Näkökulma: Kaikkien rakastamasta veijarista sylkykupiksi – mikä tuhosi Sebastian Vettelin maineen (suomalais)fanien silmissä?

© Kuva: Getty Images

”Ei kai taas?”

Näin ajatteli moni viime viikonloppuna Bahrainin GP:tä katsellessaan, kun Ferrarin Sebastian Vettel pyörähteli ties kuinka monennen kerran kaksintaistelun yhteydessä. Mitä ihmettä takavuosien mestarikuljettajalle on oikein tapahtunut?

Vettel on ollut jo pitkään epävarma, virheherkkä ja kaikin puolin kalpea varjo entisestä mestaritason itsestään.

Vettelin suoritustasoa kauden 2018 jälkipuoliskon ja Bahrainin GP:n osalta on turha kaunistella. Mies on ollut jo pitkään epävarma, virheherkkä ja kaikin puolin kalpea varjo entisestä mestaritason itsestään. Moukaroitavaksi siinä sivussa ovat joutuneet miehen oman henkisen tasapainon lisäksi myös hänen maineensa ja arvostuksensa.

Vettel oli vielä muutama vuosi sitten juhlittu sankari, mutta tätä nykyä hän saa pilkkaa osakseen rajummin kuin kukaan muu kuljettaja lähtöruudukossa. Miksi näin on käynyt, ja onko kaikki lällättely aiheellista?

Neljä maailmanmestaruutta on saavutus, jota kukaan ei voi väheksyä. Vaikka Vettel joutuikin taistelemaan sekä 2010 että 2012 titteleistään tosissaan, osoittivat kausien 2011 ja 2013 ylimarssit mistä kausilla oli todellisuudessa kysymys. Vettel ajoi ylivoimaisesti sarjan parasta autoa, toki sillä maksimaalisen tuloksen saavuttaen.

Kun kutsu punaisiin kävi kaudeksi 2015, näkivät monet siirrolle monta syytä. Red Bullilla Vettel oli ajautunut ongelmiin nuoren ja nopean Daniel Ricciardon kanssa, minkä lisäksi Red Bullin dynastia oli romahtanut sääntömuutoten myötä.

Ferrarin lumo on niin voimakas, että harvassa ovat ne kuljettajat, jotka pystyvät vastaamaan kieltävästi Maranellon joukoille.

Vettel tarttui tarjoukseen joka takasi hänelle paitsi massiivisest vuositulot, myös mahdollisti hänen idolinsa ja esikuvansa Michael Schumacherin tempun toistamisen.

Sebastian Vettel ajoi voittoon toisessa Ferrari-kilpailussaan Malesiassa 2017. Kuva: Getty Images

Projekti ”palautetaan Ferrari takaisin F1-sarjan huipulle” käynnistyi mukavasti. Vettelin avauskausi tallissa oli menestys, minkä lisäksi tallin sisällä kaikki luisti saksalaiskuljettajan kannalta mukavasti. Toista Ferraria ajoi hyvä ystävä Kimi Räikkönen, joka Vettelin oli helppo pitää kurissa ja nuhteessa. Fanit palvoivat ja tallijohtokin tykkäsi uuden hankintansa suoritustasosta.

Kelataan ajassa eteenpäin tähän hetkeen. Vettelillä on käynnissä viides kausi Ferrarin riveissä. Siinä ajassa talli on noussut varteenotettavaksi MM-taistelijaksi, mutta kahdesti Vettel ja talli ovat onnistuneet sössimään tilaisuutensa.

Poissa on myös uskollinen aseveli-Räikkönen, joka sai poistua tallista lopulta maineensa kiillottaneena, Vettelin oman ryvettyessä hetki hetkeltä enemmän. Tilalle on tullut äärimmäisen lahjakas nuori haastaja Charles Leclerc, joka on napannut paikan tifosien lemmikkinä.

Miten tässä näin kävi?

Sebastian Vettel vedenjakajalla – viidennen kauden esimerkki Michael Schumacherista vai Fernando Alonsosta?

Vettelin ongelma tiivistyy yhteen kysymykseen: Mitä hänen Ferrari-vuosistaan muistetaan?

Pompahtaako arvon lukijan mieleen ensimmäisenä väärin päin oleva punainen auto maailman eri kilparadoilla, Bakussa 2017 nähty pimahdus ja ajo Lewis Hamiltonin kylkeen tai ne voitot, jotka Vettelille siunaantuivat Räikköselle annettujen tallimääräysten ansiosta?

Olet yhtä hyvä tai huono kuin viime kilpailusi, mutta heikolla hetkellä menneisyytesi kaivetaan esille.

Vai muistuuko sittenkin ensimmäisenä mieleen viime kauden Kanadan tai Belgian GP:iden väkevä näytös, paalulta voittoon -show Singaporessa 2015 tai moni muu erinomainen ajosuoritus?

Harvassa taitavat olla ne, jotka muistavat ensimmäisenä Vettelistä vain hyvät suoritukset.

Se on kuitenkin F1-pelin raaka henki. Ferrarilla kritiikki on vielä pari astetta muiden tallien kuljettajia rajumpaa. Raippaa tulee virheistä, niin medialta kuin ennen kaikkea yleisöltä. Olet yhtä hyvä tai huono kuin viime kilpailusi, mutta heikolla hetkellä menneisyytesi kaivetaan esille.

On ollut erikoista seurata suomalaisten F1-fanien suhteen muuttumista Vetteliin. Kauden 2015 alkaessa tallissa ilakoitiin Räikkösen ja hänen parhaan ystävänsä yhteistyöstä, varsinkin kun Vettel muisti kehua tuolloin alavireisesti ajaneen suomalaisen otteita.

Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen ovat ystäviä myös varikon ulkopuolella. Kuva: Getty Images

Vuosien edetessä tallin sisäinen marssijärjestys kävi kuitenkin vähitellen selville kaikille. Vettel oli tallin ykköstykki, Räikkösen joutuessa usein kakkosviulun soittajaksi.

Kausien 2017 Monacon ja Unkarin GP:den voitot olisivat kuuluneet monen mielestä Ferrarin suomalaiskuljettajalle, mutta talli piti huolen siitä, että täydet pisteet nappasi MM-taistossa mukana ollut Vettel. Vastaavanlaisia tapauksia pienemmässä mittakaavassa nähtiin yhteisten vuosien aikana muutamia muitakin.

Järkisyillä täysin ymmärrettävä peruste, mutta tunnepohjalla ratkaisut riipaisivat.

Keitos kiehahti viime kaudella. Vettel oli alkukaudesta vahvempi Ferrari, ja sen turvin talli siirsi kaikki pelimerkkinsä jälleen kerran saksalaisen varaan. Sitten Räikkönen meni ja nosti tasoaan korkeammaksi kuin kertaakaan sitten Lotus-vuosien, samalla kun Vettel teki virheitä virheen perään. Kauden lopussa tallimääräyksiä ei enää Vettelin eduksi tarvinnut tehdä, peli oli jälleen kerran menetetty.

Asia, mitä suomalaisten fanien on edelleen vaikea sulattaa, on kuitenkin Vettelin pelastus. Jälkiviisastellen voidaan sanoa häneen panostamisen olleen turhaa, mutta sekä 2017 että 2018 hän oli vahvempi Ferrari MM-taistossa.

TOP10: SuomiF1 listasi kauden 2018 kymmenen parasta F1-kuljettajaa – Vettel vai Räikkönen parempi Ferrari-kuski?

Moni jaksaa edelleen uskoa Ferrarin tehneen kaikkensa saadakseen Räikkösen näyttämään huonommalta kuin hän oli, mutta muutamista taktisista kömmähdyksistä huolimatta karu totuus oli se, ettei raa’assa nopeudessa mitattuna Jäämiehestä ollut vastusta tallikaverilleen.

Räikkösen
1) voittaminen
2) voittaminen satunnaisesti tallin avustuksella
3) virheherkkyys ja täten Räikkösen työn tyhjäksi tekeminen

loivat olosuhteet, jossa Vettelin arvostus alkoi sulamaan hurjaa tahtia. Keskustelukulttuuri kauden 2015 Vettel-kommenteihin ei voisi paljoa erilaisempi olla.

Vettelin lynkkaus suomalaisten puheissa on erityistä, sillä saksalaisella on monia muita kuljettajia läheisempi suhde meihin.

Räikkösen ollessa poissa F1-karkeloista 2010-2011 Vettel täytti tavallaan hänen jättämää tyhjiötä. Hän oli lajin uusi huippunimi, joka helli suomalaisfaneja tarjoilemalla kisaviikonlopusta toiseen jotain pientä kivaa sinivalkoisille faneille. Suomalaisten fraasien heittely maailman kilparadoilla teki hänestä suosikkikuljettajamme. Ja nyt hänet ollaan heitetty bussin alle.

Mikä sitten on Vettelin kohtalo ja tulevaisuus? Ovatko netissä kokoontuvat tuomioistuimet oikeassa, ja miehen lähtölaskenta Ferrarilta on jo alkanut? Onko Charles Leclerc sittenkin se kuljettaja, joka palauttaa tallin takaisin huipulle?

Ehkä, mutta on olemassa myös toisenlainen vaihtoehto.

Vettel on edelleen sarjan parhaita kuljettajia. Hän on paitsi nopea, myös älykäs ja analyyttinen perfektionisti, joka pystyisi normaalilla tasollaan käyttämään jokaisen iskunpaikan hyödykseen.

Ferrari on tänäkin vuonna hyvä auto, joten Vettelillä on kaikki saumat tämän kauden maailmanmestaruuteen. Se tarkoittaisi kuitenkin virhekiintiön täyttymistä ja sen takavuosilta tutun tappavan tehokkaan ja järjestelmällisen Vettelin paluuta.

KAUSIENNAKKO: Ferrari: italialaistalli on vahvempi kuin vuosiin – sylkykupiksi joutunut Vettel on mestarisuosikki

Tämä kausi määrittää Vettelin perinnön lajille. Jos hän nousee tästä asemasta mestariksi, on hän yksi suurista.

Mutta mikäli suoritustaso ei nouse, muistetaan hänet kuljettajana, jonka meriitit taitavat sittenkin olla pari luokkaa liian suuret tekoihin nähden.

Kuva: Getty Images

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.