F1-autot ovat kasvaneet melkoisiksi möhkäleiksi parissakymmenessä vuodessa. Hyvä esimerkki saadaan voimanlähdepuolelta.

Kilpurit ovat saaneet lisää kokoa ja massaa lukuisista syistä. Turvallisuusratkaisut, suurempi polttoainetankki ja monimutkaisempi, tilaa vievämpi voimanlähde ovat kaikki syypäitä sille, että tämän päivän F1-autot ovat jättiläisiä jopa kymmenen vuotta vanhaan sukulaiseensa nähden.

LUE: Hätkähdyttävä kuva kertoo rajua kieltä nykypäivän F1-autoista – kasvaneet melkoisesti Kimi Räikkösen mestaruusvuoden kilpureista

SE ON SUURI ONGELMA: Näkökulma: F1-sarjan suuri ongelma paljastuu vanhoista videoista – ja nyt ei puhuta moottoriäänten katoamisesta

HUOLESTUTtAVAA? F1-AUTOT JOPA MUIDEN SARJOJEN AUTOJA SUUREMPIA – KATSO VERTAILUKUVA

Entinen Jordanin ja Stewartin pääsuunnittelija, tätä nykyä Autosportin teknisenä asiantuntijana toimiva Gary Anderson vastaili lukijakysymyksiin, joista yksi koski autojen painoa.

Vuonna 2000 F1-auto sai painaa 600 kiloa kuljettajan kanssa, tätä nykyä raja on 740 kiloa, hurjat 140 enemmän. Lukijaa askarrutti, voiko nykypäivän F1-autoista enää edes saada kuorittua pois niin suuria kilomääriä.

Tehtävä on nykysäännöillä käytännössä mahdoton, myöntää Anderson. Ennen kaikki oli niin paljon yksinkertaisempaa.

– 20 vuotta sitten se oli vain yksinkertaisesti moottori, joka painoi kaikkinensa 98 kiloa. Tätä nykyä meillä on voimanlähde, joka kaikkine osineen, akkuineen, turboineen ja muine härpäkkeineen painaa yli 150 kilogrammaa. Painon saaminen takavuosien tasolle vaatisi täysin toisenlaista suunnittelufilosofiaa, enkä usko sen tapahtuvan lähiaikoina, Anderson toteaa.

Ajat ovat monessa suhteessa toisin. Kun tätä nykyä koko kaudesta tulee selvitä läpi yhdellä voimanlähteellä, kului niitä ennen vuoden aikana yli 200. Lue muistelujuttu täältä!

LUE MYÖS: F1-historian tehokkaimman moottorin hevosvoimat loksauttavat leuat auki – tällä päivämäärällä se osoitti viimeisen kerran voimansa

F1-NOSTALGIAN OMA PAIKKA: MOOTTORIURHEILUN OLOHUONE! LIITY HETI!