Viides maailmanmestaruus nostaa Lewis Hamiltonin entistä korkeammalle kaikkien aikojen parhaita kuljettajia listattaessa. Kritiikistä ja vähättelystä huolimatta Hamilton oli tänä vuonna säkenöivämpi kuin koskaan.

On totta, että Hamilton on saanut nauttia pitkään Mercedeksen laatutakuusta, joka pitää hänet vuodesta toiseen mestarisuosikkina numero yksi. Pelin henki on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa kruisailiua.

Hamiltonin ja Ferrarin Sebastian Vettelin välinen mittelö eli tasaisena ja jännittävänä pitkälle tätä kautta, aivan kuten viime vuonnakin. Italialaistalli oli lähellä jo viime vuonna, mutta tällä kaudella Maranellon joukko pystyi ottamaan entistä useammin ansaittuja niskalenkkejä Hopeanuolesta. Mercedes oli paikoin helisemässä, ja se on ollut viime vuosina erittäin harvinaista.

Miten sitten on mahdollista, että Hamilton pystyi varmistamaan tämän vuoden mestaruutensa jo kauden kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa? Miksei Ferrarin muodostama uhka näkynyt pistetaulukossa?

Syy tälle on kaikkien F1-fanien tiedossa. Kukaan ei voi olla osoittamatta syyttävällä sormella paitsi Sebastian Vetteliä, myös italialaistallia itseään. Pallo hukattiin ja potkitiin omaan maaliin liian monta kertaa tällä kaudella.

Hamilton on ollut tällä kaudella vakuuttampi kuin koskaan aiemmilla mestaruuskausillaan.

Vettel oli tällä kaudella virheherkempi, ja se heilautti voimasuhteet peruuttamattomasti Hamiltonin eduksi. Mutta ei britti tämän vuoden titteliä lahjaksi saanut, kaikkea muuta.

Hamilton on ollut tällä kaudella vakuuttampi kuin koskaan aiemmilla mestaruuskausillaan. Se tulee myös ilmi, kun vuotta 2018 verrataan aiempiin tittelin tuoneisiin kausiin.

2008 Hamilton voitti ensimmäisen tittelinsä McLarenilla hapuilevien vaiheiden jälkeen. Kausi oli jännittävä meille faneille, mutta tuskallinen kuljettajille ja kärkitalleille. Virheitä sattui niin Hamiltonille kuin muillekin kauden mittaan niin paljon, ettei kokonaissuoritusta voi juuri kehua.

Seuraavat vuodet McLarenilla jäivät ilman kirkkainta kruunua, mutta Mercedeksellä niitä napsahti heti kaksi V6-aikakauden koittaessa.

[readmore from=”hamilton lewis”]

Hamilton oli kiistatta molempien vuosien paras ja nopein kuljettaja, mutta taistelemaan hän tallikaveriaan Nico Rosbergia lukuun ottamatta joutunut. Ja ollaan saksalaisesta mitä mieltä tahansa, pisti hän britin todella tiukille.

Kun saksalainen (ei suomalainen) jätti F1-karkelot yllättäen mestaruutensa jälkeen, ei moni tiennyt mitä odottaa Hamiltonilta. Poissa oli piikki lihassa, mutta poistuiko samalla kirittäjä, aiheuttaen suoritustason putoamisen?

Mitä vielä. Sekä viime että tänä vuonna Hamilton on ollut parempi kuin koskaan. Hamilton on pitänyt kokonaisuutena katsottaessa hyvässä kurissa ja nuhteessa tallikaverinsa Valtteri Bottaksen, joka näyttää valitettavan alistuneelta rooliinsa.

Mutta erona kahteen ensimmäiseen Mercedes-titteliinsä Hamilton on joutunut taistelemaan ulkoisia tekijöitä vastaan. Ja Ferrari ja Sebastian Vettel eivät ole siinä kategoriassa sieltä helpoimmasta päästä.

Vaikka Vettel onkin ollut välillä parempi, on pitkässä juoksussa Mercedeksen kultakimpale ollut herra ja hidalgo.

Kuten jo todettu, on Hamilton vienyt molemmat taistot nimiinsä. Vaikka Vettel onkin ollut välillä parempi, on pitkässä juoksussa Mercedeksen kultakimpale ollut herra ja hidalgo.

Hamilton tietää tämän itsekin. Vuodet ovat tehneet tehtävänsä, ja miehen kasvua ihmisenä on ollut hieno seurata. Poissa on se mies, joka tuntui olevan esimerkiksi kaudella 2011 paikoitellen täysin hukassa. Myös ensimmäisen mestaruuskauden omituiset sekoilut ovat vaihtuneet tappavan tasaiseksi suorittamiseksi.

Alkaa olla vaikea keksiä tapoja, joilla Hamiltonin täytyy enää suuruutensa osoittaa. Toki hän on ajanut aina suurissa tiimeissä, mutta siellä pysyminen vaatii myös huippuluokan suorituksia. Kysykää vaikka Heikki Kovalaiselta, Felipe Massalta, tai…Kimi Räikköseltä.

Vaikka Hamiltonin CV:stä löytyykin työnantajina vain McLaren ja Mercedes, on syytä muistaa, ettei hän ole aina ajanut sarjan parasta autoa. Siksi kausi 2009 nousee esille erinomaisena osoituksena miehen kyvyistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kuva: Clive Mason/Getty Images)

Siinä missä Hamilton sai nostettua kauden edetessä romukasan kärkitaistoon, ei tallikaveri Kovalainen yltänyt kertaakaan palkintopallille.

Myös siirto Mercedekselle osoitti taktista pelisilmää. Vaikka F1-varikolla tiedettiinkin Mercedeksen valtavasta panostuksesta uusiin moottorisääntöihin, oli vaihto rakennusvaiheessa olevaan talliin melkoinen riski, varsinkin kun McLaren oli tilastojen valossa kauden 2012 paras talli.

Mutta suuret kuljettajat tekevät suuria päätöksiä. Näin ovat takavuosina tehneet Alain Prost, Ayrton Senna ja Michael Schumacherkin. Hamilton on erinomainen jatkumo tälle listalle.

Muiden kuljettajien kannalta huolestuttavaa on myös, ettei Hamiltonin menestysnälkää ole vieläkään tyydytetty. Tällä kaudella on käynyt hyvin selväksi, että miestä motivoi hurjasti Schumacherin aikoinaan pysyväksi luultujen ennätysten rikkominen.

Tällä hetkellä mikään ei puhu sitä asiaa vastaan, etteikö Hamilton siirtyisi mestaruuksien ja voittojen määrässäkin mitattuna F1-sarjan tilastoykköseksi. Jos, ja kun, niin käy, tarvitseeko sarjan kaikkien aikojen kuljettajasta enää keskustella?