Näkökulma: F1 voisi korjata helposti kaikki nykyiset ongelmansa – mutta se vaatisi demokratian tappamista

© Kuva: Getty Images

F1-sarjan ongelmista puhuttaessa ei aiheista ole totisesti pulaa. SuomiF1-sivuston Juuso Taipaleen mielestä jotta sarja voisi pelastaa tulevaisuutensa, täytyisi sen tehdä radikaali ja demokratian murhaava muutos.

F1 elää tällä hetkellä kenties historiansa synkintä vaihetta. Tylsiä kilpailuita on nähty kautta lajin historian aiemminkin, mutta koskaan ennen ne eivät ole asettaneet koko lajin tulevaisuutta yhtä tumman pilven alle.

Sarjassa tuntuu olevan tätä nykyä pielessä lähes kaikki. Yhden tallin dominointi tappaa lajin, radalla ei tapahdu juuri mitään, ja jos tapahtuukin, tapetaan kilvanajo tuomaritornissa. Lisää vettä tuomiopäivän myllyyn heitetään vielä tulevaisuuden säännöistä, rahasta ja eduista taisteltaessa.

Näkökulma: Formula 1:n tuomarilinja on johdonmukainen – muuta hyvää siinä ei olekaan

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Kaikki edelle luetellut ovat tuttuja ongelmia takavuosilta. Mutta koskaan aiemmin F1, tai moottoriurheilu ylipäätään, ei ole ollut tällaisessa poliittisessa tilanteessa. Ilmastonmuutos ja autoteollisuuden siirtyminen tulevaisuuden teknologiaan luovat ennennäkemätöntä painetta koko urheilumuodon niskaan.

Näin F1 kasvoi maailman suurimmaksi autourheilusarjaksi – tässä ovat merkittävimmät hetket sarjan historiassa

SuomiF1 listasi F1-historian kymmenen merkittävintä henkilöä – ykköseksi vain yksi vaihtoehto

F1-sarjan kannattaisikin nyt tutkia, miten se on selvinnyt aiemmin vaikeista tilanteistaan.

Ei siis näytä kovin hyvältä, mutta kaiken draaman keskellä on aina syytä muistaa yksi elämässä pitkälle kantava perusviisaus: Asiat eivät ole koskaan niin hyvin tai huonosti kun väitetään.

Oma historia kannattaa aina tuntea, jotta siitä voi ottaa oppia. F1-sarjan kannattaisikin nyt tutkia, miten se on selvinnyt aiemmin vaikeista tilanteistaan.

Ei tämä ole ensimmäinen ajanjakso, jolloin formula ykkösten puhutaan olevan kriisissä ja ”taistelevan tulevaisuutensa puolesta”. Moottoriurheilun kuninkuusluokka tuntuu seilaavan polemiikista ja elämää enemmän tai vähemmän suurempaan tapahtumaan toistuvasti. Silti se on pysynyt urheilumaailman jättiläisenä, joskin hurjaa tahtia kutistuvana sellaisena.

Kun lajin historiaa tutkii, voi maallikkokin huomata yhden asian toimineen toistuvasti umpisolmut avanneena tehokeinona: koko sarjan uudelleen ravistelevat sääntömuutokset.

Puhutaan sitten kausista 1994, 1998 tai 2009, piristivät sääntömyllerrykset lajia tehden siitä suositumpaa kuin koskaan. Jokaista muutosta edelsi massiivinen vastalauseiden myrsky ja pelottelu koko lajin tuhoutumisesta, mutta niin vain yleisö ja sponsorit löysivät tiensä lajin pariin entistä suurempilukuisempana.

Valitettavasti kaksi edellistä sääntömyllerryskautta eivät ole olleet jatkumoa tälle. Sekä 2014 että 2017 ovat osoittautuneet lopulta lajille enemmän hallaa kuin hyötyä tekeviksi ratkaisuiksi.

Tälle löytyy yksi looginen selitys.

”Vanhaan hyvään aikaan” sarjan johdossa hääri Bernie Ecclestone, FIA:n puheenjohtajan Max Mosleyn toimiessa hänen apunaan kattojärjestön suuntaan. Yhdessä tämä kaksikko pystyi päättämään itsevaltiaiden elkein, mihin suuntaan lajia vietiin.

Yhdessä kaksikko pystyi päättämään itsevaltiaiden elkein, mihin suuntaan lajia vietiin.

Vaikka kaksikon toimista oltiin tuolloin paikoin happamia, ei heidän kättensä jälkiä voi vähätellä. Ecclestone halusi kehittää lajista paremman show’n, Mosley oli puolestaan vankkumaton turvallisuuden puolestapuhuja. Yhdessä tämä kombinaatio toimi.

Bernie Ecclestone ja Max Mosley veivät F1-sarjaa eteenpäin. Kuva: Getty Images

Tilanne tähän päivään on irvokkaan erilainen.

Lusikkansa kauden 2021 sääntösoppaan saavat asettaa FIA, sarjan omistava Liberty Media, lukuisat eri sidosryhmät sekä kaikista viheliäisimpänä muodollisuutena myös tallit, jotka tietävät taatusti oman arvonsa.

Ferrari, Mercedes ja Red Bull ovat päässeet päättämään asioista, jotka koskevat heitä itseään. Kyseessä on skenaario, jota ei saisi päästää tapahtumaan kilpasarjassa.

Tallit ajavat aina omaa etuaan. Joka muuta väittää, on hellyyttävän naiivi. Yksikään menestystä tavoitteleva talli ei jätä käyttämättä tilaisuutta päästä hyötymään tulevaisuuden säännöistä siten, että siitä olisi päätöksentekohetkellä hyötyä vain heille.

Tässä on syy kauden 2021 sääntömuutosten ajautumisesta umpisolmuun. Oman edun lisäksi tallit tekevät kaikkensa, ettei joku toinen talli pääse vahingossakaan hyötymään jostain asiasta. Siitä syystä koko prosessi ollaan valmiita lyömään jopa jäihin.

Demokratia on ehdottoman kaunis ajatus ja se voisikin toimia, jos areenana olisi mikä tahansa muu kuin viimeistä piirtoa myöten omaa etua ajava urheilusarja. Mikäli tallit haluttaisiin mukaan päätöksentekoon, täytyisi niiden puhua yhdellä suulla, ja se on osoittautunut jo takavuosina mahdottomaksi.

F1-sarja voisi nollata helposti lähes kaikki sen tämänhetkiset ongelmat tulevien sääntömuutosten myötä. Se voisi muuttaa esimerkiksi autoja ja niiden ominaisuuksia sekä tulonjakoa mahtikäskyllä, elvyttäen taistot kilparadoilla ja saaden purettua tallien jakautumiseen kahteen kastiin.

Tämä onnistuu kuitenkin vain, jos laji saisi päättää asioista kuten ennen muinoin.

Tallit ja kaikki omaa etuaan ajavat jäsenet on pudotettava pois pöydän äärestä, joka lyö lukkoon tulevat säännöt. Konsulttiapu suotakoon, mutta lopulta säännöt pitäisii pystyä nuijimaan läpi, vaikka joku pahoittaisikin mielensä.

Juuri sitä Liberty Media ja FIA tällä hetkellä eniten pelkäävät. Mutta nyt edessä on päätöksenteon hetki. Laji on pakko pelastaa, vaikka se tarkoittaisi jonkun suuren pelurin menettämistä.

Sillä juuri niin on toimittu aiemminkin. Ja menestyksekkäästi.

Lue lisää näkökulmia täältä!

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.