Aiemmin McLarenilla ja Red Bullilla työskennellyt, keväällä 2011 Ferrarin strategioista vastuussa olevan Operations Research -osaston päällikkönä aloittanut Neil Martin sanoo, että formula ykköset ovat muuttuneet lyhyessä ajassa.

F1-sarjaa on enenevässä määrin syytetty muuttumisesta kohti eräänlaista kestävyysajon kaltaista lajia, jossa puhtaan nopeuden merkitys on vähentynyt. Ferrari-pomo kertookin Gazzetta dello Sportin tuoreessa haastattelussa, että oikeanlaisesta reagoinnista muuttuviin tilanteisiin ja kilpailijoiden toimintaan on tullut ratkaiseva tekijä menestyksen takana.

– Vielä muutama vuosi kaikki oli hyvin yksinkertaista. Jokainen huolehti vain omasta autostaan ja oli vain yksi strategia: ajaa niin nopeasti kuin mahdollista, Martin sanoo.

– Tämä ei ole enää asianlaita. Nykyisin on välttämätöntä arvioida kokonaista joukkoa muuttujia, alkaen renkaiden kulumisesta ja sääolosuhteista aina varikolla menetettyyn aikaan.

Vaikkakin Italian Fioranossa sijaitsevan osaston on reagoitava radalta tulevaan dataan läpi kisaviikonlopun, kaikkein stressaavimmaksi ajaksi työssään Martin nimeää lauantain.

– Varmaankin aika-ajot, jolloin pidät kuljettajia varikolla odottaen parasta hetkeä lähettää heidät ulos, samalla kun näet kilpailijoiden kellottavan nopeampia aikoja.