Belgian GP on tarjonnut vuosien saatossa liudan ikimuistoisia kilpailuita. Klassikoiden asemaan kohonneista kilpailuista peräti kolme on ajettu tällä päivämäärällä, 30. elokuuta.

SuomiF1-sivusto luo katsauksen kilpailuihin, avaten niiden merkityksen nuoremmalle sukupolvelle.

LUE MYÖS: Kimi Räikkösen upea uroteko kostautui ivalliselle toimittajalle – joutui alastonjuoksulle

Historia: Kärkiauton yksinäisyys sai järjestäjät pelkäämään suuronnettomuutta – todellisuudessa kaikkien aikojen avauskierros

1992 – Schumacherin ensimmäinen voitto syntyi nerokkaan oivalluksen ansiosta

Tästä se kaikki lähti liikkeelle. Kuva: Gettty Images

Vain vuosi F1-debyyttinsä jälkeen Michael Schumacher pääsi juhlimaan uransa avausvoittoa. Nykyformuloissa vuoden odotus kärkitallissa voi kuulostaa pitkältä, mutta tuolloin Schumin nousua huipulle pidettiin rakettimaisena.

Schumacher, jonka päätyminen Benettonille olisi voinut ilman lakimiesten nerokkuutta jäädä kokonaan toteutumatta, oli ajanut läpi kauden 1992 vahvasti. Ylivoimaiselle Williamsille kukaan ei voinut mitään, joten Schumacherin täytyi muiden tapaan voin tyytyä ottamaan vastaan brittitallilta tippuvat menestyksen muruset.

Belgian GP:ssä Schumacher ratkaisi voiton taktisella nerokkuudellaan. Tuolloin saatiin ensikosketus miehen kykyyn kääntää vastoinkäymisetkin voitoksi.

Schumacher ajoi sadekuurojen kiusaamassa kilpailussa pitkään kolmantena Williamsien takana, kunnes hän lipsautti autonsa kevyesti ulos radalta. Tallikaveri Martin Brundle nousi saksalaisen edelle, mutta ajaessaan toisen Benettonin perässä Schumacher ei valitellut kohtaloaan, vaan teki voiton kannalta oleellisen havainnon.

Hän huomasi Brundlen takarenkaiden olevan rakkuloilla, mikä kieli sadekelin kumien olevan väärä valinta kuivuvalle radalle.

Schumacher syöksyi ensimmäisenä kärkikuskeista renkaidenvaihtoon, ajoittaen stoppinsa täydellisesti. Kun muut olivat vaihtaneet niin ikään slicksit alle, johti Schumi kilpailua.

Tulevan F1-legendan uran avausvoittoon vaadittiin hivenen tuuria, sillä kisaa ylivoimaisesti johtaneen Nigel Mansellin varikkokäynti epäonnistui, minkä lisäksi hänen moottoriinsa iski kisan lopussa tekninen vika.

Se ei silti poista Schumacherin voiton nerokkuutta. Hänen auton ratissa tekemänsä pieni huomio käänsi voiton hänelle, vaikka sitä tyrkytettiin kaikille rataa kiertäneille.

1998 – Historian suurin joukkokolari ja legendaarinen kolari

Raivostunut Schumacher tuo kolmipyöräisen Ferrarinsa takaisin varikolle. Kuva: Getty Images

Kuusi vuotta edellisestä, ja lajilegendoihin jo tuolloin noussut Schumacher oli jälleen otsikoissa. Tällä kertaa vähemmän mairittelevista syistä.

Belgian GP vuosimallia 1998 tullaan muistamaan yhtenä suurena kolarifestivaalina. Jo ennen itse kilpailua autonsa olivat harjoituksissa tuhonneet Mika Salo ja Jacques Villeneuve. Kilpailussa romua syntyi hetkessä lisää.

Kaikkiaan 13 autoa jäi samaan läjään lajin historian suurimmassa joukkokolarissa. Kuin ihmeen kaupalla kukaan ei loukkaantunut tilanteessa, jossa oli aineksia paljon pahempaankin.

Uusintastartissa Schumacher nousi heti otsikoihin hänen otettua yhteen MM-uhkaajansa Mika Häkkisen kanssa. McLareniin suoritetun nojailun seurauksena suomalainen pyörähti saaden Johnny Herbertin kylkeensä. Häkkisen kilpailu oli siinä, ja Schumacher näytti olevan matkalla täyteen pistepottiin ja MM-edun nappaamiseen nimiinsä.

Kilpailun puolivälissä Schumacher saapui ohittamaan kierroksella Häkkisen tallikaveria David Coulthardia. Niin ikään avauskierroksella kilpailunsa pilannut skotti teki typerän tempun, kun hän nosti jalkansa kaasulta keskellä suoraa.

Vesipatsaan takana ajanut Schumacher ei tiennyt McLarenin vauhdin äkillisestä hidastumisesta. Seurasi raju yhteentörmäys, jonka seurauksena Ferrari muuttui hetkessä kolmipyöräiseksi. Schumacherin voitto vaihtui jättimäiseen pettymykseen ja McLarenin riemuun. Piste-ero Scumin ja Häkkisen välillä pysyisi muuttumattomana.

Molemmat kuljettajat ajoivat autonsa takaisin varikolle. Schumacherin kilpailu oli ohi, joten mies nousi välittömästi autostaan. Suunnakseen hän otti McLarenin varikkopilttuun, TV-kameroiden poimiessa kuviin silminnähden raivostuneen F1-tähden.

Vain luoja tietää mitä Schumacher olisi DC:lle tehnyt, mikäli McLarenin ja Ferrarin mekaanikot eivät olisi muodostaneet ihmisvallia kaksikon väliin. Schumacher iski Coulthardia ainakin verbaalisesti todella rajusti.

Kaiken tohinan ja muidenkin kolareiden sivussa kilpailussa nähtiin yksi lajin historian yllätyksellisimmistä, mutta samalla juhlituimmista lopputuloksista. Jordan-talli nappasi historiansa ensimmäisen voiton vanhan ketun Damon Hillin johdattaessa keltaiset herhiläiset ruutulipulle kaksoisvoiton merkeissä.

Toiseksi jäänyt Ralf Schumacher ei tallin tulosta juhlinut, hän koki hänen vauhtinsa riittäneen Hillin ohittamiseen. Talli antoi saksalaisnuorukaiselle kuitenkin jämäkän käskyn pysyä britin takana, tätä tulosta talli ei halunnut riskeerata tarpeettomalla yhteenotolla. Harmistunut nuorempi Schumacher totteli, kynsin ja hampain.

2009 – Kimi Räikkönen ja Giancarlo Fisichella sulattivat sydämet

Belgian GP:n voittaja ja kakkonen, Kimi Räikkönen ja Giancarlo Fisichella. Kuva: Getty Images

Kausi 2009 oli Ferrarille ja Räikköselle vaikea. Vielä edellisellä kaudella maailmanmestaruuden napannut italialaistiimi oli epäonnistunut sääntömuutosten kanssa, mikä sysäsi Räikkösen ja tallikaveri Felipe Massan sarjan kärjestä keskikastiin.

Samalla kovalla palkalla talliin palkatun suomalaisen moukarointi italialaismedian puolelta kiihtyi. Suomalaiselle povattiin lähtöpasseja tallista, varsinkin kun alkukauden tulokset olivat olleet Massaan nähden heikkoja.

Massan loukkaannuttua Unkarin GP:n aika-ajoissa Räikkönen ikään kuin syttyi uuteen loistoon. Kertoiko se jotain Ferrarista itsestään, jää F1-fanien spekuloitavaksi.

Joka tapauksessa Räikkönen saapui Belgiaan mukavassa kahden palkintopallin putkessa, mistä oli enemmänkin kiittäminen suomalaisen ajotaitoja, ei Ferrarin autoa.

Belgian GP:n suurin yllättäjä ei kuitenkaan ollut erinomaisesti ajanut Räikkönen, vaan Force Indian Giancarlo Fisichella. Italialaiskonkari järjesti yhden lähihistorian suurimmista yllätyksistä ajamalla itsensä paalupaikalle lauantain aika-ajoissa.

Force India oli ollut läpi kauden sarjan tyvipäässä. Ennen Belgiaa sillä oli päästy vain kerran aika-ajojen viimeiseen osioon, ja yhtäkkiä Fisichella oli kaikista nopein. Tallin auto sopi nopeavauhtisille radoille, ja Fisichella käytti tilaisuutensa upeasti hyödykseen.

Kilpailusta muodostui klassikko. Avauskierroksen rytinät poistivat joukosta MM-sarjan kärkimiehen Jenson Buttonin ja hallitsevan maailmanmestarin Lewis Hamiltonin. Tohinan seurauksena Räikkönen nosti itsensä Fisichellan kantaan odottamaan turva-auton poistumista.

Kun rata oli jälleen vapaa, hyödynsi Räikkönen Ferrarin tuolloin käyttämän KERS-laitteen energiaedun ohittaen Fisichellan helposti. Tämän jälkeen seurasi hermojaraastava kissa ja hiiri -leikki, kun Fisichella ei suostunut luovuttamaan. Kuin hai laivaa roikkui Force India Ferrarin perässä, kytäten Räikkösen tai Ferrarin varikkomiehistön pienintäkään virhettä.

Suomalaisten onneksi tuona sunnuntaina kaikki toimi niin kuin pitikin. Räikkönen ajoi ruutulipulle ykkösenä juhlittuna sankarina, mutta vieläkin enemmän formulakansa hurrasi toiseksi ajaneelle ”Fisicolle”.

Tarina sai kauniin käänteen seuraavaksi vuorossa olleessa Italian GP:ssä. Ferrari pestasi Fisichellan ajamaan toista Ferraria Räikkösen rinnalle.

Lisää F1-historiamuisteluita tarjoaa Paalupaikka-podcast. Kuuntele!

Kuva: Getty Images