Kolminkertainen maailmanmestari Jackie Stewart uskoo, että suoritustensa osalta niin Fernando Alonso kuin tittelin vienyt Sebastian Vettelkin olisivat olleet ansainneita F1-mestareita kaudella 2012. Erona kaksikon välillä olivat autot.

– [Kuka oli] oikea mies [mestariksi]? Joko Alonso tai Vettel. Minusta ilman epäilystäkään vuoden auto oli lopulta Red Bull, Stewart sanoi Sky Sportsille.

Kauden alkupuolella näin tosin ei ollut. Skotti uskoo, että Kimi Räikkösen edustama Lotus hukkasi pari voittoa, kuten Bahrainin ja Unkarin kisojen perusteella vaikuttikin.

– Pitkään vuoden auto oli itse asiassa Lotus, joka voitti ainoastaan yhden kisan, mutta jonka olisi pitänyt voittaa kolme.

Ferrarin kehitys puutteellista

– Ferrari ei koskaan noussut yhtä paljon kuin McLaren ja Red Bull. Kauden alussa Red Bull ei ollut hyvässä iskussa. Minusta siis kausi oli sikäli jännittävämpi, että kaikki ajattelivat, että kerrankin Vettelillä ei ollut parasta autoa.

Eritoten saksalaisen suoritus Brasilian GP:ssä pakoputkiston ympäriltä kolhiintuneella autolla ilman mahdollisuutta sen korjaamiseen osoitti Stewartille mestaruuden olleen ansaittu. Sama tosin olisi pätenyt myös Alonsoon.

– [Vettel] ajoi viimeisen kisan autolla, joka oli vaurioitunut siinä määrin, että en usko, että moni olisi sillä voinut ajaa rataa ympäri.

– Itse asiassa mitä kuivemmaksi rata tuli, sitä heikommaksi auto muuttui suhteessa muihin. Hän pystyi kompensoimaan paremmin märällä taitojensa ansiosta, mutta minusta sekä Alonso että Vettel olisivat voineet olla juhlinnan kohteena upeasta kaudesta.