Formula ykköset pari vuotta sitten nimiinsä hankkinut Liberty Media ei varmasti osannut odottaa törmäävänsä tällaiseen ongelmien vuoreen. Menneisyyden teoista ollaan nyt joutumassa tilille, eikä tilannetta auta lainkaan autourheilun kohtaamat globaalit haasteet.

Rajuimmissa uhkakuvissa koko lajin tulevaisuus on vaakalaudalla. Mitkä sitten ovat lajin ongelmat? Mistä ne kumpuavat, ja onko niille mitään tehtävissä? Ja miten tästä kaikesta voi olla jopa hyötyä Suomen GP -hankkeelle?

Näin F1 kasvoi maailman suurimmaksi autourheilusarjaksi – tässä ovat merkittävimmät hetket sarjan historiassa

Suositumpaa kuin jääkiekko

Ensiksi pöytään on lyötävä raakoja faktoja. F1-sarjan suosio on laskenut huippuvuosista dramaattisesti. Ja kun seuraajamäärä sulaa, vähenee myös koko sirkuksen mahdollistavien sponsoreiden ja yhteistyökumppaneiden into panostaa lajiin.

F1-sarjan sponsoroinnissa raju muutos kymmenessä vuodessa – luvut suorastaan romahtaneet

Syitä rajusti romahtaneille katsojaluvuille on lukuisia, mutta muutama selitys on syytä nostaa muita näkyvämmin esille.

Häkkisen ja Schumacherin taistoja seurasi yli kaksi miljoonaa suomalaista. Edes nykyajan urheilulajeista suosituin, jääkiekko, ei yllä samaan.

Lajin pakeneminen maksukanavien taakse on tehnyt lajin seuraamisesta aiempaa vaivalloisempaa, ja ennen kaikkea kalliimpaa. Ne jotka lajista pitävät, ovat kyllä valmiita maksamaan (hämmentävän suuria summia) formuloiden näkemisestä, mutta satunnaista penkkiurheilijaa laji ei enää tavoita.

Haikeina voimme muistella vain niitä aikoja, kun Mika Häkkisen ja Michael Schumacherin taistoja seurasi parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa suomalaista silmäparia. Miettikää, lähes puolet kansakunnastamme! Edes nykyajan urheilulajeista suosituin, jääkiekko, ei yllä samaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka Bernie Ecclestonesta voi olla mitä mieltä tahansa, ei kukaan voi kiistää hänen merkitystään F1-sarjan kasvulle yhdeksi maailman suurimmista urheilulajeista. Valitettavasti hän on kuitenkin sarjan tämänhetkisten ongelmien suurin syypää.

F1-sarjan nokkamiehenä ennen Liberty Mediaa toiminut Ecclestone rakensi lajin suosion 1970-luvulta alkaen, mutta hallitsijakauden viimeiset vuodet osoittivat hänen pudonneen kehityksen kelkasta pahasti. Yksi räikeimmistä virheistä oli ajatus unohtaa internet kokonaan.

Vasta Libertyn tultua valtaan F1 liittyi tosissaan sosiaaliseen mediaan. Ecclestonen aikakaudella hukattiin käytännössä yksi sukupolvi potentiaalisia katsojia, kun F1 ei tarjonnut itseään diginatiivien omissa viestintäkanavissa. Instagram, Youtube, Facebook ja Twitter toimivat nyt kiitettävällä tavalla, mutta ryhtiliike olisi pitänyt tehdä vuosia aiemmin.

Ecclestonen teot jarruttavat edelleen F1-sarjan kehitystä, vaikka hänet syrjäytettiin jo kaksi vuotta sitten. Ennen sitä hän ehti ylläpitämään lyhyellä ajanjaksolla kannattavaa, mutta nyt F1-sarjaa pahasti jalkaan ampuvaa kikkailua televisiointisopimuksista.

[readmore from=”top-listat”]

Ecclestone myi lähetysoikeudet maakohtaisesti yhdelle julkaisijalle. Homma toimi, kunnes katsojakunta siirtyi internetiin ja suoratoistapalveluiden pariin.

Lähes kaikki muut merkittävät urheilulajit lanseerasivat jo vuosia sitten oman palvelunsa, josta fanit voivat seurata kohtuullista hintaa vasten vain haluamaansa lajia.

F1 sai oman F1 TV -palvelunsa vasta viime vuonna, mutta esimerkiksi Suomessa formulafanin on edelleen katsottava laillisin keinoin formulansa C Moren kautta. Sama ongelma koskee useampaa muuta maata.

Tilanne korjautuu sitä mukaa kun nykyiset Ecclestonen aikakaudella solmitut sopimukset umpeutuvat. Jatkossa Liberty haluaa varmasti neuvotella jokaiseen sopimukseen oikeuden lanseerata oma F1 TV -palvelu jokaiseen maahan normaalin televisiontioikeussopimuksen rinnalle.

Mutta esimerkiksi Brittein saarilla Sky Sports näyttää formulat yksinoikeudella kauteen 2024 saakka. Lähetykset ovat toki laadukkaita, mutta F1 TV:n kannalta sen palveluiden ulkopuolelle jää valtava potentiaalinen yleisömäärä.

F1 TV on sarjalle erittäin arvokas työkalu taistelussa katsojista. Positiivisimmissa laskelmissa on esitetty, että sarja tulee tienaamaan tulevaisuudessa enemmän rahaa F1 TV:n kuukausimaksuista kuin nykyisistä televisiontisopimuksista. Tämä vaatisi kuitenkin täyskäännöstä nykyisen katsojakehityksen suhteen.

Nostalgiaharha

Maksukanavien takana lymyilevät toki monet muutkin suositut urheilulajit ja -sarjat. Se ei siis yksin selitä lajin vähentynyttä suosiota.

Onkin aika nostaa esille ikuinen valituksen aihe: lajin vähäinen viihdearvo satunnaisen katsojan silmissä.

Tylsyyteen vetoaminen on argumentti, joka ei ole kaikista voimakkain vaikutuskeino muutoksia haluttaessa. Ohitusten vaikeutta, lopputulosten ennalta-arvattavuutta ja jonkun kilpailijan ylivoimaa on valitettu toistuvasti viime vuosikymmenten aikana.

Ohitusten vaikeutta, lopputulosten ennalta-arvattavuutta ja jonkun kilpailijan ylivoimaa on valitettu toistuvasti viime vuosikymmenten aikana.

Näkökulma: Onko Michael Schumacher kaikkien aikojen paras F1-kuljettaja? Kyllä, ja tässä aseistariisuvat perustelut

Faneja on vaikea miellyttää, sillä vaativana asiakaskuntana joukkoa ei saa millään täysin tyytyväiseksi.

Tästä hyvänä esimerkkinä toimii välitankkausten palauttamista vaativa kovaääninen mesonta sosiaalisessa mediassa. Aikalaiskirjoitukset 2000-luvulta kertovat yleisön pitäneen tätä kuitenkin yhtenä pahimpana kilvanajon tappaneena asiana. Aika on kuitenkin kullannut muistot, ja nyt formulakansa on palannut vaatimaan sitä takaisin.

Vastaavia esimerkkejä löytyy iso liuta. Ensiksi sarjan rengastoimittajaa Pirelliä kritisoitiin liian arvaamattomien ja helposti kuluvien renkaiden valmistamisesta, nyt kritiikkiä tulee täysin päinvastaisista syistä.

Rajoittamattoman testaamisen koettiin mahdollistavan autojen hiomisen liian täydellisiksi ja syövän tätä kautta yllätyksellisyyttä. Nykyään testipäiviä ollessa koko kaudessa vain kourallinen haikaillaan vapaata testaamista ja kehitystyötä takaisin.

”Ennen kaikki oli paremmin” on yleinen ajatusharha, eikä F1 ole immuuni tälle. Yleisö fiilistelee 2000-luvun alkuvuosia, vaikka tuokin ajanjakso tarjosi runsaasti tylsiä kisoja. Uutispaukku: Edellä ajaneen auton seuraaminen oli tuolloinkin hankalaa, ja ohitukset olivat kortilla.

F1 ja muuttuvan maailman riskit

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurimmat urheilumaailman tulevaisuutta koskevat uhkakuvat ovat nuoremman sukupolven erilaiset halut ja vaatimukset kuluttaa ja seurata sitä. Lisäksi urheilun seuraamista koskevat taloudelliset ja ekologiset kysymykset mielletään kuluttajavalintoja ohjaaviksi tekijöiksi.

Ilmastonmuutoksen hallitessa yleistä keskusteluilmapiiriä moottoriurheilua ei koeta kaikista houkuttelevimpana urheilulajina.

Ilmastonmuutoksen hallitessa yleistä keskusteluilmapiiriä moottoriurheilua ei koeta kaikista houkuttelevimpana urheilulajina. Lajin ja koko autoteollisuuden taisto tätä todellista tulevaisuuden uhkakuvaa vastaan onkin hyvä esittää piruja seiniin maalaileville.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Formula ykkösten täytyy ottaa nämä asiat huomioon omaa tulevaisuuttaan rakentaessa. Siitä syystä hybriditeknologia ja voimanlähteiden säästötoimet ovat tulleet lajiin jäädäkseen, vaikka ne vastustusta aiheuttavatkin vanhan koulukunnan faneissa.

Talouslama toimi varoittavana esimerkkinä F1-maailmalle siitä, miten arveluttavia tallinomistajia suuret autoyhtiöt ovat.

F1 on aina kiinnostanut autonvalmistajia. Tämä on sekä hyvä että huono asia.

Ei ole sattumaa, että F1 oli tilastollisesti suurimmillaan silloin, kuin lähes kaikki F1-tallit olivat suurten autonvalmistaajien tukemia. Niillä riitti rahaa paitsi pyörittää F1-tallia, myös markkinoida sitä suurelle yleisölle. Kun tämä aikakausi osui vielä osittain päällekkäin suurten rahojen tupakkafirmojan sponsoriaikakaudelle, ei PR-rahasta ollut pulaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nuo ajat ovat kuitenkin kaukana takanapäin. Nyt tupakkayhtiöt ovat yhtä vaille poistuneet lajista, ja viime vuosikymmenen talouslama säikäytti useat automerkit jättämään lajin. Se toimi varoittavana esimerkkinä F1-maailmalle siitä, miten arveluttavia tallinomistajia suuret autoyhtiöt ovat.

Mikäli globaali talous kääntyy lähiaikoina laskuun, pidätetään F1-sarjassa hengitystä. Miten nykyiset toimijat Honda, Renault ja Mercedes toimivat, jos emoyhtiön hallitus kokee kalliin F1-seikkailun olevan turha rahareikä?

Rahan mahti

Raha luo valtaa, ja F1-sarjassa kahiseva on aina ollut hallitsijan roolissa. Rahapoliittiset ongelmat ovatkin tällä hetkellä akuuteimmat ratkaisua vaativat murheenkryynit sarjan omistajalle Liberty Medialle.

F1-talleille on puuhattu kulukattoa jo yli kymmenen vuotta, mutta koska nurinkurisesti tallit saavat itse olla päättämässä tulevaisuuden suuntaviivoista, ei asiasta olla päästy yhteisymmärrykseen.

LIITY MOOTTORIURHEILUN OLOHUONEESEEN!

Rikkaat pysyvät rikkaina, mutta köyhimmillä ei ole mitään mahdollisuutta nousta omasta kuopastaan. Tästä pitää huolen kulukaton puutteen lisäksi myös epäreilu tulonjako, joka on irvokasta luettavaa.

Tyytymättömiä ovat myös kisojen järjestäjät. Tällä viikolla lähes kaikki sarjan 21 osakilpailun järjestäjää allekirjoittivat yhteisen vetoomuksen, jossa nostettiin esille uhkakuvat ja epäkohdat lajin tulevaisuutta koskien.

F1-sarjassa puhkeamassa uusi kriisi – nyt kapinaan ovat ryhtymässä kisaradat

Liberty Media on kaavaillut kisakalenterin kasvattamista peräti 25 osakilpailun mittaiseksi. Syynä on vanha tuttu, raha.

Mitä enemmän kisoja, sitä useammasta osoitteesta rahakirstuun kilahtaa riihikuivaa kisajärjestäjiltä. Paperilla hieno idea, mutta todellisuus on jälleen armottomampi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Samalla kun F1 laajenee varmuudella Vietnamiin ja huhupuheissa Miamiin, uhkaa yksi jos toinenkin nykyinen kisaisäntä luopua leikistä kalliisiin kisamaksuihin vedoten.

Lähtöukaasin ovat heittäneet jo Meksiko ja Italia, joista jälkimmäinen on Monzan ratana F1-sarjalle ikoninen ja siten toteutuessaan suuri menetys. Lisäksi Silverstone on uhannut nostaa kytkintä sarjasta, mikäli se ei saa uutta, edullisempaa sopimusta.

Liberty Media on ajamassa huolestuttavalla vauhdilla kohti miinaa, jonka Ecclestone jälkeensä jätti. Hänen onnistui neuvotella kisajärjestäjien kanssa sopimuksia, jotka olivat taloudellisesti kannattavia F1-sarjalle, eivät kisaisännille. Nyt kun sopimukset umpeutuvat, vaaditaan tuleviin papereihin täysin erilaisia lukuja.

Sinivalkoisin lasein katsottuna tämä on myös hyvä asia.

Mikäli kisojen järjestämismaksuihin tulisi muutos, olisi se Suomen kannalta hyvä uutinen. Jos kalenterissa olisi tilaa yhä useammalle kisalle, mutta GP:n järjestäminen maksaisi nyt nähtyä vähemmän, voisi Suomen GP hyvinkin saada paikan kalenterissa. Peukut siis pystyyn!

Libertyn kannalta tilanne on kuitenkin ongelmallinen. Mikäli jollekin kisajärjestejälle annetaan myöten, käynnistäisi se takuulla dominoefektin, minkä seurauksena muutkin vaatisivat huojennuksia sopimuksiinsa. Liian halvalla hintalapulla kisojen myöntämienn puolestaan tekisi valtavan loven F1-sarjan talouteen.

Kuten aiemmin tässä jutussa on käsitety, F1 TV:n tuottama rahavirta ei ole vielä tarpeeksi suuri. Mikäli nykyistä tulonjakoa ei puolestaan saada muutettua tasaisemmaksi, ajaisi pienenevä jaettava potti vähemmän rahaa saavat tallit talouskurimukseen. Tämä taas voisi kaataa F1-talleja tai vähintäänkin tehdä kilvanajosta vähemmän katsojia kiinnostavaa. Joka puolestaan ei houkuttelisi ostamaan F1 TV:n palveluita. Joka puolestaan vähentäisi F1-sarjan rahavirtaa entisestään. Näettekö kaavan tässä?

Mitä F1 voi tehtä?

Liberty Medialla on melkoinen vuori kiivettävänään näiden kaikkien uhkakuvien selättämisessä.

Tässä vaiheessa lienee hyvin selvää, että F1-sarjalla ja sen omistavalla Liberty Medialla on melkoinen vuori kiivettävänään näiden kaikkien uhkakuvien selättämisessä. Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton.

Lajia pitkään ja syvällisesti seuraavat tietävät, ettei F1 ole koskaan vapaa kriiseistä tai uhkakuvista. Silti se on aina selvinnyt niistä.

[readmore from=”artikkelit”]

Formula yksi on vahva brändi, joka takaa sille huomattavan määrän liikkumatilaa tukalassakin tilanteessa. Liberty Media on myös tehnyt erittäin hyvää työtä kaksivuotisen omistajuuskautensa aikana. Suuren laivan kurssi ei käänny nopeasti, mutta ruoriin on tartuttu ja korjaustoimenpiteitä on tehty.

F1 on aina ollut taistelua sekä radalla että kulisseissa. Lähiaikojen poliittiset väännöt määrittävät suunnan, mihin F1 tästä ampaisee. Syöksykierrettä on riittänyt, fanina sitä toivoisi lajin palaavan sille kuuluvaan kukoistukseensa.

LUE LISÄÄ NÄKÖKULMIA TÄÄLTÄ