SuomiF1-sivuston kausiennakon kruunaa hallitseva mestaritalli Mercedes. Viimeiset viisi kautta lajia hallinneen Hopeanuolen autot ovat tänäkin vuonna takuulla kärkitaistossa, mutta joko nyt nähdään vallanvaihto?

Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Virallinen nimi: Mercedes-Benz Grand Prix
Ensimmäinen kausi: 1954 (Nykyinen talli mukana kaudesta 2010)
Kuljettajien mestaruudet: 7 (1954, 1955, 2014-2018)
Valmistajien mestaruudet: 5 (2014-2018)

Kausi 2018:
Voitot: 11
Paalupaikat: 13
MM-pisteet: 655
Sijoitus valmistajien sarjassa: 1.

Kuljettajat 2019:
#44 Lewis Hamilton
#77 Valtteri Bottas

Mercedes on takonut vakuuttavaa jälkeä F1-sarjassa viimeisen viiden kauden aikana. Talli on vienyt nimiinsä molemmat mestaruudet nykyisten moottorisääntöjen aikakaudella. Temppu, joka ei voi herättää mitään muuta kuin syvää kunnioitusta.

Jos joku talli jätti paljastamatta korttinsa Barcelonan talvitesteissä, oli se Hopeanuoli.

V6-aikakautta on ajettu tasan 100 GP-startin verran. Mercedes on voittanut näistä läkähdyttävät 74. Ei ole kahta sanaa, etteikö tässä puhuta yhdestä F1-historian murskaavimmista näytöksistä.

Mercedeksen voidaan sanoa nostaneen menestyvän F1-tallin vaatimustason aivan uusiin ulottuvuuksiin. Jo ennestään huippuunsa hiottu operointi on virtetty tappiinsa, jotta menestyskone ei yskisi. Tähän mennessä talli on onnistunut selvittämään orastavat ongelmat ja kääntämään ne edukseen.

[readmore from=”Mercedes”]

Tärkeä osatekijä Mercedeksen menestyksessä on terve henki tallin sisällä. Virheen tekeminen ei ole maailmanloppu, kunhan siitä otetaan opiksi ja pidetään huoli, ettei se toistu enää koskaan. Toimintafilosofia on täysin eri Ferrariin, jossa epäonnistumiselle halutaan aina vastuun kantava syntipukki.

Koska Mercedes tietää olevansa vuodesta toiseen vahva, ei sen tarvitse keskittyä talvitesteissä ”PR-kierroksiin” vain otsikoihin päästäkseen. Jos joku talli jätti paljastamatta korttinsa Barcelonan talvitesteissä, oli se Hopeanuoli.

Erinomainen esimerkki Mercedeksen huolellisuudesta ja pedanttiudesta saatiin testiviikkojen välillä. Avausviikon auton nähtyään monet epäilivät Mercedeksen tehnen vääriä ratkaisuja, mutta toinen viikko osoitti tallin ottaneen kaiken huomioon.

Talli toi jälkimmäiselle viikolle radikaalisti uudistetun auton, mikä tarkoittaa uusien osien kehitystyön käynnistyneen jo kuukausia sitten.

Asiantuntijalta huomio Mercedeksen radikaaliin muutokseen – taustalla nerokas bluffi ja lisäajan hankkiminen

Juuri tällaiset asiat alleviivaavat, miksi Mercedes on ollut niin loistava. Mitään ei jätetä sattuman varaan.

Näin Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen autojen etusiivet eroavat toisistaan – erinomainen video havainnollistaa erilaisen toimintafilosofian

Ferrari on hönkinyt niskaan kahdella edelliskaudella, mutta Mercedes on onnistunut kääntämään molemmat taistelut edukseen olemalla horjumatta ratkaisun hetkillä. Tiukan paikan tullen talli tuntuu vain vahvistuvan, samaa ei ole voinut sanoa italialaistallista. Se on Mercedeksen suurin etu myös tulevalla kaudella.

Mikäli Ferrarilla olisikin alkukaudesta parempi auto, ei se tarkoita lähimainkaan Mercedeksen lyömistä mestaruustaistossa. Päinvastoin, silloin Hopeanuolen tehtaalla paiskitaan entistä kovemmin ja ahkerammin, jotta Mersu palaisi takaisin ykköseksi.

Kaikki dynastiat kaatuvat joskus, mutta yleensä sitä ennakoivat jonkinlaiset merkit heikkoudesta. Mercedeksen osalta sellaista ei olla vielä nähty.

Ennustus: Mestaritalli kisaa jälleen kilpailukykyisellä autolla, jonka ratissa on aikakautensa paras kuljettaja. Puolustaa molempia maailmanmestaruuksiaan jällen kerran erinomaisista lähtöasetelmista.

#44 Lewis Hamilton

  • Syntymäaika: 7.1.1985 (34 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Stevenage, Englanti

Saavutukset: Maailmanmestari 2008, 2014, 2015, 2017 ja 2018
F1-tilastot:
229 GP-starttia
73 GP-voittoa
83 paalupaikkaa
41 nopeinta kierrosta
3018 MM-pistettä

Lewis Hamilton on kasvanut muutaman viime vuoden aikana kuljettajana aivan uusiin mittoihin. Se on saavutus, sillä paljoa paremmaksi F1-kuljettaja ei voi kehittyä.

Hallitsevan maailmanmestarin kritisoijat nostavat yhden argumentin esiin vähätellessään britin suorituksia. Hän on ajanut aina huippukalustolla.

Argumentti pitää toki paikkansa (vaikkakaan kauden 2009 McLarenia ei voi kovin kilpailukykyiseksi kehua), mutta tämänkin väitteen voi kääntää toisin: mitä se kertoo Hamiltonista, että huipputallit ovat aina olleet kiinnostuneita hänestä?

Näkökulma: Lewis Hamilton matkalla kaikkien aikojen suurimmaksi: ”Vaikea keksiä tapoja, joilla Hamiltonin täytyy enää suuruutensa osoittaa”

[readmore from=”hamilton lewis”]

Mercedeksen nykyinen valtakausi on tarjonnut Hamiltonille estradin säkenöidä, ja mies on toteuttanut itseään ihailtavalla tavalla. Viime kausien aikana Hamilton on kehittynyt ja kypsynyt kuljettajana, menettämättä samalla tippaakaan nopeudestaan.

Kaksi edellistä maailmanmestaruutta ovat Hamiltonin uran komeimmat. Niissä hän joutui taistelemaan tiukasti ulkoista vihollista, Ferraria ja Sebastian Vetteliä vastaan. Varsinkin viime kaudella Hamilton pysyi ihailtavalla tavalla rauhallisena, vaikka italialaistalli tuntui päässeen hetkittäin niskan päälle. Se näkyi loppukaudesta, ja lopulta kilpakumppanin kompuroidessa Hamilton marssi ylivoimaiseen mestaruuteen.

Hamilton on löytänyt sisäisen rauhan, eikä hänellä ole enää tarvetta esittää mitään. Miehen yksityiselämä poikkeaa kaikista muista kuljettajista, mutta kaikki häsellys toimii hänen kohdallaan. Mercedes tiedostaa tämän, eikä se pyri hillitsemään timanttiaan.

Hallitseva mestari Lewis Hamilton latasi varoituksen F1-varikolle: ”Olen valmis hyökkäämään”

Kaikki on Hamiltonin kohdalla tällä hetkellä ”#blessed”. Elämä on mallillaan, joten kuljettajan fanit ja koko formulamaailma pelkäävät tällä hetkellä eniten sitä, motivoiko F1 enää Hamiltonia samalla tavoin kuin ennen?

Mikään ei puhu sitä vastaan, mutta Hamiltonin ei tarvitse todistaa formulan ratissa enää kenellekään mitään. Sen sijaan muilla miestä kiinnostavilla aloilla näytettävää riittää.

Kauteen 2019 Hamilton lähtee takuulla nälkäisenä. Kolmas peräkkäinen maailmanmestaruus maistuisi takuulla.

#77 Valtteri Bottas

  • Syntymäaika: 28.8.1989 (29 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Nastola

Saavutukset: GP3-sarjan mestari 2011
F1-tilastot:
118 GP-starttia
3 GP-voittoa
6 paalupaikkaa
10 nopeinta kierrosta
963 MM-pistettä

Viritteleekö joku vielä hassunhauskoja letkautuksia Valtteri Bottaksesta ja James Vowlesista? ”Valtteri, it’s James” -vitsi vanheni jo aikoja sitten.

Bottaksen kohdalla esille puskee suomalaisten urheilufanituksen nurja puoli. Lyötyä lyödään, sen sijaan että häntä autettaisiin ja kannustettaisiin. Millainen ihminen saa tällaisesta ”kiksejä”?

Näkökulma: Valtteri Bottas on pohjalla oleva arvo-osake – viisas näkee hurjan potentiaalin, typerä tyytyy ilkkumaan

Bottaksen viime kausi oli heikko, sitä on turha kiistää. Mutta kaiken alisuorittamisen keskellä vuosi tarjosi myös runsaasti valonpilkahduksia. Moni tuntuu potevan akuuttia dementiaa puhuttaessa Bottaksen erinomaisista ajosuorituksista. Niitä löytyy iso liuta. Sekä viime vuodelta, mutta myös 2017 ja varsinkin Williams-ajoilta.

Viinapullo vaihtui uuteen harrastukseen – näin Valtteri Bottas nollasi viime F1-kauden pettymyksensä

[readmore from=”bottas valtteri”]

Bottas on erinomainen kuljettaja, joka pystyy todistettavasti ajamaan F1-sarjan huipulla. Tähän mennessä ongelmana on ollut suoritustason ailahtelevaisuus ja passiivisuus, eikä sekä tallin toinen kuljettaja.

Lewis Hamiltonia vastaan kuka tahansa nykyinen F1-kuski olisi vaikeuksissa. Auton ulkopuolella kaksikko tulee erinomaisesti toimeen, mutta kilparadalla Hamilton ottaa johtajan roolin, kuten maailman parhaan kuskin pitääkin.

Täksi kaudeksi niin ulkoisesti kuin asenteeltaan kuin toiseksi ihmiseksi muuttunut Bottas ei ole luovuttamassa. Bottas taistelee tulevaisuudestaan Mercedeksellä, eli suomalaiselta kaivataan uran parasta kautta.

Bottas ei kumarra enää ketään tai mitään, ja se lupaa hyvää. Bottas on valmis taistelemaan ja osoittamaan sisukkuuttaan, jota Nastolan suurelta pojalta kiistatta löytyy.

Luulisi suomalaisten F1-fanien haluavan olla mukana tässä taistossa.

LUE MUUT TALLIENNAKOT
Ferrari
Red Bull
Renault
Haas
McLaren
Racing Point
Alfa Romeo
Toro Rosso
Williams

Kuva: Getty Images