Näin Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen autojen etusiivet eroavat toisistaan – erinomainen video havainnollistaa erilaisen toimintafilosofian

© Kuva: Getty Images

F1-autojen etusiivet ovat puhuttaneet ennen kauden alkua. Sääntömuutosten myötä talleilta on nähty ilahduttavan erilaisia versioita siivistä.

Mercedeksen ja Alfa Romeon välillä ero on jopa niin merkittävä, että sen näkee tavallinenkin katsoja paljain silmin. Italialaistallin ratkaisussa siiveke jättää keskiosaansa enemmän tilaa, minkä lisäksi sen korkein kohta on lähempänä keskustaa. Siiven reunaa lähestyttäessä korkeus laskee.

Ratkaisu on käytännössä päinvastainen Mercedekseen. Hopeanuolen siipi on perinteisemmän näköinen, ja syy tälle löytyy tallin erilaisesta filosofiasta siiven ominaisuuksien suhteen.

Downforcen tuottamisen lisäksi etusiiven tärkeä tehtävä on ohjata ilmaa oikeisiin paikkoihin oikealla tavalla sen takana sijaitseviin auton osiin.

Alfa Romeon siiveke on muotoiltu siten, että se puskee runsaasti ilmavirtaa auton ja eturenkaiden ohitse ulkopuolelta. Tämä vaikuttaa auton ajettavuuteen sekä rengaskulumiseen. Mercedeksen perinteisempi ratkaisu pyrkii ohjaamaan ilmaa renkaan ja auton rungon välistä, jolloin se saa suuremman hyödyn esimerkiksi ohjaamon kohdalla sijaitseville sivuilmanohjaimille, mutta haittapuolena se kokee suuremman vastuksen.

Autosport on julkaissut videoanalyysin siipien erilaisuudesta. Havainnollistavalla videolla käydään erinomaisesti läpi siipien erot ja vaikutus ilmavirtauksiin.

Katso video alta tai tästä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.