Näkökulma: Formula 1:n tuomarilinja on johdonmukainen – muuta hyvää siinä ei olekaan

© Kuva: Getty Images

Formula 1 ampui itseään jälleen jalkaan viime sunnuntain Ranskan GP:ssä. 52 kierrosta luulin katsoneeni maalin kuivumista, kunnes viimeisellä kierroksella Lando Norris, Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo ja Nico Hülkenberg laittoivat show’n pystyyn.

Näimme kilpailun viimeisellä kierroksella koko kauden tasaisinta ja parasta taistelua sijoituksista. Voittajana tästä todellisesta kilvanajosta selvisi Daniel Ricciardo, mutta sääntölinja pilasi tämänkin ilon.

FIA:n tuomarit pitivät linjansa, joka on sinällään hyvä asia, ja antoi Ricciardolle kaksi viiden sekunnin rangaistusta. Näinhän sen täytyi mennä, koska Sebastian Vetteliä ja Max Verstappenia rangaistiin samoista asioista. Vain Max Verstappenin aika-ajokierroksen mitätöinnin voi ymmärtää, mutta muissa rangaistuksissa ei ollut palaakaan järkeä.

Kimi Räikkönenkin ihmetteli asiaa Ranskan GP:n alla. Kuljettajille on korostettu, että tällä kaudella sijoituksista saa taistella tosissaan, mutta näin asia ei ole ollut. Heti, kun joku hieman nostaa kyynärpäitään, lätkäistään rangaistus.

Renault-kuskien, Norrisin ja Räikkösen lopussa tarjoama taistelu oli juuri sitä, mitä sarja kaipaa. Koska Paul Ricardin kaltaiset radat mahdollistavat oikomisen ja rata-alueen ulkopuolelta haettavan hyödyn, pitäisi FIA:n myös hyväksyä se. Jos FIA ei halua nähdä rata-alueiden ylityksiä, pitäisi radat tehdä sen mukaan.

FIA:lla olisi ollut loistava sauma muuttaa tätä lajin viimeistenkin mielenkiinnon rippeiden vievää rangaistuskäytäntöä, kun se käsitteli uudestaan Vettelin rangaistusta viime perjantaina Ranskassa. Nyt kun Vettelin rangaistusta ei mitätöity, täytyy muitakin rangaista. Linjauksien muuttaminen kesken kauden ei olisi reilua. Näin ollen tulemme näkemään ennätystylsää kilvanajoa kauden loppuun asti. Kuljettajat eivät uskalla palata enää rangaistuksen pelossa aggressiivisesti radalle tehtyään ajovirheen, jotka ovat muuten osa kilvanajoa.

Juuso Koivumäki
Twitter: @JuueeKoivu


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.