SuomiF1 analysoi päättyvän F1-vuosikymmenen. Mitä kausilla 2010-2019 tapahtui, mistä vuodet tullaan muistamaan?

Tällä vuosikymmenellä ajettiin 198 osakilpailua. Uusia kisakuljettajia näiden vuosien aikana nähtiin 40, mutta voittajien listaan uusia nimiä saatiin vain kuusi kappaletta. Maailmanmestaruuden vuosikymmenellä voitti kolme kuljettajaa, joista kaksi saivat merkinnän tilastoon ensimmäistä kertaa.

[readmore from=”historia”]

Kymmenen kauden aikana sarja koki valtavia mullistuksia. Edellinen vuosikymmen oli suurten autonvalmistajien, 2010-luku jakaantui lajin historian merkittävimmän sääntömuutoksen seurauksena kahtia.

Kaudet tarjosivat lukuisia yksittäisiä huippuhetkiä, mutta kokonaisuutena F1 koki lajina suuria kolhuja. Lajin suosio on tullut kymmenessä vuodessa rajusti alaspäin, sillä uusi sukupolvi ei ole löytänyt lajia entiseen malliin, vanhojen kannattajien petyttyä puolestaan lajin nykytilaan.

Formula ykkösillä on melkoinen vuori kiivettävänään, mikäli se aikoo nousta takaisin takavuosien loistoonsa. Tulevat vuodet näyttävät, miten laji onnistuu.

Nyt on kuitenkin kääntää katseet tulevaisuuden sijasta menneeseen. Ohessa tilastoja jokaisesta tämän vuosikymmenen F1-kaudesta sekä lyhyt kertaus, mistä ne tullaan muistamaan.

2010

2010, tasaväkinen mestaruustaisto. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Sebastian Vettel, Red Bull 256
 2. Fernando Alonso, Ferrari 252
 3. Mark Webber, Red Bull 242
 4. Lewis Hamilton, McLaren 240
 5. Jenson Button, McLaren 214

Suomalaiset

Heikki Kovalainen, Lotus 0

Valmistajien MM

 1. Red Bull 498
 2. McLaren 454
 3. Ferrari 396

Voittajia, kuljettajia: 5
Voittajia, talleja: 3

Paalupaikalla, kuljettajia: 5
Paalupaikalla, talleja: 4

Kuljettajat kauden aikana: 27

Mistä muistetaan: Eeppinen mestaruustaisto, suomalaisittain kauhujen kausi

Vuosikymmennen ensimmäinen kausi käynnistyi monessa suhteessa nollapisteestä. Moni asia oli muuttunut edelliskaudesta.

Hallitseva maailmanmestaritalli BrawnGP oli muuttunut Mercedekseksi, Hopeanuolen houkuteltua riveihinsä eläkkeeltä palanneen Michael Schumacherin. Suuret odotukset eivät kuitenkaan realisoituneet, talli oli pahasti takaa-ajajan asemassa.

Kuljettajamuutoksia nähtiin kärkitalleista myös Ferrarilla ja McLarenilla. Molemmissa tapauksissa häviäjänä oli suomalaiskuski.

Sebastian Vettel nappasi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden jännittävällä tavalla, kun saksalainen nousi ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjan piikkipaikalle vasta kauden viimeisessä kilpailussa. Väylän tälle uroteolle avasi Ferrarin massiivinen moka Fernando Alonson varikkotaktiikan suhteen mestaruuden ollessa jo lähes taskussa.

LUE: Muistatko? Ferrarin jättimunaus riisti Fernando Alonsolta maailmanmestaruuden – kannustusviestit tragikoomista kuunneltavaa jälkikäteen

Taistelu maailmanmestaruudesta velloi monen kuljettajan välisenä taistona läpi kauden. Red Bull oli nopein, mutta tekniset ongelmat ja Vettelin omat virheet estivät saksalaisen pääsyn karkumatkalle. Kauden päätöskisaan lähdettäessä tallin suurin mestarisuosikki olikin itse asiassa tallikaveri Mark Webber, joka joutui lopulta taipumaan sarjassa kolmanneksi.

Myös McLarenit ja Alonso napsivat vuoron perään voittoja, voimasuhteiden heitellessä kisasta toiseen mukavalla tavalla. Mercedes, Renault ja muutamat muut tallit heittivät mukavalla tavalla kapuloita rattaisiin yksittäisten osakilpailuiden kärkitaistoissa.

Suomalaisittain Alonson liittyminen Ferrarille korvensi tunteita, syrjäyttihän Santander-pankin tukema espanjalainen Kimi Räikkösen, jolla piti olla sopimus tallin kanssa. Ratkaisu kävi tallille kalliiksi, monellakin tavalla.

LUE: Kimi Räikkönen pakkolunastettiin aikoinaan syrjään Ferrarilta – nyt paljastuneet talousluvut antavat selvän perustelun päätökselle

Sinivalkoinen F1-tarina koki melkoisen arvonromahduksen, kun McLarenilla kilpaillut Heikki Kovalainen pelastautui sarjaan uutena tallina liittyneen Lotus-tallin riveihin. Nopealla aikataululla ja pienellä budjetilla mukaan tullut talli oli toivottoman tilanteen edessä, eikä Kovalaisella ollut mitään asiaa pisteille.

Vaikka kausi 2010 tarjosikin lukuisia mieleenpainuvia ja jännittäviä kilpailuja, ei kansa ollut silti tyytyväinen ohitusmääriin. Sarja luopui täksi kaudeksi välitankkauksista, mutta kun ohitusmäärät eivät lähteneetkään kasvuun, keksi sarja uuden kikan. Seuraavaksi kaudeksi estradi oli vapaa avattavalle takasiivelle DRS:lle.

2011

2011, Vettelin dominointia. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Sebastian Vettel, Red Bull 392
 2. Jenson Button, McLaren 270
 3. Mark Webber, Red Bull 258
 4. Fernando Alonso, Ferrari 257
 5. Lewis Hamilton, McLaren 227

Suomalaiset

Heikki Kovalainen, Lotus 0

Valmistajien MM

 1. Red Bull 650
 2. McLaren 497
 3. Ferrari 375

Voittajia, kuljettajia: 5
Voittajia, talleja: 3

Paalupaikalla, kuljettajia: 3
Paalupaikalla, talleja: 2

Kuljettajat kauden aikana: 28

Mistä muistetaan: Sebastian Vettelin ylivoimasta

Vettelin toinen syntyi murskaavan esityksen päätteeksi. Kauden 19 startista Vettel voitti peräti 11 nousten 17 kertaa palkintojuhlallisuuksiin. 2011 sekä Vettel että Red Bull olivat karsineet edellisvuoden virheet pois tekemisestään.

Ylivoima perustui aikakauden aikakauden teknisen kikan, pakokaasuvirtausten, täydelliseen hallintaan. Adrian Newey oli suunnitellut Red Bullille ratkaisun, jota Vettel osasi käyttää täydellisesti. Muut, jopa oma tallikaveri Webber, eivät koskaan pystyneet adaptoimaan tätä yhtä vakuuttavalla tavalla käyttöönsä.

Suomalaisttain Kovalainen kohtasi Lotuksella jälleen pisteettömän kauden, mutta tämä vuosi nousi miehen koko uran parhaimmaksi. Kisaviikonlopusta toiseen Kovalainen pesi muut saman tason kalustolla ajaneet kuljettajat, eivätkä kalustoon nähden erinomaiset suoritukset jääneet asiantuntijoilta huomaamatta. Kovalainen äänestettiinkin monissa piireissä kauden parhaimpien kuljettajien joukkoon.

Red Bullin ja Vettelin ylivoima vesitti MM-taistelut, mutta kausi tarjosi lukuisia jännittäviä kilpailuja. Uusi rengastoimittaja Pirelli esitteli uudet, erittäin nopeasti kuluvat renkaat. Tämä lisäsi dramaattisesti varikkopysähdysten määrää tehden kisataktiikoista paikoin melkoista lottoarvontaa. Myös DRS toi suurta helpotusta ohituspulaan.

2011 nähtiin monien kirjoissa yksi koko lajin historian parhaista kilpailuista. Upean kauden ajaneen Jenson Buttonin voittoon päättyneestä Kanadan GP:stä ei tapahtumia puuttunut. Mielenkiintoisia kilpailuita nähtiin myös esimerkiksi Unkarissa ja Britanniassa.

Loppuvuodesta suomalaisten formulafanien kiinnostus lajia kohtaan heräsi horroksesta, kun julkisuuteen tihkui ensiksi huhuja ja lopulta varmistus Räikkösen palaamisesta takaisin lajiin. Mitä Jäämieheltä uskaltaisi toivoa?

2012

Romain Grosjean aiheutti yhden vuosikymmenen suurimmista kolareista Belgian GP:ssä 2012. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Sebastian Vettel, Red Bull 281
 2. Fernando Alonso, Ferrari 278
 3. Kimi Räikkönen, Lotus 207
 4. Lewis Hamilton, McLaren 190
 5. Jenson Button, McLaren 188

Suomalaiset

Kimi Räikkönen, Lotus 207
Heikki Kovalainen, Caterham 0

Valmistajien MM

 1. Red Bull 460
 2. Ferrari 400
 3. McLaren 378

Voittajia, kuljettajia: 8
Voittajia, talleja: 6

Paalupaikalla, kuljettajia: 7
Paalupaikalla, talleja: 5

Kuljettajat kauden aikana: 25

Mistä muistetaan: Useita voittajia, Räikkösen upea paluu, jännittävä MM-taisto

Vuosikymmenen paras kausi tarjosi jokaiselle jotakin. Suomalaisittain kautta 2012 kelpaa muistella lämpimästi, mutta samaan tunteeseen voviat samaistua F1-fanit kautta maailman.

Kauden seitsemän ensimmäistä kilpailua tarjosivat seitsemän eri voittajaa, mikä on koko lajin historiassa erittäin harvinaista. Ykkössija kauden aikana heltisi lopulta kahdeksalle eri kuljettajalle, edellisen kerran yhtä monta voittajaa nähtiin kaudella 2003, sitä ennen 1985. Se kertonee selvää kieltä kaudesta.

Räikkösen paluulta takaisin lajiin Lotuksen riveissä uskallettiin toivoa varovaisen optimistia tuloksia, mutta suomalainen yllätti koko F1-maailman napsimalla kärkisijoja kisasta toiseen. Kauden kirkkaimpana kruununa oli voitto Abu Dhabissa, legendaarisen radioviestin kera.

Suomalaisen päätyessä lopulta MM-pronssille asti tallikaveri Romain Grosjean pääsi otsikoihin lähinnä tohelointiensa kautta. Ranskalainen oli kiistatta nopea, mutta toistuvat ajovirheet ja kolaroinnit poikivat lopulta yhden kilpailun mittaisen ajokiellon, vuosikymmenen ainoan.

Grosjeanin käynnistämä Belgian GP:n starttikolari osoittautui lopulta MM-taiston kannalta ratkaisevaksi. Kasaan jäivät myös Ferrarin Alonso ja McLarenin Hamilton, molempien mestaruussaumojen kokiessa kovan kolauksen.

Hamilton menetti kauden loppupuolella uskonsa McLareniin, jolloin Niki Lauda sai houkuteltua britin liittymään Mercedeksen riveihin. Siirtoa pidettiin tuolloin Hamiltonin uran kannalta vääränä peliliikkeenä, vaan historia on opettanut meille täysin toisin.

Alonso taisteli Ferrarillaan hienolla tavalla, vieden MM-taiston jälleen viimeiseen osakilpailuun. Brasilia ei pettänyt tälläkään kertaa, vaan sateen sotkemassa kisassa mestaruus varmistui kolmannen kerran peräkkäin Vettelille jännittävien vaiheiden päätteeksi. Vain luoja tietää, miten saksalaisen auto kesti ensimmäisen kierroksen rytinässä saadut osumat.

Nico Rosbergista tuli vuosikymmenen ensimmäinen uusi voittaja, kun hän ylitti Mercedeksellään ruutulipun ensimmäisenä Kiinan GP:ssä. Paria kilpailua myöhemmin ensivoittonsa otti Pastor Maldonado Williamsillaan. Kyseessä on eittämättä vuosikymmenen yllättävin voittaja.

Rosbergin rinnalla Schumacherin F1-ura tuli päätökseensä toisen kerran. Kolmevuotinen pesti Mercedeksellä ei osoittautunut lopulta toivotunkaltaiseksi. Yksi palkintopallipaikka ja ”melkein paalu” himmensivät rumasti F1-legendan sädekehää.

Tilalle Mercedekselle tuli siis Hamilton, joka liittyi lapsuudenystävänsä Rosbergin tallikaveriksi. Kuulostaa kivalta!

2013

Sebastian Vettel murskasi vastustajansa kauden 2013 loppupuoliskolla. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Sebastian Vettel, Red Bull 397
 2. Fernando Alonso, Ferrari 242
 3. Mark Webber, Red Bull 199
 4. Lewis Hamilton, Mercedes 189
 5. Kimi Räikkönen, Lotus 183

Suomalaiset

Kimi Räikkönen, Lotus 183
Valtteri Bottas, Williams 4
Heikki Kovalainen, Lotus 0

Valmistajien MM

 1. Red Bull 596
 2. Mercedes 360
 3. Ferrari 354

Voittajia, kuljettajia: 5
Voittajia, talleja: 4

Paalupaikalla, kuljettajia: 4
Paalupaikalla, talleja: 2

Kuljettajat kauden aikana: 23

Mistä muistetaan: Vettelin murskaava kauden jälkipuolisko, Pirellin renkaat, V8-aikakauden päätös

Vielä kauden puoliväliin asti kausi vaikutti mielenkiintoiselta. Vettel ja Red Bull olivat vauhdillisesti jälleen muita askeleen edellä, mutta Pirellin erittäin pehmeät ja nopeasti kuluvat renkaat tuottivat päänvaivaa muita talleja enemmän.

Räikkönen aloitti kautensa voitolla, ja suomalainen roikkuikin MM-taistossa mukana pitkälle kesään asti. Sen jälkeen tuli Britannian GP, ja kaikki muuttui.

Useiden kuljettajien koettua rengasrikkoja kilpailussa F1-väen mitta täyttyi. Pirelli oli pakotettu tekemään muutoksia renkaidensa koostumuksiin, ja samalla tallien voimasuhteet menivät uusiksi. Red Bull ja Vettel olivat nyt selvästi muiden yläpuolella.

Britannian GP:n jälkeen ajetuista 11 osakilpailusta Vettel voitti peräti kymmenen, joista yhdeksän viimeistä perätysten. MM-taisto oli taputeltu jo hyvissä ajoin ennen kauden päättymistä.

Yksi rengasmuutoksen äänekkäimmistä vaatijoista oli Mercedes. Talli oli alkukaudesta pahassa pulassa renkaita syövän autonsa kanssa. Paalupaikkoja ropisi, mutta kisassa Hamilton ja Rosberg romahtivat tulosluettelossa alaspäin kohisten. Kaikki muuttui kuitenkin salaperäisen yksityistestin ja rengasmuutoksen myötä, yhtäkkiä Mercedes oli jo lähes Red Bullin kintereillä.

Suomalaisittain sarjassa nähtiin kauden aikana kolme kuljettajaa. Räikkösen Ferrari-siirto (jonka SuomiF1 paljasti ensimmäisenä mediana maailmassa) takasi sinivalkoisen kiinnostuksen jatkumisen, minkä lisäksi myös Valtteri Bottas jatkoi formulaperimäämme. Williams oli tuolloin lähes tämänvuotisessä vireessään, Bottas ylsi autolla pisteille vain kerran. F1-asiantuntijat arvostivat miehen otteet kuitenkin korkealle.

Caterham-seikkailun päätyttyä edelliskauteen Kovalainen toimi hetken aikaa tallin kolmoskuljettajana, kunnes Räikkösen nostettua maksamattomien palkkojen (julkisuudessa selkäleikkauksen) vuoksi kytkintä Lotukselta korvasi suomalainen suomalaisen tallissa. Kahdessa kisassa ilman kokemusta autosta ei kuitenkaan tehdä ihmeitä. Kovalainen jätti F1-sarjan taakseen kahteen pisteettömän Lotus-kilpailun jälkeen.

Samassa yhteydessä F1-kansa sanoi hyvästit myös Mark Webberille ja V8-moottorille. Suosittu aussikuljettaja jäi Red Bull -vuosinaan pahasti Vettelin varjoon, mistä Malesian GP:n ”multi 21” -pelleily muistetaan edelleen. Vettel ei koskaan ollut tiimipelaaja Webberin kanssa.

V8-moottorit eivät koskaan lunastaneet paikkaa yleisön sydämissä, sillä niitä ei pidetty minään V10-moottoreihin verrattuna. Tätä on hauska ajatella nyt, vuosia myöhemmin.

2014

Mercedes aloitti dynastiansa 2014. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 384
 2. Nico Rosberg, Mercedes 317
 3. Daniel Ricciardo, Red Bull 238
 4. Valtteri Bottas, Williams 186
 5. Sebastian Vettel, Red Bull 167

Suomalaiset

Valtteri Bottas, Williams 186
Kimi Räikkönen, Ferrari 55

Valmistajien MM

 1. Mercedes 701
 2. Red Bull 405
 3. Williams 320

Voittajia, kuljettajia: 3
Voittajia, talleja: 2

Paalupaikalla, kuljettajia: 3
Paalupaikalla, talleja: 2

Kuljettajat kauden aikana: 24

Mistä muistetaan: Mercedeksen täystyrmäys, Bottaksen nousu ja Räikkösen romahdus, Jules Bianchin kuolema

2014 F1-maailma muuttui radikaalimmin kuin koskaan lajin historiassa. Kumarrus vihreille arvoille sai automerkit sitoutumaan sarjaan, mutta F1 menetti muutoksessa jotain oleellista itsestään.

Poissa olivat tärykalvoja satuttaneet äänet, raakaa voimaa huokuneet vapaastihengittävät polttomoottorit. Nyt formuloita vauhdittivat 1,6 litraiset V6-turbohybridit, teknisesti taidokkaat, mutta fanien vihaamat voimanlähteet.

Mercedes yllätti kaikki muut housut kintuissa sääntömyllerrysten suhteen. Hopeanuolen vuosia jatkunut kehitystyö osoittautui selkeästi muita paremmaksi, eikä yhdelläkään tallilla ollut sanansijaa Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin taistellessa mestaruudesta.

Kaksikon välit tulehtuivat kauden edetessä, ja tämä oli lopulta sarjan pelastus. Mercedes pystyi pitämään mielenkiintoa yllä sisäisesti tulehtuneella tilanteellaan, muuten formuloilla ei voinut sanoa pyyhkineen kovin mairittelevasti.

Voimanlähdemuutoksen lisäksi myös autojen aerodynaamisia ominaisuuksia oli muutettu rajusti. Tämän seurauksena F1-autoista oli tullut vähemmän aggressiivisempia ja sitä kautta huomattavasti helpompia ja tylsempiä ajaa. Muutoksesta eivät pitäneet sen paremmin kuljettajat kuin fanitkaan, ja sarjan suosio koki rajun notkahduksen.

Sääntömuutosten suurimpana häviäjänä oli eittämättä Ferrari, jonka auto oli paitsi ruma, myös kilpailukyvytön. Fernando Alonso taistelu autolla kaksi podiumia, mutta talliin palannut Kimi Räikkönen ei saanut autoa missään vaiheessa toimimaan. Tuloksena Räikkösen uran surkein kausi sekä raju isku miehen maineelle.

Kimi Räikkösen F1-autot paremmuusjärjestyksessä – SuomiF1 arvioi Jäämiehen kaikki kilpurit, huonoimmasta ja parhaimmasta ei epäselvyyttä

Myös hallitsevan maailmanmestarin Vettelin kohtalona oli kokea ruma mahalasku. Uusi tallikaveri Daniel Ricciardo pyyhki maailmanmestarilla lattiaa, ajaen kauden aikana peräti kolme osakilpailuvoittoa. Kahdessa tapauksessa kiittäminen oli Mercedes-kuskien kokemia ongelmia, mikä vain alleviivaa tallin ylivoimaa.

Kuten Räikkösenkin tapauksessa, myös Vettelin maineeseen kausi 2014 muodostaa ruman tahran. Turpasauna nuorelta tallikaverilta sai monet epäilemään Vettelin taitoja, uskoen MM-titteleiden olleen pitkälti auton ansiosta.

Räikkösen kyykätessä suomalaisten menestysnälkää tyydyttämään nousi Valtteri Bottas. Williams oli sääntömuutosten suurimpia voittajia. Tallin auto oli erinomainen, minkä lisäksi Bottas ja uusi tallikaveri Felipe Massa pääsivät nauttimaan Mercedeksen voimanlähteen eduista. Massa ajoi kauden ainoan ei-Mercedekselle siunaantuneen paalupaikan, podiumeita siunaantuessa mukavat yhdeksän kappaletta.

Bottas ajoi näistä upeasti kuusi. Uran ensimmäinen podiumi irtosi Itävallassa kauden puolivälissä, minkä jälkeen ketsuppipullo aukesi tyylikkäästi.

Sääntömuutosten myötä täysin uusiksi menneet voimasuhteet sekoittivat kuljettajapakkaa myös kauaskantoisesti. Alonson mitta täyttyi Ferrarin suhteen, puuttumaan jäänyt maailmanmestaruus ja kauden 2014 epäonnistuminen saivat espanjalaisen menettämään malttinsa tallin toimintaan.

Ferrari ei tästä pitänyt, vaan samaan tilanteeseen ajautuneen Vettelin tultua tarjolle pestasi italialaistiimi saksalaisen Räikkösen rinnalle. Alonson tie vei puolestaan McLarenille, talliin jonka hän lähes tuhosi edellisellä visiitillään.

LUE: Spygate, F1-maailman suurin skandaali – Alonson pimahdus tuhosi yhden ihmiselämän ja maksoi McLarenille kalliisti

Alonso luotti sarjaan seuraavaksi kaudeksi palaavan Hondan tuen auttavan McLarenia palaamaan menestyksen tielle. Maineikas brittitiimi oli juhlinut edellisen kerran osakilpailuvoittoa 2012, kauden 2014 avauskilpailun tarjottua kauden ainoat palkintosijat.

Vähänpä Alonso tiesi, mitä tuleman piti.

Lokakuussa 2014 formulakansa sai synkän muistutuksen moottoriurheilun vaarallisuudessa. Marussian Jules Bianchin, Ferrarin tulevaisuudenlupauksen kuolemaan johtanut onnettomuus Japanin GP:ssä järkytti. Ranskalainen menehtyi seuraavana vuonna, F1-varikon suriessa pidettyä miestä suuresti.

Bianchin onnettomuus ja sen jälkipyykki muokkasi sarjaa, autoja ja sääntöjä merkittävällä tavalla. On hyvin todennäköistä, että vastaavanlaisilta onnettomuuksilta on vältytty Bianchin tapauksesta opittuna. Se on miehen merkittävä perintö formula ykkösille, eikä häntä tule unohtaa koskaan.

2015

Kuvassa Fernando Alonson viimeiset F1-vuodet pähkinänkuoressa. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 381
 2. Nico Rosberg, Mercedes 322
 3. Sebastian Vettel, Ferrari 278
 4. Kimi Räikkönen, Ferrari 150
 5. Valtteri Bottas, Williams 136

Suomalaiset

4. Kimi Räikkönen, Ferrari 150
5. Valtteri Bottas, Williams 136

Valmistajien MM

 1. Mercedes 703
 2. Ferrari 428
 3. Red Bull 257

Voittajia, kuljettajia: 3
Voittajia, talleja: 2

Paalupaikalla, kuljettajia: 3
Paalupaikalla, talleja: 2

Kuljettajat kauden aikana: 21

Mistä muistetaan: Hondan epäonnistuminen, Räikkösen ja Bottaksen kolarit, Mercedes-kaksikon vääntö.

Ei mitään uutta auringon alla. Mercedes-kaksikko taisteli edelleen kiukutellen mestaruudesta, vaikka Ferrarin uusi kuskivärväys Vettel parhaansa tekikin. Kolme voittoa oli erinomainen suoritus vaikean edelliskauden jälkeen, sekä Vettelille että Ferrarille.

Myös toista punaista ajanut Kimi Räikkönen nosti mukavasti tasoaan edelliskaudesta. Vaivaiset kolme palkintopallisijoitusta kalpenivat Vettelin saavutusten rinnalla, mutta suomalaiskuski sai myös oman osuutensa tallin epäonnesta. Räikkösen kannalta suurin voitto oli F1-uran jatkuminen Ferrarille, vielä kesätauolla hänen huhuttiin joutuvan väistymään Bottaksen tieltä

ARKISTOJEN KÄTKÖISTÄ: Kommentti: Ei haudata vielä Räikkösen Ferrari-uraa – italialaislehti saattaa olla väärässä

Bottas jatkoi kauden aikana erinomaisten näyttöjen antamista, sementoiden asemansa keskikastin kovana tekijänä.

Kauden aikana suomalaiset F1-fanit saivat repiä pelihousunsa kahteen eri otteeseen, kun Räikkönen ja Bottas kolauttivat yhteen kilpailun tiimellyksessä. Venäjällä seinään rysähti Bottas, Meksikossa matkan varrelle jäi Räikkönen.

Mercedes-kuskit eivät osuneet toisiinsa, mutta radan ulkopuolella kipinöi senkin edestä. Paljon puhuva episodi nähtiin Hamiltonin MM-tittelin ratkaisseen USA:n GP:n jälkimainingeissa, kun harmistunut Rosberg viskaisi lippalakin kohti tallikaveriaan. Pieni, mutta voimakasta kieltä puhuva ele.

Hondan ja Alonson paluu eivät auttaneet McLarenia nousemaan takaisin sarjan kärkipäähän, päinvastoin. Hondan voimanlähde oli surkuhupaisuudessaan kammottava tekele, joka olisi alkuvaiheessa sopinut paremmin ankkuriksi kuin F1-auton vauhdittajaksi.

Asiat käynnistivät tallin kannalta kammottavalla tavalla jo talvitesteissä, kun Alonso ajoi edelleen hämärällä tavalla ulos. Mies sai aivotärähdyksen, joutuen jättämään kauden avauskilpailun väliin. Päänsärkyä oli luvassa koko kauden ajalta.

Japanin GP:ssä turhautunut Alonso laukoi ilmoille kuuluisat sanat moottorista. ”GP2 engine” oli loukkaus Hondaa kohtaan, vieläpä merkin kotimaassa. Auts.

Kausi oli katastrofi myös Red Bullille ja Renaultille. Välit tulehtuivat yhdessä vaiheessa niin pahasti, että kaksikon teiden kerrottiin erkantuneen. Red Bullin saatua rukkaset kaikilta muilta moottoritoimittajilta täytyi kaksikon solmia nöyryyttävä uusi liitto, mutta taustalla kyti edelleen.

Sarjassa tehtiin lukuisia nuoruusennätyksiä, kun Max Verstappen taikoi erinomaisia suorituksia Toro Rosson ratissa. Surullisempaa meno oli Lotuksella. Romain Grosjean ajoi pahoihin talousvaikeuksiin ajautuneen tallin viimeisen tähtihetken olemalla kolmas Belgian GP:ssä. Kauden päätteeksi rahat olivat loppu, Renaultin ostaessa itselleen tehdastiimin käytännössä ilmaiseksi.

Kauteen 2015 päättyi myös F1-fanien suosikin, kolarikuningas Pastor Maldonadon ura. Lajin viihdearvo laski, mutta hänen talliensa kannalta korjauskuluissa koettiin suuria säästöjä.

2016

Nico Rosberg hyppäsi ulos formula ykkösistä voittajana. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Nico Rosberg, Mercedes 385
 2. Lewis Hamilton, Mercedes 380
 3. Daniel Ricciardo, Red Bull 256
 4. Sebastian Vettel, Ferrari 212
 5. Max Verstappen, Red Bull/Toro Rosso 204

Suomalaiset

6. Kimi Räikkönen, Ferrari 186
8. Valtteri Bottas, Williams 85

Valmistajien MM

 1. Mercedes 765
 2. Red Bull 468
 3. Ferrari 398

Voittajia, kuljettajia: 4
Voittajia, talleja: 2

Paalupaikalla, kuljettajia: 3
Paalupaikalla, talleja: 2

Kuljettajat kauden aikana: 24

Mistä muistetaan: Rosbergin MM ja shokkilopetus, Mercedes-kuskien kolaroinnit ja ylivoima, Verstappenin voitto

Mercedeksen ylivoimaisin kausi? Tästä on ainakaan paha pistää paremmaksi.

Tallilta lipsahti kauden aikana sivu suun vain kaksi voittoa ja yksi paalupaikka, ja voitoistakin molemmat olisivat osuneet kohdalle ilman epäonnea.

Tai voiko epäonneksi sanoa sitä, että kuljettajat kolauttavat toisensa ulos jo avauskierroksella? Ruutitynnyri räjähti vihdoinkin Espanjan GP:ssä, kun Hopeanuolet toteuttivat jokaisen tallipäällikön pahimman painajaisen.

Tapahtuma avasi oven yhdelle F1-historian suurimmista satutarinoista. Juuri Espanjan osakilpailuun Daniil Kvjatin tilalle Red Bullille nostettu Max Verstappen kesti kuin kestikin sarjan vanhimman kuljettajan Räikkösen ohitusyritykset, kurvaten ruutulipulle voittajana maaliin sensaatiomaisesti ensimmäisessä Red Bull -kilpailussaan. Luonnollisesti hollantilaisesta tuli historian nuorin GP-voittaja, tätä ennätystä rikotaan tuskin koskaan.

Kärkitalliin noussut Verstappen sementoi asemansa välittömästi. Hän oli eittämättä nopea ja lahjakas, mutta edelleen myös kokematon. Se näkyi lukuisina yltiöpäisinä tilanteina ja tekoina radoilla. Vanhemmat kollegat antoivatkin miehelle runsaasti palautetta hänen tempuistaan.

Yksi Verstappenin temput nahoissaan tuntenut oli Ferrari-kuski Räikkönen. Useamman kerran kauden aikana Verstappen kukkopoikaili suomalaisen kanssa, Belgiassa pariinkin otteeseen. Myös Vettel sai oman osansa Verstappenin tempuista.

Espanjan GP:n voiton lisäksi Verstappen säkenöi myös sateisessa Brasilian GP:ssä, jossa hän järjesti vuosikymmenen upeimman sadekelin ajosuorituksen. Miehen lahjakkuutta eivät voineet kiistää edes paatuneimmat vihaajat.

Kauden toisen ei-Mercedes voiton nappasi tallikaveri Ricciardo. Australialainen esitteli kauden aikana myös shoey-tuuletuksen, yhden F1-historian inhottavimmista sellaisista.

Suomalaisittain kausi tarjosi pieniä ilonaiheita, mutta kokonaisuudessa kausi oli tasapaksua puurtamista. Räikkönen ja Ferrari olivat vielä alkukaudesta hyvin taistossa mukana, mutta vuoden edetessä molempien suorituskyky hiipui. Bottas koki saman kohtalon, Williamsin menestyskäyrä oli lähtenyt osoittamaan jyrkästi alaspäin. Podium Kanadassa sai kaikki kuitenkin muistamaan kyseessä olevan valioluokan kuljettaja, joka osaa ajaa F1-autoa.

Mestaruustaisto kääntyi tällä kertaa Rosbergin voitoksi, kiitos väkevän kauden aloituksen. Neljä voittoa tallikaveri Hamiltonin kokiessa teknisiä ongelmia avasi saksalaiselle tilaisuuden, jota hän ei jättänyt käyttämättä.

Kauden ratkaisuksi muodostui lopulta Malesian GP. Hamiltonin voitto ja 25 MM-pistettä vaihtuivat ankaraan pettymykseen ja keskeytykseen Mercedeksen moottorin hajottua. Sen jälkeen Rosbergin tarvitsi vain ajaa kauden loput kilpailut tarkasti laskelmoiden, valtit olivat hänen käsissään.

MM-taisto sai lopulta paljon puhuvan näytöksensä, kun Hamilton yritti pelata itsensä maailmanmestariksi taktisesti hidastelemalla. Ei liene väärin sanoa, että on koko sarjan onni, että Rosberg selvisi tästä taistelusta voittajana.

Vain pari päivää ikimuistoisen tittelinratkaisun jälkeen Rosberg pudotti uutispommin. Itsensä täysin likoon laittanut Rosberg ilmoitti saaneensa F1-ajoista tarpeekseen, hän ei puolustaisi maailmanmestaruuttaan seuraavalla kaudella.

Kun F1-väki toipui järkytyksestään havahtumaan saksalaisen olleen tosissaan, alkoi spekulaatio miehen korvaajasta. Kaikki halusivat Mercedekselle, mutta kenet Toto Wolff, Niki Lauda ja Lewis Hamilton haluaisivat?

Lopulta valinta oli luonnollinen. Valtteri Bottas, keskikastin erinomainen suorittaja, sai ansaitsemansa näytönpaikan. Suomalainen F1-tarina sai uuden kultaisen luvun pitkään menestystarinaansa.

Kausi 2017 oli monessa mielessä uuden aikakauden alku. Mestari oli poissa, mutta niin olivat myös paljon porua aiheuttaneet autot. F1 palasi kohti perimmäisiä juuriaan, sekä hyvässä että pahassa.

2017

Lewis Hamilton ei horjunut Sebastian Vettelin ja Ferrarin haasteen edessä. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 363
 2. Sebastian Vettel, Ferrari 317
 3. Valtteri Bottas, Mercedes 305
 4. Kimi Räikkönen, Ferrari 205
 5. Daniel Ricciardo, Red Bull 200

Suomalaiset

3. Valtteri Bottas, Mercedes 305
4. Kimi Räikkönen, Ferrari 205

Valmistajien MM

 1. Mercedes 668
 2. Ferrari 522
 3. Red Bull 368

Voittajia, kuljettajia: 5
Voittajia, talleja: 3

Paalupaikalla, kuljettajia: 4
Paalupaikalla, talleja: 2

Kuljettajat kauden aikana: 25

Mistä muistetaan: Vettelin ja Ferrarin nousu ja kompurointi, Bottas voittajaksi, Räikköselle paalu, Honda ja Alonso

Paperilla ei mitään uutta auringon alla. Hamilton ja Mercedes veivät MM-tittelit selvästi, mutta muuten kausi oli kaivattu piristysruiske koko lajille.

Uudet, aiempaa nopeammat autot palauttivat ajamiseen aggressiivisuuden tunteen, kuskien suureksi riemuksi. Haittapuolena ohitukset joutuivat kortille, kun Pirellin renkaat eivät tuntuneet menettävän suorituskykyään lainkaan koko kisan aikana.

Azerbaidzhanissa nähtiin yksi koko lajin historian viihdyttävimmistä kilpailuista. Bakussa sattui ja tapahtui, suomalaiskuskien ollessa hyvin edustettuina niin hyvässä kuin pahassa.

Vettel ja Ferrari olivat alkukaudesta väkevässä iskussa, ja Hamilton sekä uusi tallikaveri Bottas joutuivat paikoin pinteeseen haastajansa hyökkäysten edessä. Sarjan kannalta Mercedeksen ylivoiman päättyminen oli tervetullut asia.

Bottas otti paikkansa Hopeanuolella mallikkaasti vastaan. Uran ensimmäinen paalupaikka irtosi kauden kolmantena kisaviikonloppuna, avausvoiton vuoro oli seuraavaksi vuorossa olleessa Venäjän GP:ssä. Yhteensä Bottas juhli kauden aikana kolme kertaa voittajana.

Monacossa jatkuvassa F1-lehdistön prässissä mankeloitu Räikkönen täräytti paalupaikalle, ensimmäiseensä liki kymmeneen vuoteen. Kisassa Ferrari pelasi voiton kuitenkin MM-taistossa mukana roikkuneelle Vettelille.

Räikkönen kärsi Ferrarin sisäisestä pelistä myös Unkarissa. Fanit raivostuivat, mutta Vettelin eteen pelaaminen oli tallilta täysin ymmärrettävä ratkaisu.

Vettel tuhosi MM-saumansa lopulta itse. Tökeröin temppu nähtiin Singaporessa, jossa Vettel onnistui muuttamaan paalupaikan molempien Ferrareiden keskeytyksiksi vain muutamassa sekunnissa.

LUE MYÖS: Edelleen potuttaa: Tämä Sebastian Vettelin aivopieru tuhosi Kimi Räikkösen kisan ja saksalaisen MM-haaveet silmänräpäyksessä

Ei siinä, että Hamilton olisi lopulta apua tarvinnut. Brittikuski oli jälleen kerran kauden selvästi paras kuljettaja, uran neljäs maailmanmestaruus tuli ansaitusti.

Suomalaisittain odotuksista kertoo paljon se, että kolme voittoa, viisi paalupaikkaa ja peräti 20 podiumia (eniten kaikista maista) oli pettymys. Tästä piti tulla kaikkien aikojen suomalaiskausi.

McLarenin, Alonson ja Hondan tarinaan saatiin viimeinen luku, joka ei muuttanut sitä saduksi. Honda epäonnistui jälleen kerran karmeasti, ja tällä kertaa luottamus tuhoutui peruuttamattomasti. Oli lopulta kaikkien kannalta parasta, että tiet erkanivat. Mutta kuka voitti ja kuka hävisi, kun Honda ja Renault vaihtoivat asiakastalleja keskenään?

LUE: Paljastus: Tämä ”kroisantin muotoinen osa” tuhosi McLaren-Hondan kauden

2018

Kimi Räikkönen voitti, ja F1-kansa hurmaantui. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 408
 2. Sebastian Vettel, Ferrari 320
 3. Kimi Räikkönen, Ferrari 251
 4. Max Verstappen, Red Bull 249
 5. Valtteri Bottas, Mercedes 247

Suomalaiset

3. Kimi Räikkönen, Ferrari 251
5. Valtteri Bottas, Mercedes 247

Valmistajien MM

 1. Mercedes 655
 2. Ferrari 571
 3. Red Bull 419

Voittajia, kuljettajia: 5
Voittajia, talleja: 3

Paalupaikalla, kuljettajia: 5
Paalupaikalla, talleja: 3

Kuljettajat kauden aikana: 20

Mistä muistetaan: Räikkösen voitto, Vettelin sulaminen, hurja-Hamilton

Kimi Räikkösen voitto USA:n GP:ssä oli kiistatta eniten iloa aiheuttanut tapahtuma formulakaudella 2018, jättipa asian katsomatta ilman sinivalkolasejakin.

Räikkönen ajoi toisen Ferrari-periodinsa parhaan kauden viimeisellä mahdolisella hetkellä. Nuoruuden into syrjäytti kuitenkin kokemuksen, kun italialaistalli päätti nostaa nuoren tulevaisuudentähtensä Charles Leclercin Vettelin rinnalle riveihinsä kaudeksi 2019.

Loppukauden suoritusten perusteella päätöstä olisi voinut jossitella. On edelleenkin epäselvää, mitä Vettelin päässä oikein tapahtui kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Totuus on kuitenkin se, että maailmanmestaruudessa kiinni ollut saksalainen tuhosi, tallinsa avustamana, muutamassa kisassa mahdollisuutensa horjuttaa Mercedestä ja Hamiltonia.

Vettelin loppukausi oli sysimusta, Hamiltonin puolestaan häikäisevä. Kun panokset kovenivat, britti ei hätkähtänyt, vaan kaivoi jostain vielä sen pienen ekstrapuristuksen, joka sinetöi hänelle maailmanmestaruuden lopulta ylivoimaisesti.

Jos oli Räikkönen piristävän erinomainen, ei toisesta suomalaiskuskista voinut sanoa samaa. Valtteri Bottakselle kausi 2018 oli yhtä via dolorosaa alusta loppuun. Voitottoman kauden nöyryyttävin hetki koettiin Venäjällä, jossa hänen täytyi luovuttaa voitto tallikaverilleen Hamiltonille. Britti ei olisi mokomaa sijoitusta edes tarvinnut MM-taistossa.

Bottas sai jatkaa Mercedeksellä, vaikka asema oli otteiden perusteella kaikkea muuta kuin varma. Muuten kuljettajaruletti pyörikin sitten vinhasti. F1-varikko heitti hyvästit Fernando Alonsolle, joka vetäytyi sirkuksesta nuolemaan haavojaan arvostettuna, mutta silti nöyryytettynä.

Muutoksia tapahtui myös tallirintamalla. Jo kaudeksi 2018 Sauber oli vaihtunut Alfa Romeoksi, kesken kauden talousongelmiin kaatunut Force India muuttui Racing Pointiksi. Kausi ajettiin vielä vanhalla nimellä, mutta siteet Aasian mahtimaahan katkesivat rahoitussotkuihin.

2019

Mercedes murskasi vastustajansa kaudella 2019. Taas. Kuva: Getty Images

Kuljettajien MM

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 413
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 326
 3. Max Verstappen, Red Bull 278
 4. Charles Leclerc, Ferrari 264
 5. Sebastian Vettel, Ferrari 240

Suomalaiset

2. Valtteri Bottas, Mercedes 2326
12. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 43

Valmistajien MM

 1. Mercedes 739
 2. Ferrari 504
 3. Red Bull 417

Voittajia, kuljettajia: 5
Voittajia, talleja: 3

Paalupaikalla, kuljettajia: 5
Paalupaikalla, talleja: 3

Kuljettajat kauden aikana: 20

Mistä muistetaan: Mercedeksen murskajaiset, Bottaksen nousu, Charles Leclerc & nuorison esiinmarssi

Haaveet jännittävästä MM-taistosta usean tallin kesken saatiin haudata heti alkuunsa. Mercedes murskasi vastustajansa nappaamalla kaksoisvoiton toisensa perään alkukaudesta.

Kausi uhkasi lässähtää melkoiseksi pannukakuksi, mutta siinä missä alkupuolisko oli ollut tylsyydessään vertaansa vailla, tarjosi jälkimmäinen osa parasta formulaviihdettä aikoihin.

Saksan ja Brasilian GP:t sekoittivat pakkaa mukavalla tavalla, tehden tulosluetteloista melkoisen mielenkiintoista luettavaa. Vaikka erot kolmen kärkitallin ja muiden välillä olivat edelleen suuremmat kuin kenties koskaan, pystyivät keskikastin tallit hyödyntämään näytönpaikkansa erinomaisesti.

Kausi sisälsi monta kaunista tarinaa. Bottas kokosi itsensä upealla tavalla vaikean edellisvuoden jälkeen. Ylivoimainen voitto kauden avauskilpailussa, terävän tiimiradiokuittauksen kera, osoitti miehen uudistuneen muutenkin kuin partansa osalta.

Räikkösen tilalle palkattu Leclerc löi heti epäilijöilleen jauhot suuhun taistelemalla voitosta uransa toisessa Ferrari-startissa. Lopulta voitto irtosi vasta kauden jälkimmäisellä puoliskolla Belgiassa, hyvän ystävän Anthoine Hubertin muistoa kunnioittaen.

Seuraavaksi ajetun Italian GP:n voitollaan Leclerc teki kaikille selväksi, kuka on Ferrarin ja tifosien suosikki numero yksi tulevaisuutta ajatellen.

Vettelille kausi oli painajaismainen. Mies jumiutui edellisvuoden limboonsa, ajovirheitä syntyi aivan liikaa nelinkertaisen maailmanmestarin mandaatilla ajaneelle F1-kuskille. Voitto Singaporessa oli kauden ainoa, Kanadan ykkössijan menettäminen kabinettipelille, mutta oman ajovirheen seurauksena suorastaan tiivistää saksalaisen kauden.

Satutarina oli myös McLarenin nousu. Nuorisotähdet Lando Norris ja erityisesti Carlos Sainz pitivät huolen, ettei tallin tarvinnut kauaa voivotella ”maailman parhaan” Alonson menettämistä. Sainzin kolmossija Brasilian GP:ssä päätti myös tallin pitkän piinan. Edellisen kerran tallin päämajaanWokingiin oli tuoti palkintopytty kauden 2014 alkajaksiksi. Tätäkin juttua saa selata melkoisen reippaasti ylöspäin, jotta tuon vuoden löytää.

Nuorikaartin esiinnoususta on mainittava myös Max Verstappen. Vaikka hollantilainen onkin ollut sarjan kärkikuljettajia jo vuodesta 2016, nousi mies tämän kauden otteidensa perusteella tasolle, jolla himoittu maailmanmestaruus on saavutettavissa.

Sarjan ikänestori Kimi Räikkönen osoitti olevansa edelleen rautainen ammattilainen, vaikka Ferrari vaihtuikin Alfa Romeoon. Varsinkin alkukaudesta suomalainen oli häikäisevä, pisteitä tuli kilpailusta toiseen. Kauden edetessä sekä kuski että talli kyykkäsivät, mutta kaiken kaikkiaan Räikkönen ja hänen faninsa voivat olla kaudesta ylpeitä.

LUE MYÖS: SuomiF1 jakoi arvosanat jokaiselle F1-kuljettajalle kaudesta 2019 – lue arviomme Kimi Räikkösestä, Valtteri Bottaksesta ja kumppaneista täältä

*** *** *** *** ***

Mitä seuraava vuosikymmen tarjoaa F1:lle? Periodin loppua on vaikea ennustaa, mutta jo nyt tiedämme muutosten tuulten puhaltavan voimakkaina. 2021 sääntömuutokset tulevat muokkaamaan lajia uusiksi, ja kaikkien toiveena on paremman ja viihdyttävämmän kilvanajon palauttaminen osaksi sunnuntain kisasirkusta.

Tällä vuosikymmenellä maailma muuttui myös poliittisesti. F1 joutuu miettimään jatkossa entistäkin tarkemmin, millä se perustelee olemassaolonsa. Vihreät arvot eivät tule katoamaan, mutta F1 on hybriditeknologioineen ja muine hyvine puolineen edelleen relevantti ja olemassaololleen oikeutettu kilpasarja myös seuraavan vuosikymmenen aikana.

Kuva: Getty Images