Paljastus: Tämä ”kroisantin muotoinen osa” tuhosi McLaren-Hondan kauden

© Kuva: Getty Images

McLarenin ja Hondan kolme vuotta kestänyt kärsimysnäytelmä saavutti vihdoinkin päätepisteensä, kun brittitalli päätti yhteistyön raskaasti pettyen tähän kauteen.

Yhteistyön tulokset jäivät luvalla sanoen surkeaksi. Kolme vuotta poikivat vain tukun hajanaisia pistesijoja, eikä takavuosien mahtitalli noussut koskaan keskikastia korkeammalle. Liiton tuhon siunasi tämä vuosi, jolloin Honda epäonnistui uuden voimanlähteensä kehitystyössä.

Fernando Alonso ja Stoffel Vandoorne keräsivät kauden aikana vain surkeat 30 MM-pistettä, millä McLaren saavutti valmistajien sarjassa vasta yhdeksännen sijan. Kamelin selkä katkesi syksyllä, jolloin McLaren ilmoitti vaihtavansa ensi kaudesta eteenpäin Renaultin kelkkaan.

Mikä sitten aiheutti Hondan tämän kauden taaperrukset? Asiaa tutkinut arvostettu Autosport-julkaisu sai selville alkuperän tämän vuoden takkuiselle taivallukselle. Artikkeli osoittaa, miten pienelläkin yksityiskohdalla voi olla suuri vaikutus huippuunsa hiotussa lajissa.

Honda lähti tähän kauteen suurin odotuksin. Japanilaismerkin aiempien vuosien ongelmat sekä takamatka kilpailijoihin johtui pitkälti erilaisesta voimanlähteen suunnittelufilosofiasta. Todettuaan oman tiensä johtavan umpikujaan hyppäsi Honda Mercedeksen menestyksekkääksi osoittamalle väylälle kopioiden saksalaismerkin voimanlähteen mallin.

Honda muutti hybridivoimanlähteensä osien paikkaa vastaamaan Mercedeksen ja kumppaneiden vastaavia viritelmiä. Turbon osien uudelleensijoittelun takia muutoksia täytyi tehdä myös itse polttomoottoriin.

Karu tosiasia paljastui  jo talvitestien ensimmäisellä kierroksella. Moottori ei kestänyt kohtaamiaan rasituksia auton liikkuessa radalla.

Vielä dynossa voimanlähteen toiminta vaikutti kaikin puolin vakaalta. Karu tosiasia paljastui kuitenkin jo talvitestien ensimmäisellä kierroksella. Moottori ei kestänyt kohtaamiaan rasituksia auton liikkuessa radalla.

Talvitestit olivat McLarenille täydellinen katastrofi. Talli sai kasaan vain murto-osan muiden tallien kierrosmääristä, minkä lisäksi pitkät vedot, joissa auton suorituskykyä olisi voitu todella testata, jäivät kokonaan suorittamatta. Lähes olemattomaksi jäänyt data auton ja voimanlähteen ominaisuuksista esti tallia kehitystyön oikealle uralle suuntaamisessa.

Hondan insinöörit löysivät nopeasti syypään moottorin epäluotettavuudelle, mutta tuho oli jo tässä vaiheessa tapahtunut.

Ongelman aiheutti niinkin yksinkertainen asia kuin polttomoottorin öljytankki, joka on yksi standardimaisimmista osista koko voimanlähteessä. Hondan insinöörit olivat muuttaneet sen perinteisen ja yksinkertaisen särmiön muotoisen rakenteen esineeksi, jota Honda-pomo Yusuke Hasegawa kuvailee jutussa ”kroisantin muotoiseksi”.

Lähes olemattomaksi jäänyt data auton ja voimanlähteen ominaisuuksista esti tallia kehitystyön oikealle uralle suuntaamisessa.

Kun ongelma oli löytynyt, Honda muokkasi öljytankin, mutta talvitestien tuhot heijastuivat kauteen. Hondan voimanlähde oli alkukaudesta epäluotettavampi ja jopa tehottomampi kuin edellisvuoden malli, minkä lisäksi dynon kalibroinnissa tapahtuneet virheet paljastivat voimanlähteen ”hajoittavan itsensä” rataolosuhteissa.

Kehitystyön epäonnistumisen seurauksena voimanlähde teki ajamisesta taistelua. Kuljettajat eivät voineet esimerkiksi vaihtaa vaihteita muiden kuljettajien tapaan, vaan moottoria piti huudattaa ylikierroksilla ennen vaihteenvaihtoa matalemmilla kierroksilla tapahtuneen väännön puutteen seurauksena.

Öljytankin korjaamisen jälkeen Honda sai pikku hiljaa juonen päästä kiinni, mutta epäonnistuttuaan täyttämään kaikki McLarenin kauden aikana esittämät suorituskyvyn parantamisvaatimukset brittitalli sai yhteistyöstä tarpeeksen.

Honda jatkaa ensi kaudella Toro Rosson yhteistyökumppanina.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale