Ferrari on ylivoimaisesti F1-sarjan tunnetuin talli. Se näkyy myös tallin sponsoreilta saamista tukijaisista.

Kuten aiemmin uutisoimme, paljasti talouslehti Forbes italialaistallin tienanneen kymmenen edelliskauden aikana pelkästään sponsorirahaa yli kaksi miljardia euroa. LUE RAPORTTI: F1-tallien sponsoritulot kymmeneltä vuodelta julki – Ferrarilta posketon summa, McLarenin saldo kunnioitettava valtavan puutteen huomioiden

Forbesin raportti nostaa esille yhden suomalaisittain kiinnostavan seikan Ferrarin sponsorituloissa. Tulojen ”piikki” osui kauteen 2010, joka muistetaan kotisohvilla taatusti.

Talli hankkiutui kalliilla hinnalla eroon tähtikuljettajastaan Kimi Räikkösestä, jotta tilalle saataisiin Fernando Alonso ja tätä seurannut espanjalaispankki Santander. Suomalaiskuljettajalle maksettiin eri arvioiden mukaan vähintäänkin yli 30 miljoonaa euroa siitä, että hän paitsi vapauttaisi paikkansa espanjalaiskuljettajalle, myös pysyisi sivussa koko F1-karkeloista.

Räikkönen oli pakotettu hyväksymään tarjous, suomalaiskuskin fanien tyrmistykseksi. Alonso hyppäsi talliin, ollen kaksi kertaa lähellä MM-titteliä. Sekä 2010 että 2012 mestaruus karkasi kuitenkin viime metreillä käsistä katkeralla tavalla. F1-HISTORIAA: Muistatko? Ferrarin jättimunaus riisti Fernando Alonsolta maailmanmestaruuden – kannustusviestit tragikoomista kuunneltavaa jälkikäteen

Ferrarin päätös korvata tähtikuljettaja toisella kalliilla hinnalla ihmetytti, mutta teon ymmärtää Forbesin raporttia selatessa. Kaudella 2010 Ferrari tienasi raportin ajanjakson suurimman yksittäisen tienestin kaikki tallit huomioiden. Rahaa valui laariin vuoden aikana hurjat 249,5 miljoonaa dollaria. Tästä Santanderin osuus oli 50 miljoonaa dollaria.

Kimi Räikkönen myönsi vihdoin ”pitkään tiedetyn salaisuuden” Ferrari-sopimuksestaan

Kun Santander oli pysyi italialaistallin monivuotisena tukijana, alkaa Räikköselle maksettu korvaus olla ymmärrettävä. Korvaus oli pieni näin suuren tukijan saamisesta riveihin.

Räikkönen palasi Ferrarille kaudeksi 2014 kahden Lotuksella vietetyn kauden jälkeen. Ironisesti suomalainen sai tallikaverikseen juuri hänet aiemmin korvanneen Alonson.

Selvitys: F1-tallien budjetit 2018
F1-kuskien palkkatiedot 2019