Kimi Räikkönen täyttää tänään kunnioitettavat 40 vuotta. SuomiF1 onnittelee kauden 2007 maailmanmestaria lukuisin erikoisartikkelein Jäämiehen merkkipäivänä.

Jutut kerätään yhteen paikkaan Kimi Räikkösen erikoissivulla, joten tallenna sivu kirjanmerkkeihisi pysyäksesi ajan tasalla uusimmista lisäyksistä.

LUE MYÖS: Kimi Räikkösen F1-autot paremmuusjärjestyksessä – SuomiF1 arvioi Jäämiehen kaikki kilpurit, ykkösestä ei epäselvyyttä

SuomiF1-sivuston toimitus on seurannut Räikkösen pitkää ja menestyksekästä uraa sen alusta asti. Toimituksemme intoutui muistelemaan suomalaistähden uraa ja arvioimaan hänen merkitystään formulamaailmalle.

Lue myös vastaava muistelumme Michael Schumacherista.

Mieleenpainuvin Kimi-hetkesi?

Kimi Räikkönen, uunituore maailmanmestari 2007. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Maailmanmestaruus 2007. MM-titteli olisi pitänyt tulla 2003 ja 2005. 2007 se näytti lipsahtavan ohi suun, mutta sitten tapahtui KAIKKIEN AIKOJEN NOUSU. En tule koskaan unohtamaan sitä tunneryöppyä, kun Lewis Hamiltonin auto hyytyi Brasilian GP:ssä, ja Räikkönen nousi sittenkin maailmanmestariksi, vaikka ennen kisaa tehtävä vaikutti mahdottomalta.

Viiden vuoden odotus on tullut päätökseensä, ja formulakansa ilakoi. Kuva: Getty Images

Tuukka Hyttinen: Austinin voitto 2018. Vaikka kyseinen hetki onkin iskostunut mieleen varmasti osaltaan sen tuoreuden vuoksi, oli Räikkösen voitto Teksasissa silti mielestäni yksi hänen uransa hienoimmista hetkistä. Edellistä voitosta oli vierähtänyt jo 113 kisaa, jonka vuoksi saavutus oli erityisen makoisa. Miehen siirtyessä seuraavana vuonna Alfa Romeolle oli Austinin voitto hyvinkin mahdollisesti koko F1-uran viimeinen. Tämä tekee hetkestä erityisen suuren.

Räikkönen oli McLaren-vuosinaan varsinainen epäonnensoturi. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Keskeytys Nürburgringillä 2005. Tämä, jos joku tapaus, on jäänyt mieleen lapsuudesta. McLarenilla ajanut Räikkönen joutui kovaan paineeseen, kun Renaultin Fernando Alonso jahtasi suomalaista vimmatusti. Räikkönen ajoi äärimmäisen kuluneilla renkailla, mikä johti jousituksen pettämiseen viimeisellä kierroksella. Räikkönen ajautui seinään ja Alonso ajoi kisan voittoon. Yksi kivuliammista asioista F1-fanille, mutta tämä tulee aina ensimmäisenä Kimistä mieleen.

Räikkösen paras kilpailu?

Juuso Taipale: Japanin GP 2005. Paalupaikka-podcastin uusimmassa jaksossa listaan Räikkösen parhaat kaudet. SPOILERI: Se on 2005.

Räikkösen nousu voittoon ruudusta 17, vieläpä viimeisellä kierroksella, kruunasi muutenkin yhdeksi sarjan koko historian parhaimmista laskettavan kilpailun. Räikkönen oli tuona päivänä ilmiömäinen, kertaluokkaa kaikkien muiden yläpuolella.

LUE: Mitä ajatuksia Kimi Räikkösen uran upeimman ajon seuraaminen herätti 14 vuotta myöhemmin? Huomio kiinnittyi kolmeen asiaan, analyysimme ei välttämättä miellytä faneja

Tuukka Hyttinen: Australian GP 2013. Melbournessa Räikkösellä meni kaikki nappiin kisapäivänä. Vaikka ”Jäämies” joutuikin aloittamaan vasta seitsemännestä lähtöruudusta, nousi hän onnistuneen varikkostrategian ja miehekkäiden ohitusten myötä johtoon ja ajoi virheettömästi voittoon. Kilpailu oli suomalaiselta todella komea suoritus, joka kertoi paljon hänen ajokyvyistään.

Juuso Koivumäki: Abu Dhabin GP 2012. Räikkönen nousi tuolloin selvästi kärkiautoja heikommalla Lotuksella nelosruudusta voittoon. Vaikka Räikkönen hyötyikin muiden epäonnesta, piti hän upeasti lopussa Ferrari-kuski Alonson takanaan. Tapahtumat synnyttivätkin suomalaisen ehkä legendaarisimmat lausahdukset.

Kimi Räikkösen voitto Abu Dhabissa 2012 on ikimuistoinen. Kuva: Getty Images

Mielipide Räikkösestä?

Juuso Taipale: F1-legenda, mutta parhaat päivät ovat jo takana päin. Hänen ei tarvitse todistaa kenellekään mitään, mutta mieleen ei voi olla nousematta kysymys, olisiko hän voinut saavuttaa vielä enemmän, jos hän ei olisi luottanut liikaa pelkästään säkenöivään lahjakkuuteensa? Minä haluan muistaa Räikkösen hänen parhaimmista hetkistään, jolloin hän oli kiistatta F1-kukkulan kuningas.

Tuukka Hyttinen: Suuri F1-ikoni ja fanien kulttisuosikki. Kimissä itseäni on aina ilahduttanut aitous. Mies ei esitä mitään, ei teeskentele ja tiputtele PR-koneiston käsikirjoittamia vuorosanoja lehdistölle. Jos Räikkönen puhuu, sanoo hän suoraan. Huippuvuosinaan Kimi oli myös kiistatta sarjan nopeimpia kuskeja.

Juuso Koivumäki: Kautta aikojen toiseksi kovin suomalainen Formula 1 -kuljettaja. Olisi voittanut urallaan ainakin kaksi maailmanmestaruutta, jos McLaren olisi ollut luotettavampi. Viimeiset F1-vuodet ovat olleet lähinnä ajelua eikä mies ole useaan vuoteen kuulunut edes sarjan viiden parhaan kuljettajan joukkoon. Tästä huolimatta Räikkösellä on takuulla erityinen paikka suorasukaisuutensa ja persoonansa ansiosta F1-fanien sydämissä.

Mikä on Räikkösen perintö F1-sarjalle?

Juuso Taipale: Räikkönen on ilmiö, ja en voi olla tuntematta pakahduttavaa ilmiötä saadessani kertoa uusille ulkomaalaisille tuttavuuksilleni jakavani saman kansalaisuuden Jäämiehen kanssa. Se, että Räikköstä rakastetaan kaikkialla maailmassa, kertoo paljon siitä, miten tärkeää oman tien löytäminen ja sillä pysyminen on. Kun Räikkönen joskus lopettaa, F1 selviytyy kyllä. Mutta koville se tulee ottamaan.

Tuukka Hyttinen: Kimin markkinointiarvo fanien keskuudessa on ollut omalla tavallaan mittaamattoman suuri F1-sarjalle. Kun Räikkönen lyö lopulta ajohanskansa naulaan, jättää hän varsin suuren aukon. Formulakansa tulee varmasti kaipaamaan suomalaistähden persoonaa.

Juuso Koivumäki: Vaikea sanoa jättääkö Räikkönen itse sarjassa minkäänlaista perintöä, sillä Kimiä ei ole varsinaisesti uran aikana kiinnostanut vaikuttaa sarjan asioihin omilla kommenteillaan. Se on varmaa, että Kimin kaltaista suoraa ja vähäpuheista kuljettajaa jäävät fanit kaipaamaan. Nykykuljettajissa ei ole tällä hetkellä samantyylisiä persoonia tarjolla.

 

HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ KIMI-MATIAS RÄIKKÖNEN!

Kuva: Getty Images