volttisarjan päätteeksi ulos metsään suoraan televisiokameroiden edessä. Kuin ihmeen kaupalla loukkaantumisilta vältyttiin, mutta Mercedes joutui vetäytymään kilpailusta. Vuoden katastrofin 1955 haamut palasivat monien mieleen.

Pettymään joutuivat myös suomalaiset ja Lehto. Kun kilpailusta oli ajamatta enää muutama tunti, hirtti kisaa usealla kierroksella johtaneen suomalaisen autossa kaasu kiinni, tehden kuljettajasta pelkän matkustajan. Rytäkässä itseään lievästi satuttaneen Lehdon mieltä synkensi kisan voiton lähes varma karkaaminen ilman omaa syytä.

Voiton vei lopulta BMW:n toinen autokunta. Toyota sijoittui toiseksi, eikä voitoton kirous katkennut vielä tuolloinkaan. Kolmanneksi sijoittui Audi, kuin myrskyvaroituksensa tulevaisuuden voimastaan.

4. 1995

JJ Lehto ansaitsisi huomattavasti enemmän arvostusta Suomessa. Muualla maailmassa Lehto tunnetaan kaksinkertaisena Le Mansin voittajana (toinen ykkössija osui 2005), Suomessa vaatimattoman uran ajaneena F1-kuskina.

Muualla maailmassa Lehto tunnetaan kaksinkertaisena Le Mansin voittajana (toinen ykkössija osui 2005), muualla vaatimattoman uran ajaneena F1-kuskina.

Vuoden 1995 kisa muistetaan yhtenä sen historian vetisimmistä. Sade mahdollistikin suuryllätyksen, kun McLarenin urheiluauto F1 GTR pystyi taistelemaan kilpailun kärkisijoista.

McLarenit hävisivät tehoissa luokkaa paremmille kilpureille, mutta sateella auton parempi ajettavuus ja osaavat kuljettajat pääsivät loistamaan. Lehdon, Yannick Dalmasin ja Masanori Sekiyan urakkaa helpotti myös mootoriurheilulegenda Mario Andrettin tunarointi.

Jo 1960-luvulla ensiesiintymisensä Circuit de la Sarthella tehnyt Andretti kolaroi kisan alkuvaiheessa kierroksellaohitettavan kanssa. Sen seurauksena hänen autokuntansa jäi monta kierrosta kärjestä.

Kisan edetessä Andretti ajopareineen kiri nopeuseron turvin etumatkaa pelottavaa tahtia, mutta lopulta 24 tunnin ajon jälkeen sitä oli vielä ”ruhtinaallinen” yksi kierros. Lehto oli noussut kuin yllättäen autourheilumaailman huipulle. Vain reilu vuosi miehen F1-uran ja lähes elämän tuhonneen testionnettomuuden jälkeen.

3. 2011

Modernin aikakauden klassikko. Voitettuaan kisan ensimmäisen kerran vuonna 2000 hallitsi Audi sen jälkeen koko vuosikymmentä. Voitto lipsahti muille vain 2003 (kun tehdastalli ei ollut mukana) ja 2009, jolloin Peugeot pystyi yllättämään valtiaan housut kintuissa.

Audin ja Peugeotin kaksintaistelu oli jännittävää seurattavaa, ja se auttoi kilpailua nousemaan takaisin jaloilleen usean vuoden suvaintovaiheen päätteeksi.

Audin ja Peugeotin kaksintaistelu oli jännittävää seurattavaa, ja se auttoi kilpailua nousemaan takaisin jaloilleen usean vuoden suvaintovaiheen jälkeen. Ranskalaismerkkinä Peugeot sai kisassa kotiyleisön ja -median tuen, mutta Audilla oli antaa vastineeksi oma osaamisensa ja kivikova kuljettajajoukko.

Saksalaisjätin kilpailu alkoi kammottavasti, kun voittajasuosikkeihin kuulunut Audi sinkoutui hurjalla vauhdilla seinään jättäen jälkeensä näyn, joka muistutti lento-onnettomuutta.

Allan McNishin epäonnistuneessa kierroksellaohitusyrityksessä oli ainesta suureen tragediaan, mutta kuin ihmeen kaupalla irti sinkoutuneet renkaat ja muut autonkappaleet eivät satuttaneet radan varressa tapahtumia todistaneita toimitsijoita ja katsojia. McNish ja kolarin toinen osapuoli selvisivät niin ikään säikähdyksellä.

Kissa- ja hiirileikki jatkui yön pimeille tunneille, kunnes Audi toisti jälleen lento-onnettomuusnäkymänsä. Jälleen kerran epäonnistunut kierroksellaohitus aiheutti suurta tuhoa, ja hetken aikaa Mike Rockenfellerin puolesta ei voinut kuin toivoa parasta.

Mutta jos autourheilua voi jollain perustella, niin niiden annilla autojen turvallisuudelle. Rockenfeller selvisi lievin vammoin hurjasta ulosajosta, joka jätti jälkeensä vain yhden täysin tuhoutuneen Audin kilpurin.

Nyt vain yhdellä autolla kisan voittoa metsästäneen Audin täytyi keskittää kaikki tarmonsa rajusti hyökännyttä Peugeotin armadaa vastaan. Kisan kääntyessä ehtoopuolelle oli kisaa johtavan Audin ja takana vaanineen Peugeotin välinen ero vain muutamia sekunteja, siis usean tunnin ajon päätteeksi!

Nitroille oli tallipilttuissa ja yleisössä tarvetta, sillä vielä viime hetkillä Andre Lottererin jo revittyä Audillaan hieman etumatkaa täytyi hänen tulla vielä varikolle suorittamaan renkaanvaihto, jolloin Simon Pagenaud pääsi Peugeotillaan vielä ajamaan tosissaan voitosta.

Jännittävien vaiheiden jälkeen Lottererin hermot ja Audin tekniikka kuitenkin kestivät, ja talli nappasi jälleen yhden voiton nimiinsä vain reilun 13 sekunnin turvin. Kisan jälkeen jännittävää kilpailua puitiin läpi molemmissa leireissä tavalla, joka kertoo kisan suuruudesta oleellisen.

– Suuren voiton saavuttaakseen tarvitaan suuri vastustaja, Audilla iloittiin.

– Meidät löi vastustaja, joka oli meitä parempi, Peugeot-leirin rehti vastine kuului.

2. 1965

Tämä kilpailu muistetaan paitsi Ferrarin viimeisimpänä Le Mans -voittona, myös osoituksena siitä, ettei periksi tule koskaan antaa.

Luotettavuus on aina suuressa osassa kestävyyskilpailuissa, mutta nykypäivän kestäviin vehkeisiin verrattuna takavuosina kuljettajat joutuivat taiteilemaan huomattavasti terävämmän veitsen reunalla. Siinä missä nykypäivänä elektroniikka ja jos jonkinlaiset tietokoneohjelmat pitävät huolta auton hyvinvoinnista, saattoivat entisaikojen kilpurit vain yksinkertaisesti saada rääkistä tarpeekseen.

Yksikin väärä vaihteenvaihto saattoi tuhota moottorin ja vaihdelaatikon, tehden kaiken työn turhaksi sekunneissa.

Kaksikko päätti jatkaa, mutta täysin tuohon aikakauteen poikkeuksellisella taktiikalla. Nyt ei säästeltäisi, vaan loppukilpailu vedettäisiin autoista ja kuskeista kaikki irti ottaen.

Masten Gregoryn tuodessa pahoista sytytysongelmista kärsivän Ferrarinsa takaisin varikolle näytti hänen ja Jochen Rindtin kilpailu tulleen päätökseensä.

Tulevaisuuden F1-maailmanmestari Rindt oli jo valmis lähtemään kotiinsa, mutta Gregory ei ollut valmis luovuttamaan. Hän maanitteli mekaanikot vaativiin korjaustöihin ja Rindtin laittamaan kypärän takaisin päähänsä. Kaksikko päätti jatkaa, mutta täysin tuohon aikakauteen poikkeuksellisella taktiikalla. Nyt ei säästeltäisi, vaan loppukilpailu vedettäisiin autoista ja kuskeista kaikki irti ottaen.

Auto saatiinkin kuntoon, ja kaksikko aloitti hurjan takaa-ajonsa. Tunnit kuluivat, ja radan selkeästi nopein auto teki nousua kierros kierrokselta. Kun kisaa oli jäljellä muutama tunti, olivat Gregory ja Rindt nostaneet Ferrarinsa kisan kärkeen!

Voitto oli vaarassa, sillä vaihdelaatikko ja voimansiirto vetelivät kovan rasituksen vuoksi viimeisiään. Hellästi autoaan hoitaen Gregory pystyi tuomaan Ferrarinsa ruutulipulle ykkösenä. Matkalla varikolle auto sitten hajosikin. Sillä ei kuitenkaan ollut mitään väliä, auto kesti tarvittavan ajan.

Oman mainintansa ansaitsee Gregoryn ja Rindtin autokunnan reservikuljettaja Ed Hugus, joka väitti vuosia kisan jälkeen osallistuneensa myös itse kilpailuun.

Hän väitti ajaneensa autolla muutaman tunnin ajovuoron yöllä sen jälkeen, kun silmälasipäinen Gregory tuli varikolle valitellen sumun vaikeuttamaa näkökykyään, eikä nukkumaan mennyttä Rindtiä löydetty mistään. Mikä on totuus, jäänee kilpailun värikkään historian yhdeksi suurimmista mysteereistä.

1. 1969

Ford vastaan Porsche. Kaksi ikonista automerkkiä kahdella ikonisella kilpurillaan nostivat Le Mansin puheenaiheeksi, joka herättää yhä tänäkin päivänä ääntä värisyttäviä puheenvuoroja ja muisteluita.

Kolme edellistä kisaa voittanut Ford lähti puolustamaan voittoaan Porschen hurjaa laumaa vastaan. Fordin GT40 ja Porschen 908 ovat autourheilumaailman suurimpia klassikoita. Fordilla oli heittää puikkoihin aikakauden paras urheiluautokuljettaja Jacky Ickx, mutta ei Porschenkaan vastine kalvennut: Hans Herrmann, Gerard Larrousse ja Vic Elford olivat niin ikään enemmän kuin laadukkaita miehiä saksalaismerkin kilpurin ratissa

Kilpailun lähtö on ikoninen ja sanomaltaan voimakas. Le Mansin perinteisiin kuului kuljettajien juokseminen lähtölaukauksen kajahtaessa radan poikki omiin autoihinsa, niiden käynnistäminen ja sitten matkaan lähteminen.

Aikaa säästääkseen monet eivät vaivautuneet kiinnittämään turvavöitä lähtöproseduurissa, ja se oli kostautunut lukuisina vakavina onnettomuuksina.

Le Mansin perinteisiin kuului kuljettajien juokseminen lähtölaukauksen kajahtaessa radan poikki omiin autoihinsa, niiden käynnistäminen ja sitten matkaan lähteminen. Aikaa säästääkseen monet eivät vaivautuneet kiinnittämään turvavöitään

Ickx halusi osoittaa tuon perinteen typeryyden. Muiden rynnätessä autoihinsä hän odotti rauhassa kaikkien kaasuttaneen tiehensä, ennen kuin hän kipusi rauhassa autoonsa, kiinnitti turvavyönsä lähtien matkaan.

Ickxin toimenpiteellä oli painava vaikutus säännön muuttumiseen, sillä miehen edellä nähtiin onnettomuus, jossa kuljettaja sai surmansa.

Kuolemantapauksesta huolimatta kilvanajo jatkui, ja yleisö sai todistaa kahden suurmerkin jännittävää mittelöä. Porsche näytti olevan niskan päällä, mutta vain pari tuntia ennen kisan päätöstä kaksi karkumatkalla ollutta saksalaismerkin menopeliä törmäsivät teknisiin ongelmiin. Hieman yllättäen Ickx ja ajopari Jackie Oliver löysivät itsensä kilpailun kärkipaikalta.

Samalla takana vaani omat ongelmansa kohdannut viimeinen jäljellä ollut Porsche. Kisan voitto ratkaistiin ajamalla. Pelissä oli kummankin automerkin maine ja kunnia.

Viimeiselle ajovuorolle rattiin lyötiin molempien autojen parhaat kuljettajat. Ickx vastaan Herrmann. Päätöskierrokset ajettiin kuin formula ykkösissä, tiukasti toista seuraten ja imusta pitkällä Mulsanne-suoralla ohi paahtaen.

Ickx taktikoi itsensä kärkipaikalle kisan loppuhetkillä, mutta suureksi harmikseen hän huomasi viimeiseksi luullun kierroksen olleen liian nopea. Aika ei ollut ehtinyt kulua vielä loppuun, joten edessä oli vielä yksi kierros radan ympäri.

Ja tällä kertaa Herrmannin Porsche oli otollisemmassa paikassa imusta ohitusta haettaessa.

24 tunnin ajon jälkeen autot olivat saaneet eroa toisiinsa vain pari sekuntia!

Belgialaisen neronleimaus oli päästää Porsche tarkoituksella hänen edelleen ennen suoraa, jotta hän pystyisi suorittamaan ohituksen ja pysymään kärjessä Mulsannen päässä. Tilannetta vaikeutti bensatilanne, joka oli jo ennen ekstrakierrostakin kriittinen.

Ickx onnistui tempussaan, tuoden Fordille neljännen perättäisen voiton vain reilun sadan metrin erolla Herrmannin Porscheen. 24 tunnin ajon jälkeen autot olivat saaneet eroa toisiinsa vain pari sekuntia!

Kisaa seuraavana päivänä ajaessaan kotiinsa Ickx joutui auto-onnettomuuteen. Miehen kuljettama Porsche tuhoutui, mutta turvavöitä aina siviilissäautossakin pitänyt belgialainen selvisi säikähdyksellä.

Lisäksi:

Onko tässä Le Mansin historian nerokkain voitto? Kuljettajan älynväläys pelasti Jaguarin – yhdellä vaihteella maaliin

Lue lisää historia-juttuja moottoriurheilusta täältä!