Kommentti: Ei haudata vielä Räikkösen Ferrari-uraa – italialaislehti saattaa olla väärässä

© Kuva: Getty Images

Aamulla suomalaismedia räjähti kuuluttamaan Italiasta kantautunuta uutista, jonka mukaan Valtteri Bottas korvaisi Kimi Räikkösen Ferrarin kilpakuljettajan tehtävissä ensi kaudella. Sopimus on kuitenkin vielä tässä vaiheessa kaikkea muuta kuin varmaa.

Itse asiassa siinä on vielä monta muttaa.

SuomiF1-sivusto uutisoi ensimmäisenä Räikkösen uudesta Ferrari-sopimuksesta kaudella 2013. Tältä ajalta on peräisin myös mielenkiintoinen lause Räikkösen kolmevuotisesta sopimuksesta, ja se asettaa puheet Ferrarin huhutusta peliliikkeestä kyseenalaisiksi.

– Kolmas vuosi on siis optio ja optio on nimenomaan Kimin käsissä. Räikkönen saa päättää, jatkuuko sopimus kahden vuoden keston jälkeen vai ei. Ferrarilla ei tässäkään ole sananvaltaa, ellei asiaa hoideta isolla rahalla kuten viimeksi tehtiin, lähteemme ilmoitti.

Tämän perusteella Ferrari ei ole vain voinut ”jättää lunastamatta” jatkoa Räikkösen kanssa. Jos Bottas siis todella siirtyy Ferrarille, ovat vaihtoehdot seuraavat:

1) Ferrari osti Räikkösen sopimuksen ulos

2) Räikkönen ei itse halunnut jatkaa

3) Räikkönen ja Ferrari ovat sopineet jotain muuta, esim ajohommista Le Mansissa.

Vaihtoehto kaksi on järjettömän kuuloinen. Ensimmäinen taas tulisi tallille varmasti kalliiksi, joten miksi talli haluaisi ryhtyä siihen? Kolmaskin vaihtoehto on epäuskottava, sillä Ferrarilla ei ole tarjota Räikköselle mieleistä kalustoa muissa kilpaluokissa. Räikkönen haluaisi osallistua Le Mansin 24 tunnin kilpailuun, mutta vain pääluokassa. Siihen Ferrarilla ei ole autoa.

F1-maailmassa on aina liikkeellä huhuja. Usein ne ovat perättömiä, mutta kun samaa uutista huudetaan tarpeeksi kovaa tarpeeksi usein, saattaa huhu muuttuakin pian faktaksi. Onneksi Ferrarin sopimusasioita ei tarvitse enää kauaa spekuloida. Vai onko se sittenkin ”valitettavasti”?

Jos Bottaksen siirtyminen Ferrarille on kuitenkin tosiasia, ei suomalaisten ole silti syytä vaipua maansuruun. Suomalainen formulaperinne saa nastolalaisesta 25-vuotiaasta erinomaisen jatkajan F1-sarjan suurimmassa tiimissä.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale