Näkökulma: Vettelin rangaistus paljasti, kuinka pihalla osa faneista on: ”En tiedä kumpi ärsyttää enemmän, tuomarit vai fanit”

© Kuva: Getty Images

Sebastian Vettelin saamassa rangaistuksessa on jotain hyvää. Se paljastaa, ketkä ovat täysin pihalla formula ykkösten lainalaisuuksista, kirjoittaa SuomiF1-sivuston Juuso Taipale.

Miten voi F1-sarja onnistua ampumaan itseään näin tehokkaasti omaan jalkaansa? Kauden ensimmäisen edes etäisesti jännittävän osakilpailun lässähtäminen täydeksi farssiksi on tragikoomisen täydellinen esimerkki sarjan nykytilasta.

Vettel maksoi pienestä lipsahduksestaan kovan hinnan, vaikka kenenkään lajista tietävän mielestä siinä ei ollut mitään väärää. Tuomaristo näki asian kuitenkin toisin.

Miksi näin pääsi käymään? Koska tuomaritornissa sääntökirjaa tulkittiin kuin piru raamattua. Ja se meni täydellisesti metsään.

Gilles Villeneuve kääntyisi haudassaan jos kuulisi, mitä hänen nimikkoradallaan oikein tapahtui.

Vettelin väitettiin estäneen Lewis Hamiltonia hänen palatessaan takaisin radalle. Mitä helkkaria, sanoivat kaikki lajia pidemmän aikaa seuranneet.

Gilles Villeneuve kääntyisi haudassaan jos kuulisi, mitä hänen nimikkoradallaan oikein tapahtui. Jos Vettel sai rangaistuksen pitäessään vikuroivan auton hallinnassaan, voi vain kuvitella millaista huutia Villeneuve ja Rene Arnoux olisivat saaneet kauden 1979 Ranskan GP:n taistostaan. Ai et tiedä mistä puhun? Niinpä niin….

SuomiF1 arvioi Kanadan GP:n topit ja flopit: Rakkaus formuloihin koetuksella, Vettel-tilanteesta yksimielinen tuomio

Vettel sai siis rangaistuksen palatessaan radalle ja avaamatta Hamiltonille helppoa tietä ohitukselle. Voi kyynel. Tällaiseksikö kilvanajo on mennyt? Taistelua tai takana olevan elämän tekemistä tukalaksi ei saa harjoittaa?

Tarkastellaanpas tilannetta rauhassa ja analyyttisesti.

Peittikö Vettel, vai jäikö Hamiltonille tilaa? Katso kuva kohutilanteesta, paljonko turvaväliä pitäisi olla?

Vettelin Ferrari riistäytyi uudelleen kuljettajansa käsistä hänen palatessaan radalle yli kanttikiven. Heilahduksen näkee hänen onboard-kamerastaan. Saatuaan autonsa kuriin Vettel pitää rattinsa suorassa kiihdyttäen paikalta. Samalla tila oikealla kapeni, pakottaen Hamiltonin perääntymään.

Ei mitään rangaistavaa, mutta koska nykyajan formula ykkösissä pienenkään haitan aiheuttaminen on rikoksista suurin, rangaistiin Vetteliä.

Sebastian Vettel kertasi ajovirhettään, kiisti väitteet Hamiltonin estämisestä: ”En koe tehneeni mitään väärää”

Olen seurannut päätäni pudistellen perusteluita, joita jotkut käyttävät Vettelin rangaistusta puolustaessaan. Se kertoo surullisesti siitä, kuinka jotkut fanit ja jopa F1-sarja itse ovat erkaantuneet lajin perimmäisestä luonteesta.

Jotkut eivät usko, että Vettelillä olisi ollut ongelmia auton hallitsemisessa. Jokainen lajia ymmärtävä näkee TV-kuvista kuitenkin välittömästi, kuinka vaikeaan paikkaan Vettel joutui.

On täysin absurdia väittää, että Vettel olisi tahallisesti yrittänyt blokata Hamiltonin. Hän teki juuri sen, mitä kilpakuljettajan pitikin. On katsojan oma vika, jos hän olettaa että tällaisissa tilanteissa pitäisi ajaa sivuun ja päästää takana ajanut ohitse ilman mitään vastaanhangoittelua.

Vettelin rangaistusta on verrattu Monacossa 2016 nähtyyn käytännössä vastaavaan tilanteeseen, josta Hamilton selvisi ilman sanktioita. Hyvä niin, se päätös oli oikea. Niin olisi pitänyt käydä Montrealissakin.

En tiedä kumpi ärsyttää enemmän. Karkea tuomarivirhe vai joidenkin ihmisten ajatusmaailma siitä, ettei mitään virhettä edes tapahtunut.

Vettelin rangaistuksessa on muisteltu myös Max Verstappenin viime vuoden Japanin GP:ssä saamaa rangaistusta vastaavassa tilanteessa. Tuokin tilanne olisi pitänyt jättää sanktiotta, joskin Verstappenin tempun vuoksi Kimi Räikkönen kärsi huomattavasti enemmän kuin Hamilton.

Takavuosina Vettelin tempussa ei olisi ollut mitään ihmeellistä. Nuorempi ja/tai lajin historiasta tietämätön kansa voi ihailla internetistä lukuisia upeita taisteluita, joissa armoa ei anneta, joskaan sitä ei anellakaan.

Ratatapahtumiin liittyvät säännöt ja tuomaritoiminta on mennyt pelleilyksi. Se on myös istuttanut fanien mieliin väärän kuvan siitä, mitä radalla saa ja ei saa tehdä. Kilvanajo on kuollut.

En tiedä kumpi ärsyttää enemmän. Karkea tuomarivirhe vai joidenkin ihmisten ajatusmaailma siitä, ettei mitään virhettä edes tapahtunut.

Jos tämä on formula ykkösten suunta, en voi kuin sanoa: pilalla, pelkkää paskaa tilalla.

Mitä mieltä olet koko jupakasta? Tule kertomaan mielipiteesi Moottoriurheilun Olohuone -ryhmässä Facebookissa!

Lue lisää näkökulmia täältä

Kanadan GP:n voittaja ja voittaja. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.