F1-sarjassa puhkeamassa uusi kriisi – nyt kapinaan ovat ryhtymässä kisaradat

© Kuva: Getty Images

F1-sarjan omistaja Liberty Media on saanut runsaasti kritiikkiä osakseen. Tuoreimpana valittajien kuoroon ovat yhtyneet kisajärjestäjät.

Kalliit järjestämisoikeudet ja epävarmuus tulevaisuudesta ovat saaneet järjestäjät esittämään avointa kritiikkiä Libertyä ja F1-sarjaa kohtaan. Eilen maanantaina järjestämässään kokouksessaa järjestäjät esittivät lähes yksimielisesti vaatimuksia tilanteen korjaamisesta.

Peräti 16 järjestäjää kaikkiaan 21:sta allekirjoitti asiakirjan, jossa he nostivat esille huolenaiheensa sarjasta ja sen sekä itsensä tulevaisuudesta.

Kohdiksi valikoituivat seuraavat:

– Ei ole pitkän tähtäimen edun mukaista, että sarjan fanit eivät näe F1-tuotetta ilmaisilta kanavilta.

– Sarjan omasta aloitekyvystä ja uusien promoottoreiden mukaanhankkimisesta ei ole tarpeeksi selviä näyttöjä.

– Uusia kisoja ei saa tuoda kalenteriin vanhojen kustannuksella, mutta järjestäjien organisaatio on avoin muunlaiselle taloudellisesti kannattavalle yhteistyölle.

Viimeksi mainittu kohta tarkoittanee mahdollisuutta saada joitakin kilpailuita mukaan F1-sarjaan halvalla järjestämisoikeusmaksulla, mikäli se on muulla tavoin tuottoisa sarjalle ja sitä kautta muille kisajärjestäjille.

Varmuutta allekirjoitetun vetoomuksen ulkopuolelle jääneistä kisoista ei ole, mutta motorsport.comin tietojen mukaan ne ovat Venäjä, Japani, Bahrain, Abu Dhabi ja Kiina. Nämä radat nauttivat Japania lukuun ottamatta suurta taloudellista tukea valtionsa kautta. Japanissa tukena toimii Honda.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale