Tällä päivämäärällä Kimi Räikkönen ajoi yhden F1-uransa upeimmista voitoista. Lievästikin sanottuna yllätysvoitto maksoi karvaasti yhdelle F1-toimittajalle.

Kausi 2004 oli sujunut Räikköseltä ja McLarenilta katastrofaalisesti. Edellisenä vuonna suomalainen oli jäänyt vain kahden pisteen päähän maailmanmestaruudesta, vaikka hän oli joutunut ajamaan läpi kauden vanhan auton kehitysversiolla.

Räikkösestä puhutaan usein Span kuninkaana, mutta jopa suomalaisen täytyy kumartua kunnioittamaan Schumin saavutuksia.

Odotukset ennen kauden alkua uuden MP4-19:n myötä olivat syystäkin korkealla. Tästä piti tulla tallin ja sen nuoren suomalaistähden kausi.

F1-sarjan saapuessa elokuun lopussa Belgiaan voitiin todeta, ettei näin ollut todellakaan käynyt. Auto oli osoittautunut täydelliseksi katastrofiksi, joka ei kestänyt täyttä kisamittaa sen kummemmin Räikkösen kuin tallikaveri David Coulthardinkaan käsissä.

Kesken kauden esitelty B-versio kilpurista oli askel parempaan, mutta voittotaisteluun autolla ei silti ollut normaalioloissa juurikaan asiaa.

Tallin puolustukseksi siihen ei ollut mahdollisuutta muillakaan talleilla, niin ylivoimainen Ferrari kaudella oli. Belgian ollessa kauden 14. kilpailu, oli 13 kertaa keskimmäiselle korokkeelle noussut lajin valtias Michael Schumacher. Vain Monacossa tapahtui lapsus, kun kolarointi tuotti nolla pistettä.

Räikkösestä puhutaan usein Span kuninkaana, mutta jopa suomalaisen täytyy kumartua kunnioittamaan Schumin saavutuksia F1-sarjan majesteettisimmalla radalla. Spa-Francorchamps ja Schumacher tuntuivat elävänb symbioosissa.

Kyseisellä radalla Kerpenin suuri poika debytoi kaudella 1991. Siellä hän ajoi myös uransa ensimmäisen voiton vuotta myöhemmin. Ykkössijat heltisivät myös 1994 (tuo suoritus hylättiin), 1995, 1996, 1998, 2001 ja 2002. Schumacherin lyöminen oli aina vaikeaa, mutta Spassa lähes mahdotonta.

Aika-ajojen jälkeen kukaan osasi odottaa sunnuntaista suomalaisjuhlaa. Paalun nappasi Renaultin Jarno Trulli ennen Schumacheria. Räikkönen löytyi lähtöluettelosta sijalta kymmenen.

Sunnuntaina nähtiin yksi 2000-luvun värikkäimmistä F1-osakilpailuista.

Jo avauskierroksella rytisi. Ensimmäinen mutka tuotti paljon hiilikuidun palasia radalle, mutta matkanteko ei siihen keneltäkään päättynyt. Se tapahtui seuraavassa Eau Rougessa, tai tarkemmin Raidillonissa.

Kuskien syöksyessä läpi sarjan legendaarisimman mutkan Takuma Sato ja Mark Webber käynnistivät joukkokolarin, johon jäi Gianmaria Brunin ja Giorgio Pantanon matkanteko. Moni muu kuljettaja sai myös osumaa, ja turva-auton täytyi tulla radalle rauhoittamaan menoa siivousoperaation ajaksi.

Kaiken rytinän keskellä Räikkönen oli noussut jo viidenneksi. Siitä alkoi suomalaisen sankaritarina.

Turva-auton poistuttua Räikkönen ohitti tyylikkäällä tavalla itsensä Schumacherin. Hetkeä myöhemmin oli tallikaveri Coulthardin vuoro yhtä tyylipuhtaalla ohituksella.

Kaksoisjohdossa ajaneiden Renaultien jouduttua ongelmiin huomasi Räikkönen vetävänsä joukkoa. Kisa oli kuitenkin kaikkea muuta kuin taputeltu, sillä Schumacher hiillosti aivan McLarenin takana. Ja saksalainen ei ollut valmis luopumaan Span kruunustaan.

Kisan loppuvaiheet tarjosivat vielä kaksi turva-autoepisodia sekä runsaasti dramaattisia hetkiä, eikä vähiten jännittävän voittotaiston vuoksi. Räikkönen kesti kuitenkin paineet kylmänviileästi ajaen ruutulipulle ensimmäisenä ennen mestaruuden jo tässä vaiheessa kautta ratkaissutta Schumacheria ja tämän tallikaveria Rubens Barrichelloa.

McKenzie vannoi juoksevansa alasti, jos brittitalli pystyisi kauden aikana nappaamaan voiton.

Voitto kymmenennestä ruudusta, ja vieläpä Spassa, oli jymy-yllätys, mutta tuona päivänä onnetar hymyili kerrankin Räikköselle.

Mediahuoneessa eräs henkilö kuitenkin manasi syvästi.

Kun McLaren tuskaili alkukaudesta sekä hitauden että epäluotettavuuden kanssa, brittiläinen F1-toimittaja Bob McKenzie vannoi juoksevansa kilparadan ympäri alasti, jos brittitalli pystyisi kauden aikana nappaamaan osakilpailuvoiton.

McLarenilla oli siis syytä kaksinkertaiseen riemuun Räikkösen urotekoa juhlistaessaan.

McKenzie lunasti lupauksensa lopulta vuotta myöhemmin, kun hän jolkotteli Silverstonen radan ympäri. Ei kuitenkaan täysin alasti, mikä taisi olla kaikkien kannalta lopulta parasta.