F1-historiaa: Lewis Hamiltonkin menettänyt voiton – syynä sääntörike Kimi Räikköstä vastaan

© Kuva: Getty Images

Moni on ivannut Lewis Hamiltonin saaneen lahjavoiton Kanadan GP:ssä. Muistettava on kuitenkin, että myös brittikuski on kokenut Sebastian Vettelin kohtalon.

Hamiltonin synkkä hetki nähtiin hänen ensimmäisellä maailmanmestaruuskaudellaan vuonna 2008. Tapahtumarikas ja lukuisia keskustelua nostattavia hetkiä sisältäneen kauden yksi erikoisimmista kisoista ajettiin Belgiassa Spa-Francorchampsin radalla.

Hallitseva maailmanmestari Kimi Räikkönen näytti saavan vihdoinkin balsamia haavoihinsa, kun Ferrarin suomalaistähti johti kilpailua vain muutama kierros ennen maalia. Viilentyneet olosuhteet pelasivat kuitenkin perässä vaanineen Hamiltonin ja McLarenin pussiin.

Britti saavutti hetkessä Räikkösen, päästen yrittämään ohitusta radan viimeisessä mutkassa kolmanneksi viimeisellä kierroksella.

Räikkönen ei kuitenkaan antanut periksi, vaan Hamilton joutui ajamaan mutkan leveäksi, palaten pääsuoralle suomalaisen edelle.

F1-tuomariston julkitulo: Tämä Sebastian Vettelin teko antoi syyn rangaistukselle

Lewis Hamiltonin aivopieru Kimi Räikköstä kohtaan kaivelee edelleen – syöksikö Jäämiehen kauden alamäkeen?

Hamilton hölläsi kaasua päästäen Ferrarin takaisin edelleen, vain hyökätäkseen uudelleen jo seuraavassa mutkassa. Tällä kertaa hänen onnistui nousta kisan kärkeen.

Sen jälkeen seurasi yksi F1-historian hektisimmistä kierroksista. Hamilton ja Räikkönen pyörähtivät molemmat vuoronperään vaihdellen kärkipaikkaa. Lopulta suomalaisittain nähtiin katastrofi, kun Räikkönen lipesi liukkaalta radalta seinään.

Hamilton pääsi kurvamaan ruutulipulle ykkösenä, mutta palkintojuhlallisuuksien jälkeen tuomaristo antoi hänelle ja McLarenille kylmän suihkun. Hamiltonin katsottiin hyötyneen oikaisusta, ja rangaistuksena tästä hänelle mätkäistiin 25 sekunnin aikasakko.

Britti tipahti ensimmäiseltä sijalta kolmanneksi, Felipe Massan periessä voiton. Kaksikko taisteli kyseisellä kaudella tiukasti keskenään maailmanmestaruudesta, joten tuomaripelillä oli suuri vaikutus MM-taistoon.

Maailmanmestaruus ratkesi lopulta ikimuistoisella tavalla kauden päätöskilpailussa Brasiliassa. TOP5: Kaikkien aikojen GP:t – nämä kilpailut ovat klassikoita syystä, ja jokaisen F1-fanin tulisi tietää ne

Hamiltonilta kyseltiin Kanadan GP:n lehdistötilaisuudessa hänen muistojaan yli kymmenen vuoden takaisesta tilanteesta.

– Tiedän miltä tuntuu hävitä kisa (tuomaripelillä). Se ei todellakaan ole tapa jolla kukaan haluaa voittaa, mutta ei myöskään hävitä, varsinkaan jos on ajanut hyvän kilpailun.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Vettelin rangaistus paljasti, kuinka pihalla osa faneista on: ”En tiedä kumpi ärsyttää enemmän, tuomarit vai fanit”

SuomiF1 arvioi Kanadan GP:n topit ja flopit: Rakkaus formuloihin koetuksella, Vettel-tilanteesta yksimielinen tuomio

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale