Katso: Tämä upea video esittelee F1-ratin kehityksen pyöreästä puukappaleesta nappuloita vilisevään scifi-härveliin

Videopalvelu Youtubeen on ladattu erinomaisesti F1-sarjan hurjaa teknistä kehitystä valottava video. Pariminuuttisella makupalalla käydään lävitse F1-ratin historiansa aikana kokema hurja muodonmuutos.

Nykyaikana ohjauspyörä toimittaa muutakin kuin kääntämisen virkaa. Tämän päivän ratti on täynnä jos jonkinlaista nappulaa ja namiskuukkelia, joiden avulla kuljettaja voi ottaa kaiken irti kalustostaan taistelussa sijoituksista. Harppaus on melkoinen verrattuna sarjan alkupäivien pyöreisiin ja arkipäivän näköisiin ratteihin.

Mullistukset alkoivat teknologian kehityksen myötä 1980-luvun lopussa. Ensiksi ratteihin ilmestyivät vivut vaihteenvaihtoa varten, ja pian seurasivat ensimmäiset napit esimerkiksi radiokommunikointia, juomista ja moottoriasetuksia varten.

Nappien määrä on kasvanut tasaisesti tähän päivään saakka, ja nykyään kuljettajilta vaaditan jo melkoista keskittymistä jo pelkästään kaikkien säätöjen muistamiseen. Puhumattakaan säätöjen tekemisestä yli 300 kilometrin tuntivauhdissa.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!