Entinen F1-kuljettaja Damon Hill ei yhdy laajaan kritiikkiin, jota Lewis Hamilton on saanut perjantaina varmistuneesta siirrostaan Mercedekselle. Nykyinen F1-kommentaattori sanoo, että McLarenilla on peiliin katsomista asiassa.

– Hamilton on ollut kuin häkkilintu McLarenilla. Lähes jokaista senttiä hänen elämässään hallittiin, vuoden 1996 maailmanmestari sanoo Daily Mail -lehdelle.

– En voi moittia häntä muiden vaihtoehtojen katsomisesta. Lewisin piti lähteä McLarenilta levittääkseen siipiään.

Hill kertoo 27-vuotiaan pettyneen vuosien aikana ex-tallipäällikkö Ron Dennisin luomaan tiukkaan yrityskulttuurin. Kynnyskysymyksiksi jatkoneuvotteluissa nousivat muun muassa suuri PR-työn määrä, henkilökohtaisten sponsoreiden rajoittaminen ja GP-pokaalien luovuttaminen tallille.

– Itseltäni meni aina yli ymmärryksen se logiikka, jonka perusteella talli vie kuljettajien palkinnot. Kysymys ei ole palkinnosta, vaan periaatteesta.

”Kuljettajat vain haluavat ajaa kilpaa”

– Sen jälkeen kun olet voittanut mestaruuden ja hypännyt monen vanteen läpi, tulee vastaan hetki, jolloin mietit: ”tämä on minun elämäni”. Temppuja tekevänä hylkeenä olemisesta voi saada kyllikseen. Et halua olla ehdonalaisena koko uraasi.

Hill, joka itse vaihtoi Williamsilta mestaruusvuotensa jälkeen Arrowsille (ent. Footwork) siitä syystä, että koki suhteensa Williamsiin osittain etäiseksi, uskoo Hamilton-saagan osoittaneen kuljettajat kenties tärkeämmiksi komponenteiksi kuin tallit haluavat myöntää.

– Formula ykkösten olisi hyvä pitää mielessä, että yleisö seuraa kuljettajien urapolkuja enemmän kuin mitään tallia, poikkeuksena Ferrari. Muut ovat vain yhtiöitä. Yleisölle lajissa on kyse kuljettajista.

– Tallien ja kuljettajien filosofioiden välillä on valtava ristiriita. Kuljettajat vain haluavat ajaa kilpaa, he eivät näe formula ykkösiä markkinointityönä tai tuotekehityksenä. Tallille kuljettaja on palkollinen. Mutta kuljettajilla on oikeus urapolkuun. He eivät ole tallin omaisuutta.