Formula ykkösissä pyörivät isot rahat. Urheilumaailman jättiläisen houkuttelemiseksi omaan maahan ollaan valmiita lyömään valtavia rahasummia.

Talouslehti Forbes selvitti lajin taloudellista kehitystä nykyisen omistajan Liberty Median aikana. Amerikkalaisyhtiö otti lajin kontolleen alkuvuodesta 2017, siirtäen sarjaa vuosikymmeniä hallinneen Bernie Ecclestonen syrjään.

Liberty Media on joutunut kuitenkin huomaamaan toistuvasti, ettei suuren globaalin kilpasarjan johtaminen ole helppoa. Kaikkien osapuolten hakiessa omaa etuaan tarjosi Ecclestonen yksinvaltius paikoin suuriakin etuja.

[readmore from=”liberty media”]

Ecclestone rakensi lajin taloudellisen hyvinvoinnin kahden asian varaan. Alkuvuosina hän kehitti formuloista TV-tuotteen, josta TV-kanavat olivat valmiita maksamaan suuria summia. Tätä nykyä rahaa virtaa sarjaan edelleen tätä kautta, joskin katsojamäärät ovat pudonneet televisiokanavien siirrettyä formulat maksukanavilleen.

Näkökulma: F1 voisi korjata helposti kaikki nykyiset ongelmansa – mutta se vaatisi demokratian tappamista

Viimeisinä hallitsemisvuosinaan Ecclestone onnistui pelastamaan sarjan talouden sopimalla lukuisia kovahintaisia järjestämismaksuja GP-osakilpailusta. Erityisesti kansainvälistä huomiota sekä turismia tarvitsevat valtiot olivat valmiita maksamaan paikoin hurjiakin summia F1-kisan saamiseksi, eikä Ecclestone potenut juurikaan eettisiä ongelmia kisapaikkojen valinnassaan.

Esimerkiksi Abu Dhabi, Bahrain ja Kiina ovat kaikki pistäneet satoja miljoonia euroja F1-projekteihinsa. Vaikka maiden oma moottoriurheilukulttuuri on ohut, tarjoavat kaikki fasiliteeteiltään huippuluokan puitteet F1-karavaanille.

Ecclestonen ohella korkeista järjestämismaksuista pääsivät hyötymään myös tallit. Tämä rahapotti jaetaan jokaisen osallistujen kesken jokaisen kauden päätteeksi.

Näin F1-tallit tienasivat kaudesta 2019

LUE MYÖS: F1-kuskien palkat 2019

Ecclestonen korkeat järjestämishinnat sekä sopimuksiin neuvottelemat vuosittaiset korotukset ovat kuitenkin käyneet kalliiksi. Moni perinteinen kisajärjestäjä on ollut ongelmissa, kun kulujen massiivista kasvua ei olla pystytty paikkaamaan perinteisellä lipunmyynnillä.

Kärsijöinä ovat olleet erityisesti perinteikkäät eurooppalaiset kilpailut. Ranska oli vuosia sivussa F1-sarjasta, Saksa on ollut ongelmissa kymmenen vuotta tippuen säännöllisesti pois sarjasta. Myös lajin synnyimää Britannia on miettinyt lukuisia kertoja taloudellisia mahdollisuuksiaan jatkaa sarjassa, vaikka Silverstonen rata vetää vuodesta toiseen lehterit täyteen.

Forbesin saamien tietojen mukaan F1-kisapaikan saaminen maksoi kaudella 2016 keskimäärin hurjat 31,1 miljoonaa dollaria. Kun tämän huomioi olevan keskiarvo, täytyy kalliimpien järjestämismaksujen olla massiivisesti enemmän.

Ecclestonen ensimmäinen ”rahastuskohde”, Malesia, nosti kätensä pystyyn kauden 2017 päätteeksi. Se ei enää halunnut maksaa kalliista F1-ilosta, vaan Sepangin moderni moottorirata valjastettiin muiden, halvempien sarjojen käyttöön.

Kapinahenki on voimistunut Libertyn valtaannousun myötä. Ecclestonen solmimien sopimusten umpeutuessa ovat kisajärjestäjät halunneet kohtuullistaa ehtojaan. Kränää on aiheuttanut myös Libertyn suunnitelma tuoda F1-sarja kisaamaan Miamiin ilman minkäänlaisia järjestämiskustannuksia.

Liberty Media on solminut jatkosopimukset muun muassa Britannian, Espanjan ja Singaporen osakilpailuiden kanssa. Lähteiden mukaan jokainen järjestäjä on saanut tuntuvan alennuksen aiempaan järjestämismaksuun.

Samaan aikaan Liberty Media on jatkanut rahan pumppaamista valtioilta, jotka ovat enemmän kuin halukkaita säilymään F1-sarjassa. Abu Dhabi on edelleen sarjalle ylivoimaisesti tuottoisin kisapaikka, mutta myös Azerbaidzhan ja uutena maana sarjaan ensi kaudella liittyvä Vietnam kantavat sarjan rahakirstuun kymmeniä miljoonia euroja yhdestä kisaviikonlopusta.

LUE AIHETTA KOSKEVAT ERIKOISARTIKKELIT:

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Näin F1 kasvoi maailman suurimmaksi autourheilusarjaksi – tässä ovat merkittävimmät hetket sarjan historiassa

SuomiF1 listasi F1-historian kymmenen merkittävintä henkilöä – ykköseksi vain yksi vaihtoehto