Kimi Räikkönen on ajanut F1-urallaan viidessä tallissa kaikkiaan 18 eri kilpa-autolla. SuomiF1 pisti Jäämiehen autot paremmuusjärjestykseen.

Räikkönen on kokenut pitkällä urallaan F1-autojen suorituskyvyn molemmat ääripäät. Hän on päässyt ajamaan kenties koko lajin historian edistyksellisintä autoa, mutta sen vastapainona myös muutamaa hirviötä. Autojen vertailu on luonnollisesti makuasia, mutta herkullinen sellainen!

LUE MYÖS: SuomiF1-sivuston toimitus kertoo omat muistonsa Jäämiehestä

[readmore from=”räikkönen kimi” amount=”5″]

Autoja paremmuusjärjestykseen pistettäessä huomioon otetaan luonnollisen menestyksen lisäksi myös auton suorituskyky suhteutettuna muihin kyseisen kauden autoihin, Räikkösen pärjääminen suhteessa tallikaveriin ja muihin kuljettajiin. Hyviä tuloksia voi takoa myös keskinkertaisella autolla, ja hyvällä autolla saada aikaan vain tyydyttävää jälkeä.

Listan kärkipää ei varmasti yllätä ketään, joten mielenkiintoisimmaksi keskustelunaiheeksi nouseekin keskikasti. Onko joku auto liian korkealla listalla, entä aivan liian alhaalla? Mielipiteitä saa, kannattaa ja suorastaan pitää laukoa F1-fanien keskusteluryhmässä, Moottoriurheilun Olohuoneessa. Liity jo, jos et vielä ole jäsen!

SuomiF1 juhlistaa Räikkösen 40-vuotispäivää lukuisin erikoisartikkelein. Ne löydät kätevästi Kimi Räikkösen omalta erikoissivulta, johon on koottu kattava tietopaketti Jäämiehen urasta, saavutuksista, henkilökohtaisesta elämästä ja legendaarisista lausahduksista!

#18 McLaren MP4-19 (2004)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 8 (Räikkösen paras sijoitus 5.)

Hidas ja epäluotettava kilpa-auto, joka pudotti McLarenin tylysti maan pinnalle erinomaisen kauden 2003 jälkeen. Auto oli niin huono, että McLaren rakensi pikavauhtia uuden version siitä. B-versio olikin parempi, mutta kauden aloittanut tekele ei juuri kehuja ansaitse.

#17 Ferrari F14 T (2014)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 55 (paras sijoitus 4.)

Räikkösen uran surkein Ferrari, selvällä marginaalilla. Italialaistalli hukkasi pallon täydellisesti kauden 2014 sääntömuutosten kanssa.

Suurin murheenkryyni oli alitehoinen hybridivoimanlähde, mutta myös auton suhteen oltiin hakoteillä. Sekä Räikkönen että tallikaveri Fernando Alonso olivat pulassa työkalunsa kanssa, mutta espanjalainen pystyi saamaan autostaan sentään jotain irti. Räikkönen kaipaa autolta etupään pitoa, sitä tämä Ferrari ei tarjonnut juuri lainkaan.

#16 Alfa Romeo C38 (2019)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 31 (paras sijoitus 7.)

Kausi on edelleen kesken, joten arvio voisi vielä periaatteessa muuttua. Tuskin loppukausi kuitenkaan sijoitusta muuttaa.

Auton suurimpana ongelmana tuntuu olevan sen arvaamattomuus. Räikkönen oli kauden avauspuoliskolla lukuisia kertoja ilmiömäinen, mutta nyt kehityskäyrä osoittaa huolestuttavaan suuntaan. C38 on ollut parhaimmillaan hyvä, mutta huonoimmillaan todella huono.

#15 McLaren MP4-17 (2002)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 24
Podiumit: 4 (Paras sijoitus 2.)

Räikkösen ensimmäinen McLaren muistetaan lähinnä sen epäluotettavuudesta. Suomalaiskuski sai kokea McLaren-Mercedeksen kirouksen jäämällä kauden aikana radan varteen peräti 11 kertaa 17 startista.

Ferrari dominoi kautta 2002, mutta Räikkönen pystyi esittelemään lahjakkuuttaan muutamaan otteeseen. Ranskasta oli tulossa voitto, kunnes radalle valunut öljyläikkä suisti jarrutuksen pitkäksi, avittaen Michael Schumacheria nousemaan kilpailun kärkeen.

Tällä autolla Räikkönen antoi ensimmäisen osoituksensa Span kuninkuudesta. Toiseksi kovin aika aika-ajoissa oli kova juttu tuolloin.

#14 Ferrari SF15-T (2015)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 150
Podiumit: 3 (Paras sijoitus 2.)

Räikkösen takaisin palkintopallille palauttanut auto oli kilpailukykyinen, mutta suomalaiskuski joutui pahasti uuden tallikaverinsa Sebastian Vettelin pahasti nuijimaksi kauden aikana. Räikkösen kolme podiumia kalpenevat Vettelin kolmen ykkössijan ja 13 podiumin rinnalla. Väläytyksiä nähtiin, mutta Ferrari toipui edelleen katastrofaalisesta edelliskaudesta.

#13 Ferrari SF16-H (2016)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 186
Podiumit: 4 (Paras sijoitus 2.)

Seuraavalla kaudella Räikkönen ja talli petrasivat, mutta Ferrari oli silti kaukana kärkitaistosta. Mercedekset huitelivat omassa kastissaan, ja kauden edetessä myös Red Bull ohitti italialaistiimin.

Räikkönen sai kuitenkin paremmin tuntumaa autoonsa. Hän pystyi myös antamaan useasti tiukan vastuksen tallikaverilleen Vettelille, joskin loppukauden epäonni reväytti piste-edun saksalaisen eduksi.

#12 Ferrari F60 (2009)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 48
Voitot: 1
Podiumit: 5

Räikkösen huonoin voittoauto. Ferrari epäonnistui jälleen kerran sääntömuutosten kanssa, ja edelliskauden mestaruustaisto vaihtui nöyryyttävään romahdukseen.

Auto oli varsinkin alkukaudesta sysisurkea, mutta kauden edetessä suorituskyky harppasi. Räikkönen rupesi loistamaan sen jälkeen, kun tallikaveri Felipe Massa joutui sivuun vakavan loukkaantumisen jälkeen. Se panee ihmettelemään, oliko suomalaisen alkukauden vaisuudessa kyse muustakin kuin autosta.

Pari loistokasta hetkeä eivät kuitenkaan pelasta suurta kuvaa. Ferrarin resursseilla pitäisi pystyä parempaan.

#11 Sauber C20 (2001)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 9 (Paras sijoitus 4.)

Räikkösen debyyttikausi sujui satumaisesti, eikä hänen käyttämässään kalustossakaan ole mitään valittamista. Sauber loihti, onneksi, historiansa tuohon asti parhaimman auton kreivin aikaan.

Räikkönen ja tallikaveri Nick Heidfeld ilahduttivat formulakansaa takomalla nuoruuden innolla tukun upeita ajosuorituksia, nostaen Sauberin valmistajien sarjan loppupisteissä peräti neljänneksi.

Auton suurin vahvuus oli se, ettei siinä ollut suuria heikkouksia. Pisteitä osui kohdalle tasaisesti läpi kauden kaikentyyppisillä radoilla, siinä missä muut keskikastin kilpailijat kärsivät heittelevästä suorituskyvystä.

#10 Ferrari SF70H (2017)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 205
Podiumit: 7 (Paras sijoitus 2.)
Paalupaikat: 1

Sulka hattuun: Ferrari onnistui sääntömuutosten kanssa.

Räikkönen palasi tällä autolla takaisin paalupaikalle, lähes kymmenen vuoden tauon päätteeksi. Podiumvierailut kävivät tutuiksi, ja Monacossa sekä Unkarissa hänen olisi kuulunut voittaa.

Auto oli hyvä, mutta ongelmaksi muodostui jälleen kerran tuttu ongelma: Räikkönen oli tallikaveriaan hitaampi. Vettel nousi lopulta ykköskuljettajaksi, mutta karu fakta on myös se, ettei Räikkönen ollut tarpeeksi nopea toistuvasti.

#9 McLaren MP4 19B (2004)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 37
Voitot: 1
Podiumit: 4

Paalupaikat: 1

Päivitys uuteen autoon nosti McLarenin ja Räikkösen jälleen takaisin kärkitaistoon. Belgian GP:n voitto oli kauden 2004 tähtihetki, mutta suomalainen esitti auton B-versiolla myös lukuisia muita erinomaisia suorituksia. Kehitysversio oli selkeä harppaus eteenpäin, antaen tallille luottoa seuraavan kauden kilpuria kohtaan.

#8 McLaren MP4-21 (2006)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 65
Podiumit: 6 (Paras sijoitus 2.)
Paalupaikat: 3

Mainettaan parempi auto, mutta ei missään nimessä edeltäjänsä vertainen. Vaikka Räikkönen jäikin voitoitta, oli siihen saumat pariinkin otteeseen.

Auton nopeus tulee hyvin ilmi Räikkösen paalupaikkatilastosta: Kolme ykkösruutua kauden aikana on toiseksi paras saavutus suomalaisen pitkällä uralla.

#7 Ferrari F2008 (2008)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 74
Voitot: 2
Podiumit: 9

Paalupaikat: 2

Räikkösen maailmanmestaruuden puolustaminen käynnistyi lupaavasti, kun viiden ajetun kilpailun jälkeen hän johti sarjaa. Sitten tapahtui kuitenkin romahdus, edelleen hämäristä syistä.

Tekikö Ferrari tietoisen muutoksen autonsa kehityssuunnassa vaikeuttaakseen epäsuosioon ajautuneen suomalaiskuskinsa suorituksia? Vai eikö Räikkönen päässyt vain autonsa kanssa yhtä hyvin sinuiksi tallikaverinsa Massan kanssa?

Aallonpohjaan ajautuminen yhdistettynä muutamaan omaan ajovirheeseen pudotti Räikkösen pois mestaruustaistelusta kauden keskivaiheilla. Sen jälkeen hän joutui tallissa kakkosviulun soittajaksi, miehelle itselleen ja hänen faneilleen erittäin turhauttavalla tavalla.

Epäonnesta ja hämäristä seikoista huolimatta auto oli kuitenkin erittäin hyvä. Asioiden sujuessa hieman eri lailla Räikkönen olisi voinut olla tosissaan mukana mestaruustaistelussa kauden loppuun asti, kalustosta se ei ainakaan jäänyt kiinni.

#6 Ferrari SF71H (2018)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 251
Voitot: 1
Podiumit: 12
Paalupaikat: 1

Räikkösen viimeiseksi jäänyt Ferrari oli mainio auto, joka palautti suomalaisen voittojen tielle viiden vuoden tauon jälkeen.

Ferrari pystyi pistämään kunnolla kampoihin Mercedekselle, ja ensimmäistä kertaa toisella Ferrari-visiitillään myös Räikkönen pystyi ulosmittaamaan kalustonsa suorituskyvyn täydessä potentiaalissaan.

Kauden 2018 onnistuminen oli ilahduttavaa, sillä se muistutti kaikille suomalaisen olevan sarjan parhaita kuljettajia silloin, kun auto sopii ajotyylille. Se jätti kuitenkin sivuhuomion, miksei näin voinut tapahtua jo aiemmin.

Salaliitot ja puheet tietoisesta alistamisesta ovat laiskoja selityksiä.

#5 Lotus E21 (2013)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 183
Voitot: 1
Podiumit: 8

Räikkönen jatkoi siitä mihin edelliskaudella jäi. Voitto kauden avauskilpailussa paljasti suomalaisen ja Lotus-tallin vahvuuden: renkaista huolenpidon.

Räikkönen olikin säkenöivä juuri kauden avauspuoliskolla. Kun Pirelli joutui muuttamaan purukumirenkaitaan Britannian GP:n jälkeen, menetti Räikkönen suurimman valttinsa. Tulostahti heikkeni, kun taas tallikaveri Romain Grosejan nosti tasoaan.

Siitä huolimatta Räikkönen nakutteli tasaisesti pisteitä aina siihen asti, kunnes tallin palkanmaksuongelmat saivat hänet nostamaan kytkintä tallista kaksi kisaa ennen kauden päättymistä. Ilman sitä hän olisi saattanut olla MM-pisteissä kolmas.

#4 McLaren MP4-17D (2003)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 91
Voitot: 1
Podiumit: 10
Paalupaikat: 2

Surullisenkuuluisa ”edellisvuoden” auto, mutta tarina ei ole niin yksinkertainen kuin se halutaan muistaa.

McLarenin oli tarkoitus hyökätä kaudelle 2003 innovatiivisella MP4-18:lla, mutta vakavat luotettavuusongelmat ja suoranainen hengenvaarallisuus estivät autoa koskeen tekemästä ratadebyyttiä. Sen sijaan talli kilpaili läpi kauden ”kehitysversiolla” edellisvuoden autostaan.

Nimestään huolimatta autossa on hyvin vähän yhteistä kauden 2002 kilpurin kanssa. Siihen oli isketty runsaasti MP4 18 -mallin ominaisuuksia, ja sen saatua lopetustuomion jatkui auton kehitystyö kiivaana.

McLaren-leiri onkin manannut katuvansa MP4 17D -autossaan vain sitä, että se päätti nimetä sen kauden 2002 auton kehitysversioksi. Jos yleisö olisi mieltänyt auton täysin uudeksi versioksi, olisi säästytty runsaalta mielipahalta.

Hyvä auto olikin. Räikkönen hävisi MM-tittelin kahdella pisteellä, ja syyllistä haettaessa sormi osoittaa Mercedeksen, ei tallin suuntaan.

#3 Lotus E20 (2012)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 207
Voitot: 1
Podiumit: 7

Räikkösen paluu F1-karkeloihin ei olisi voinut paljoa paremmin onnistua. Lotus-talli yllätti kaikki suorituskyvyllään, Räikkösen osoittaessa kaikille olevansa edelleen sarjan parhaita kuljettajia.

MM-sarjassa kolmanneksi sijoittunut Räikkönen ajoi pisteille yhtä vaille kaikissa kilpailuissa, napsi tasaisesti kärkisijoja ja kruununa voiton ikimuistoisessa Abu Dhabin osakilpailussa.

Räikkösen suurimpana vahvuutena oli hänen renkaita säästänyt ajotyylinsä. Pirellin renkaiden perusominaisuus oli tuohon aikaan suorituskyvyn dramaattinen lasku tietyn pisteen jälkeen, Räikkönen ja Lotus onnistuivat muita kilpailijoita paremmin ulosmittaamaan renkaista parhaan mahdollisen suorituskyvyn irti.

#2 Ferrari F2007 (2007)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 110
Voitot: 6
Podiumit: 12
Paalupaikat: 3

Maailmanmestaruuden ikimuistoisella tavalla tuonut ensimmäinen Ferrari-kausi oli Räikköstä parhaimmillaan. Lopulta vain niukasti tittelin tuonut kausi toi erinomaiselle autolle sen, mitä se ansaitsi.

Ferrari ja McLaren olivat kauden kaksi selvästi parasta tallia, voimasuhteiden heitellessä kuitenkin kisasta toiseen. Ferrarin ollessa nopeampi pyyhki se McLarenilla selkeästi lattiaa, mutta brittitallin ollessa niskan päällä ei Ferrari ollut dramaattisesti jäljessä.

McLarenin jäätyä kiinni Ferrarin vakoilusta syntyi jättimäinen skandaali, jonka jälkipyykkiä pestiin pitkään. Se kertoo myös siitä, että Ferrari oli autona McLarenia edellä teknisesti. LUE: Fernando Alonso jättimäisen skandaalin arkkitehti – tästä tarinasta ei uskomattomia tarinankäänteitä puutu!

Räikkönen pystyi lyömään Massan, seuraavilla kausilla brassi oli niskan päällä. Avaintekijä tähän oli se, että suomalaiskuski pystyi hyödyntämään ajotyylinsä F2007-autossa, tuloksen ollessa parhain mahdollinen.

Kun lopputuloksena on maailmanmestaruus, täytyy myös auton olla hyvä. Ja sitä F2007 todella oli.

#1 McLaren MP4-20 (2005)

Kuva: Getty Images

MM-pisteet: 112
Voitot: 7
Podiumit: 12
Paalupaikat: 5

Vaikka Räikkönen voittikin maailmanmestaruuden Ferrarilla, tulevat todella monet muistamaan hänet kaudesta 2005. Ei ole väärin sanoa kyseessä olevan Räikkösen paras kausi.

Viimeistään tuolla kaudella Räikkönen nosti itsensä kiistattomasti sarjan nopeimmaksi kuljettajaksi. Voittoja ja paalupaikkoja tuli, ja ilman teknisiä ongelmia hänestä olisi pitänyt tulla maailmanmestari. Mutta keskeytykset kuuluvat lajin luonteeseen, ja ruutulipulle selviäminen on olellista tässä lajissa.

LUE MYÖS: Mitä ajatuksia Kimi Räikkösen uran upeimman ajon seuraaminen herätti 14 vuotta myöhemmin?

Tästä listaa tehdessä esille on noussut Räikkösen tarkka vaatimus auton sopimisesta hänen ajotyyliinsä. Usein se ei ole onnistunut, mutta kaudella 2005 niin kävi. Ja jälki oli silmiähivelevän kaunista katseltavaa.

Voittojen, paalupaikkojen ja MM-pisteiden lisäksi Räikkösen säkenöivää suoritusta kaudella 2005 korostaa se, että sarjan nopeimpana kuljettajana tuolloin pidetty Juan Pablo Montoya oli täysi vastaantulija hänen rinnallaan. Se ei ole kolumbialaiselle kuitenkaan mikään häpeän aihe. Vuonna 2005 kukaan ei ollut Jäämies Räikköstä nopeampi.

Parempi kuin Kimi Räikkönen? Miksi supernopea Juan Pablo Montoya epäonnistui Jäämiehen rinnalla?

Räikkönen pystyi taikomaan sarjan historian kenties parhaimmalla autolla tukun sellaisia ajosuorituksia, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi hänen kiistaton nopeutensa ja lahjakkuutensa. Kun nämä ominaisuudet saatiin valjastettua kilpailukykyiseen autoon, oli jälki muiden kannalta tuhoisaa.