40 vuotta täyttävä Kimi Räikkönen on juhlinut F1-osakilpailun voittoa kaikkiaan 21 kertaa. SuomiF1 listasi parhaat.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 2017

Lue myös muut erikoisartikkelimme päivänsankarista:

Kimi Räikkösen F1-autot paremmuusjärjestyksessä – SuomiF1 arvioi Jäämiehen kaikki kilpurit, ykkösestä ei epäselvyyttä

SuomiF1-sivuston toimitus kertoo omat muistonsa Jäämiehestä

#5 Belgian GP, 2004

Kimi Räikkönen podiumilla yhdessä Michael Schumacherin ja Rubens Barrichellon kanssa. Kuva: Getty Images

Edellisvuoden taisto maailmanmestaruuden vaihtui kärsimysnäytelmään, kun sekä McLaren että Mercedes epäonnistuivat kehitystyössään. Edes ruutulipun näkeminen tuotti tallille suunnattomia vaikeuksia, ja Räikkönen sai oman suuren osansa jatkuvista vastoinkäymisistä.

F1-karavaanin saapuessa ”kuljettajien radalle”, Belgian Spa-Francorchampsiin, Räikkönen syttyi. Suomalainen repi itsestään ja kalustostaan kaiken irti pitäen kautta suvereenisti hallinneet Ferrarit herran kurissa ja nuhteessa. Samalla hän nappasi ensimmäisen neljästä voitostaan kyseisellä radalla.

Lue tarkempi kisaraportti: Kimi Räikkösen upea uroteko kostautui ivalliselle toimittajalle – joutui alastonjuoksulle

#4 Abu Dhabin GP, 2012

Iceman is back! Kuva: Getty Images

Räikkösen paluu F1-karkeloihin kahden vuoden poissaolon jälkeen oli sujunut reilusti yli odotusten, mutta voitto oli antanut odottaa Lotuksen suomalaiskuskia aina pitkälle syksyyn. Sitten Räikkönen iski, ja millä tyylillä!

Räikkönen taisteli koko ajan kärkikahinoissa, oli valmis toimimaan muiden epäonnen hetkellä ja kesti lopun hurjan takaa-ajajien painostuksen. Jäämiehen tyylinäyte ”par excellence”.

#3 Monacon GP, 2005

Räikkönen oli timanttisessa vedossa ruhtinaskunnan kaduilla 2005. Kuva: Getty Images

Kausi 2005 oli Räikköselle kahtiajakoinen. Suomalainen oli kiistatta kauden nopein kuljettaja, ja kiitoksena siitä mies pääsi suihkuttelemaan kuohujuomaa voittajana useammankin kerran. Mutta samalla tekniset murheet riistivät häneltä jälleen kerran mahdollisuuden MM-titteliin.

Mukanava lohdutuksena Räikkönen liitti itsensä kyseisenä vuonna harvojen ja valittujen joukkoon kaasuttelemalla legendaarisen Monacon GP:n ykköseksi. Voitto tuli tyylikkäällä tavalla. Suomalainen tykitti joukon supernopeita kierroksia kriittisellä hetkellä, kasvattaen etumatkansa riittäväksi kilpailijoihin nähden suomalaisen oman, turva-auton jälkeisen varikkostopin koittaessa. Yksi parhaimmista esimerkeistä Räikkösen raa’asta nopeudesta puhuttaessa.

#2 Belgian GP, 2009

Kimi Räikkönen, Span kuningas. Kuva: Getty Images

Kuten vuonna 2004, oli Räikkösen talli jälleen kerran epäonnistunut kehitystyössään kaudella 2009. Ja jälleen kerran Räikkönen löi muille luun kurkkuun Belgiassa, ”kuljettajien radalla”.

Räikkösen Ferrari ei ollut missään nimessä kauden tai edes kisan nopein auto, mutta niin vain mies osoitti sekä taktisen kypsyyden että jääviileiden hermojen olevn miehen tavaramerkkejä, vaikka lokaa olikin satanut niskaan jo pidemmän aikaa. Voitto oli mukava näpäytys Ferrarille, joka puuhaili kulisseissa suomalaiskuljettajansa ostamista ulos sopimuksestaan.

LUE TARKEMPI KISARAPORTTI: Kolme legendaarista Belgian GP:tä osunut samalla päivälle – Kimi Räikkösen voitto piilotti ihmeen, Schumin neronleimaus ja raivosi kaikkien aikojen romukisassa

LUE MYÖS: Kimi Räikkönen pakkolunastettiin aikoinaan syrjään Ferrarilta – nyt paljastuneet talousluvut antavat selvän perustelun päätökselle

#1 Japanin GP, 2005

Räikkösen uran kiistatta komein ajosuoritus on F1-klassikko. Kuva: Getty Images

Klassikko. Oman aikakierroksensa kaatosateessa ajanut Räikkönen lähti matkaan joukon tyvipäästä, mutta tuona lokakuisena sunnuntaina Jäämies esitti kaikille F1-sarjan faneille jotain yliluonnollista.

Virheetön ajosuoritus huipentui komeaan viimeisen kierroksen ohitukseen Renaultin Giancarlo Fisichellasta. Se kruunasi nousun, jota pidetään kaikkien aikojen parhaimpana. Räikkönen tullaan muistamaan ikuisesti paitsi kauden 2007 maailmanmestaruudestaan, myös tästä yksittäisestä ajosuorituksesta.

LUE MYÖS: Mitä ajatuksia Kimi Räikkösen uran upeimman ajon seuraaminen herätti 14 vuotta myöhemmin? Huomio kiinnittyi kolmeen asiaan, analyysimme ei välttämättä miellytä faneja

SUZUKA, JAPAN – OCTOBER 09: Kimi Raikkonen of Finland and McLaren celebrates after his victory in the Japan F1 Grand Prix at the Suzuka Circuit on October 9, 2005 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Mason/Getty Images)