Aerodynaamikko ja autojen suunnittelija Adrian Newey on noussut formula ykkösissä sellaiseen myyttiseen asemaan, jota edes harva kuljettaja voi saavuttaa. Kerta toisensa jälkeen mestaruusautoja liukuhihnalta suunnitteleva britti lyö muut ällikkällä. Mistä siis ideat tulevat hänelle?

– Ne voivat tulla mistä vain. Huomaan usein, että jos mietin ongelmaa hetken, jätän sen hautumaan, kävelen matkoihin ja teen jotain muuta… aivot ovat uskomaton juttu. Ne tuntuvat tikittävän ongelman kanssa. Joskus ratkaisu tulee mieleen suihkussa seuraavana päivänä tai viikkona, Newey kertoo CNN:n videoidussa haastattelussa.

Vaikka F1 on moottoriurheilun huipputekniikan kärki, Newey yhä käyttää tunnetusti apunaan vanhoja toimintatapoja.

– Sen suhteen, että miten kommunikoin ideani ja kuinka kehitän niitä, työskentelen piirustuslaudan kanssa – toisin kuin kaikki kollegani, jotka nykyisin tekevät tietokoneavusteista suunnittelua. Olen kai alan viimeinen dinosaurus.

”Pidän piirtämisen vapaudesta”

– Tietenkin nykyisin kaiken täytyy mennä CAD-ohjelmiin ja olen onnekas sikäli, että minulla on kaksi tai kolme ihmistä, jotka ottavat piirustukseni ja muuttavat ne elektroonisiksi kuviksi. Mutta käyttääkö sitten piirustuslautaa vai meneekö suoraan CAD-ohjelmaan, on mieltymyskysymys.

– Kun CAD ensi kerran tuli käyttöön 90-luvun alussa, moni ihminen sanoi – erityisesti ollessani Williamsilla – että minun tulisi muuttua. Ehkä siihen aikaan kun olin vasta kolmissakymmenissäni minun olisi varmaankin pitänyt.

– Mutta pidän piirtämisen vapaudesta – siitä, että voi luonnostella erittäin helposti, voi kumittaa, voi muuttaa, voi piirtää ilman apuvälineitä. Kun katson CAD-järjestelmia, minusta se on yhä heikkous; vapaata kättä ja kykyä muuttaa asioita nopeasti ja helposti kumilla ei ole olemassa, Newey selittää.