Kanadan GP puhuttaa vielä pitkään. SuomiF1-sivuston toimitus ottaa osaa jälkihöyryihin listaamalla omat mietteensä perinteiseen topit ja flopit -listaukseensa.

Lue aiempien kilpailuiden topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukot Kanadan GP:n jälkeen

TOP #1

Juuso Taipale: Renault. Valoa tunnelin päässä: Talli tuplasi pistepottinsa yhdessä kilpailussa. Se kertoo täydellisesti siitä, miten pahasti alkukausi meni Renaultilta vihkoon.

Kanadassa Renault näytti kuitenkin merkkejä eteenpäinmenemisestä. Daniel Ricciardon hieno nelosruutu ja molempien kuskien pääsy pisteille kisassa viittaisivat siihen, että talli on löytänyt lisää vauhtia autostaan. Uskaltaisiko tässä vähitellen jo haaveilla, että talli nousisi kutittelemaan Red Bullia tosissaan?

Tuukka Hyttinen: Sebastian Vettel. Saksalaiskuski oli viikonlopun paras kuljettaja, eikä yksi ajovirhe sitä muuta. Vettelin rangaistus oli täysin kohtuuton, eikä hän olisi ansainnut menettää voittoaan huippuvireisen viikonloppunsa päätteeksi.

LUE MYÖS: Sebastian Vettelillä raivokohtaus! Rikkoi protokollia kisan jälkeen, paineli matkoihinsa suorassa lähetyksessä

Juuso Koivumäki: Renault is back! Renault palasi ”valtaistuimelleen” Kanadan GP:ssä. Talli otti valtavan pistepotin ja nousi viidenneksi vain kahden pisteen päähän McLarenista. Sekä Daniel Ricciardo että Nico Hülkenberg jättivät hitaamman Red Bullin taakseen, ja molemmat aiheuttivat Valtteri Bottakselle vaikeuksia ohitustilanteessa. Tämä viittaisi siihen, että Renault on saanut vihdoin suoranopeutensa kuntoon. Tällä kertaa myös laitteisto kesti.

Sebastian Vettel keräsi sympatiaa osakseen. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Sebastian Vettel. Rangaistus oli täysin ylimitoitettu, ajatelkoot miehen dissaajat mitä tahansa. Yksi virhe ei olisi maksanut voittoa, jos F1 ei olisi näin pahasti mädäntynyt. Jälkipyykki peittää alleen Vettelin erinomaisen ajosuorituksen.

Ykkössijalta tiputankin hänet kisan jälkeisten tapahtumien johdosta. Nyt sai korveta todella paljon, mutta homma meni lapselliseksi. Osan tempuista olisi voinut jättää tekemättä. Mutta saivatpahan F1-fanit ainakin hyvää meemimateriaalia.

Tuukka Hyttinen: Daniel Ricciardo. Australialaiskuski pääsi myös sattuman, mutta enimmäkseen oman vauhtinsa ansiosta kautensa parhaaseen lähtöruutuun. Ricciardo ei tuhlannut tilaisuutta, vaan otti kisassa kaiken keskinkertaisesta Renault-kilpuristaan irti piiskaten sen vuoden ensimmäisille tuplapisteilleen. Tulos oli Ricciardon paras Renault’n väreissä ja samalla koko tallin paras Kanadassa sitten vuoden 2011. Mainio suoritus, joka varmasti motivoi koko tallia taistelussa keskikastin herruudesta.

Juuso Koivumäki: Ferrari is back! Myös Ferrarin virkistyminen oli Kanadan GP:n parhaita paloja. Olisi mahtavaa, jos Ferrari saisi tästä vielä kauden aikaan, ja myös Sebastian Vettel nousisi mukaan MM-taistoon. Mattia Binotto lupaili lisäpäivityksiäkin, joten Ferrari voi olla vielä kova loppukaudella.

TOP #3

Juuso Taipale: Lewis Hamilton. Mercedes-tähteä on turha syyttää Kanadan GP:n jälkipyykistä. Britin avautuminen Vettelin tempusta on valitettavasti osa nyky-ykkösiä, osa lajia.

Hamilton oli Montrealissa selvästi parempi Mercedes, antaen samalla kaikille vakavan muistutuksen henkisestä kovuudestaan. Tämä mies on se, joka määrittää MM-taiston kohtalon.

Tuukka Hyttinen: Lance Stroll. Heikkoja suorituksia ja sitäkin kehnompia tuloksia tallilleen alkukaudella tarjonnut kandalainen ylsi komeasti pisteille kotiyleisönsä edessä. Parempaan paikkaan onnistumista ei olisi voinut sattua, etenkin kun kanukki karsiutui aluksi jo aika-ajojen ensimmäisessä sessiossa. Strollin ajamista on ruoskittu paljon aivan syystäkin, mutta sunnuntaina nuorukainen tienasi hitusen lisää arvostusta formulakansalta.

Juuso Koivumäki: Günther Steiner. Haasin tallipäällikön ote on rautainen. Löi Kevin Magnussenille jauhot suuhun, kun tanskalainen kitisi radiossa huonosta autosta, vaikka oli itse sen rusikoinut aika-ajossa. Vahva johtaja, jota talli tarvitsee – etenkin Kanadan kaltaisten vaikeiden viikonloppujen jälkeen.

FLOP #1

Juuso Taipale: F1-sarjan oma maali. Voitto pitäisi ratkaista radalla, ei tuomarikabinetissa. F1 hankki itselleen täydellisen imagotappion, mikä on kaikkien huonojen uutisten joukkoon perin masentavaa.

Kukaan lajia vuosikymmeniä seurannut ei hyväksynyt Vettelin rangaistusta. Ymmärrystä sille antoivat vain lähinnä lajia vähemmän seuraavat, Hamiltonin fanit ja Vettelin vihaajat. Kumpaa puolta F1 haluaa palvella? Jos jälkimmäisiä, pitänee harkita minun ja F1-sarjan välirikkoa.

”F1 ei tarvitse tätä” – Vettelin rangaistus tyrmättiin F1-piireissä täysin

Tuukka Hyttinen: Kanadan tuomaristo. Missä oli järki ja kohtuus Montrealissa? FIA:n tuomarit tulkitsivat sääntökirjaa kuin piru raamattua Sebastian Vettelin kohutussa nurmikkoseikkailussa. Saksalaisen paluu radalle Lewis Hamiltonin eteen oli silminnähden tahaton liike, jolle mies ei voinut itse mitään. Olisi ollut enemmän kuin paikallaan harkita tilanteen lieventäviä asianhaaroja ennen kuin Ferrari-tähdeltä riistettiin voitto käsistään.

Juuso Koivumäki: Tuomaristo. Jos Monacossa päästin tuomariston lipsahtamaan top-listalleni, se ei totisesti sitä ollut Kanadassa. Voisiko Mika Salon saada sinne jokaiseen kilpailuun? Salon näkemys entisenä kuljettajana oli Vettelin rangaistuksesta C Moren lähetyksessä täysin oikea. Ei Vettel voinut tilanteessa yhtään mitään. Saksalainen teki vielä korjausliikkeen aivan ennen kuin hän valui Hamiltonin eteen. Ilman tuota korjausliikettä auto olisi ollut seinässä, ja molempien kuskien kisa olisi päättynyt siihen. Tuomareiden toiminta oli totaalinen farssi.

Näkökulma: Vettelin rangaistus paljasti, kuinka pihalla osa faneista on: ”En tiedä kumpi ärsyttää enemmän, tuomarit vai fanit”

Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton palkintopallilla. Kuva: Getty Images

FLOP #2

Juuso Taipale: Valtteri Bottas. Kuudes lähtöruutu, neljäs sija kisassa. Ei hyvä. Vauhti paikoin täysin hukassa, arkailua ohitustilanteissa. Ei todellakaan hyvä.

Bottaksen kauden heikoin kilpailu ei vielä kaada venettä, eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö suomalaisässä nousisi tästä uuteen kukoistukseen. Mutta mahtavan alkukauden jälkeen kriittiset takiaiset ovat valmiita iskemään armotta, jos tulostaso on tällaista. Ranskassa pitää parantaa.

Tuukka Hyttinen: Haas. Amerikkalaistallin viikonloppu oli taas pelkkää Via dolorosaa. Onnetonta tilannetta ja ilmapiiriä tallissa korosti kesken kisan kuultu avautuminen tiimiradiossa Kevin Magnussenilta. Tanskalainen haukkui autoaan ja kisaansa niin rankasti, että tallipomo Günther Steinerin hermot paloivat aivan ymmärrettävästi. Monilla talleilla on vaikeaa, mutta Haasin leirissä olisi päästävä pelkästä raivoamisesta eroon.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Ajoi huonon viikonlopun. Sortui aika-ajossa yliyrittämiseen, mikä kostautui suuresti. Kisassa kesyjä ohitusyrityksiä Renault-kuskeista. Tämä viikonloppu täytyy nyt vain nollata ja kääntää katse kohti Ranskaa, jossa on Hamilton jätettävä taakse, jos mielii MM-taiston pitää elossa.

FLOP #3

Juuso Taipale: Pierre Gasly. Gasly oli floppi-listallani jo Monacossa. Silloin sain asiasta kritiikkiä. Nyt yhtäkkiä Kanadassa muutkin tuntuivat kritisoivan miestä. Niinpä, meillä suunnannäyttäjillä on vaikeaa.

Gaslyn ongelma on sama kuin Monacon arviossanikin. Verstappenilta tulee kuokkaan aivan liian rumalla tavalla. Nykysarjassa Red Bullilla pääsee aina mukaville pistesijoille ajamalla vain maaliin, mutta Montrealissa Gasly ei onnistunut edes siinä. Herätys!

Tuukka Hyttinen: McLaren. Brittitallin tekniikka ja taktiikka pettivät Montrealin paahtavassa helteessä. Ensin Carlos Sainz sai lähtöruuturangaistuksen Alexander Albonin estämisestä aika-ajoissa. Sunnuntain kisassa jarrukanavavika pilasi espanjalaisen pistesijan. Myös tallitoveri Lando Norrisin kisa päättyi ennen aikojaan kilpurin renkaan ripustuksen petettyä omia aikojaan. Ei kaikista puhtain viikonloppu. Kanadan reissusta ei jäänyt briteille paljoa positiivisia asioita kotiin vietäväksi.

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Olen odotellut herralle monoa jo Bahrainista asti. Gasly on valovuoden päässä tallikaveristaan, eikä hän pystynyt tällä kertaa edes jättämään Renault-kaksikkoa taakseen. Lähti kisaan ruudusta viisi ja päätyi ruutuun kahdeksan. Ala-arvoinen suoritus – taas.

Lando Norris joutui jättämään Kanadan GP:n kesken. Kuva: Getty Images