Marussian suoratestissä kesällä kolaroinut ja toisen silmänsä menettänyt Maria de Villota on palannut julkisuuteen. Espanjalainen kertoo muistavansa tarkasti kammottavan tapahtuman.

– Muistan kaiken – jopa törmäyshetken, de Villota sanoo espanjalaislehti Holassa.

– Kun heräsin [sairaalassa], kaikki olivat ympärilläni, eivätkä he tienneet aionko puhua, tai kuinka tulisin puhumaan. Aloitin englanniksi, koska luulin olevani FIA:n tarkastuksessa ja että hoitaja oli valmentaja.

Kuljettaja kertoo hänen isänsä olleen paikalla ja pyytäneen häntä puhumaan espanjaksi.

– Tulin silloin tietoiseksi kaikesta, mitä oli tapahtunut, missä olin ja miksi.

– Onnettomuus on antanut minulle uuden näkökulman elämään ja siihen mitkä asiat ovat tärkeitä. Se on opettanut minulle, että saavuttaaksesi sen, mitä haluat, täytyy ponnistella läpi menetyksen.

”Täytyy pysähtyä ja mitata asioita eri tavalla”

– Nyt kun minulla on ainoastaan yksi silmä, ehkä koen enemmän asioita kuin aiemmin. Ennen tätä elämäni oli kilpailua kelloa vastaan, mutta nyt näen, että täytyy pysähtyä ja mitata asioita eri tavalla.

Vaikka de Villota on hyväksynyt uuden tilanteensa, heti aluksi vauriot, jota hänen kasvonsa olivat kärsineet, oli suuri järkytys.

– Aluksi silmän päällä oli lappu, joten en nähnyt sitä. Ensimmäisenä päivänä kun katsoin itseäni peilistä, minulla oli 140 mustaa tikkiä kasvoillani – ja ne näyttivät köydellä tikatuilta – ja olin menettänyt oikean silmäni. Olin kauhuissani.

– Minun on käyttävä leikkauksessa pian, mutta pahin on nyt takana. Minulla on päänsärkyjä, eivätkä [lääkärit] tiedä kuinka kauan ne tulevat kestämään – kenties vuosia.

– Minulla on kallonsisäistä painetta, minkä vuosi minun hillittävä ponnistuksiani paljon. Olen menettänyt hajuaistin, sekä makuaistin, joka on yhteydessä hajuaistiin. Nyt pidän ruuista, joiden maku on voimakas.