Britannian GP:n topit ja flopit: ”Päätökset eivät mahdu jakeluun” – tuomareille roppakaupalla kuraa, sprintti jakaa mielipiteet

© Kuva: Getty Images

F1-kauden MM-taisto sai kerralla bensaa roimasti liekkeihin, kun MM-sarjan kärkikaksikko Max Verstapppen ja Lewis Hamilton kolaroivat rajusti Britannian GP:n avauskierroksella.

Verstappen joutui keskeyttämään, ja Hamilton sai rangaistuksen, mikä aiheutti kovaa keskustelua.

Tuomariston ohella viikonlopun yksi isoimmista puheenaiheista oli uudistettu sprinttikilpailuformaatti.

SuomiF1-sivusto listasi tuttuun tapaan viikonlopun topit ja flopit.

TOP3

Juuso Koivumäki: Kimi Räikkönen. Kokenut suomalainen näytti Britanniassa sitä, missä on parhaimmillaan. Kaksi loistavaa starttia, joilla pystyi nousemaan useita sijoja. Alfa Romeon vauhti ei kuitenkaan tällä hetkellä riitä pistetaisteluun, sillä lähdön jälkeen Räikkönen ja Alfa Romeo olivat helppo suupala nopeammille autoille.

Nooa Ruuth: Daniel Ricciardo. McLarenille täksi kaudeksi palkattu aussitähti ajoi juuri sellaisen kilpailun, mitä brittitalli häneltä tarvitsi. Leclercin ajaessa loistokilpailun onnistui ”mesimäyrä” pitämään toisen punaisen paholaisen takanaan läpi kilpailun. Ricciardo on silti turhan kaukana Norriksen kyydistä, mutta jospa Britannian suoritus nostaisi hymyilevän aussin itseluottamusta.

Eetu Lehtonen: Fernando Alonso. Vanha kettu näytti nuoremmilleen ohittamisen mallia. Sprinttikilpailun upea ensimmäinen kierros pohjusti Alpine-kuljettajalle mukavan täytteen hänen pistepussiinsa. Alonson tekeminen alkaa muutenkin olemaan loistavalla tasolla ja vanha mestari napsii tasaisesti hyviä pisteitä.

Kimi Räikkönen pystyi nousemaan useita sijoja sprinttikilpailussa lauantaina. Kuva: Getty Images

TOP2

Juuso Koivumäki: Sprinttikisa. Monella varmasti oli epäilyksiä sprinttikilpailun suhteen, mutta se onnistui elävöittämään viikonloppua juuri sopivasti ilman, että koko pakka olisi mennyt sekaisin. Sprintti kuitenkin antoi mahdollisuuden nousta myös huonommalla autolla parempaan lähtöruutuun, kuten Alonson ja Räikkösen kohdalla nähtiin. Hyvä ja tervetullut mauste kisaviikonloppuun.

Nooa Ruuth: Charles Leclerc. Kauden parhaimman kilpailunsa ajanut Leclerc oli niin lähellä ensimmäistä voittoaan sitten ensimmäisen Ferrarikautensa. Ensin loistavaa tekemistä aika-ajoissa sekä sprintissä ja kirsikaksi kakun päälle toinen sijoitus itse kilpailussa. Palkintosija oli Leclercille kolmas edellisestä neljästä ajetusta kilpailusta Silverstonessa. Mainio saldo. Lisäksi renkaiden säästyminen on hyvä merkki Ferrarille. Italialaistalli näyttää olevan oikeilla jäljillä.

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Seitsenkertainen mestari otti kyynerpäät esiin ja tarjosi Max Verstappenille kovuutta samalla mitalla takaisin. Hollantilainen on käytännössä koko alkukauden kerjännyt osumaa ja tällä kertaa pilkka napsahti omaan nilkkaan rajulla tavalla. Hamilton ei aikarangaistuksesta lannistunut, vaan huudatti kotiyleisöä ikumuistoisella voitollaan. Mestaruustaisto ei ole ohi.

Charles Leclercin kova taistelu ei ihan riittänyt kirkkaimpaan kruunuun saakka – ”Voitosta ajaminen oli mahtavaa!”

TOP1

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Monacolaiskuljettajalta loistava kisaviikonloppu. Aika-ajot petasivat loistavan lähtöasetelman kilpailuun, joka ei aivan saanut ansaittua kruunua. Ferrarilla kuitenkin kakkospaikalle on huikea suoritus.

Nooa Ruuth: Lewis Hamilton. Nyt se mestaruustaisto vasta alkaa. Aiemmin tällä kaudella Verstappenin kanssa kevyesti ottanut britti ei enää aikonut tulla hollantilaisen riepoteltavaksi, vaan osoitti mestarin elkeitä taistellen joka sentistä sunnuntaina. On ikävää, että kiivas kamppailu päättyi osumaan, mutta mielestäni se on ollut vain ajan kysymys. Tilanteessa ei ole yhtä syyllistä. Tällä kertaa tilanne suosi Hamiltonia, ja käytti britti tilanteen hyödyksi loistavasti. Meillä on menossa yksi kaikkien aikojen MM-taistoista.

Eetu Lehtonen: Charles Leclerc. Ferrari-tähti ajoi todella vahvan viikonlopun ja Ferrarin kyyti oli vauhdillisestikin positiivinen yllätys. Hyödynsi hyvän startin ja paineli kärkikaksikon osuttua yhteen kilpailun kärkeen. Aivan kirkkaimpaan kruunuun ei tällä kertaa vauhti riittänyt, mutta olipahan piristysruiske nähdä punainen auto voittotaistossa.

FLOP3

Juuso Koivumäki:Tuomaristo. Tällä hetkellä tuntuu, että tuomaristo arpoo jokaisen ratkaisun. Minkäänlaista johdonmukaisuutta ratkaisuissa ei ole, eikä edes harjaantunut katsoja voi ennustaa rangaistusta tai sen laajuutta. Kertoo jotain tuomaristojen johdonmukaisuudesta, että C Moren studiossa ollut F1-tuomari Mika Salo ei olisi antanut Verstappenin ja Hamiltonin tilanteesta rangaistusta, mutta Hamilton lopulta sai 10 sekunnin aikasakon.

Kenen vika kohuttu kolari oli? Näin useat kuljettajat näkivät tilanteen

Nooa Ruuth: Christian Horner. Brittipäällikön kuppi kaatui pahemman kerran kilpailun jälkeen. On normaalia, että Horner olisi tuohtunut suojattinsa kohtelusta, mutta miehen lähettämät kommentit Hamiltonia kohtaan olivat mauttomia. Tallin tulee keskittyä Unkarin GP:seen eikä menneeseen. Nyt tämän kauden haastaja mitataan tosissaan.

Eetu Lehtonen: Sprinttikilpailu. Kokeilematta ei voi onnistua, eikä tälläkään kertaa onnistuttu laakista. On tietysti hienoa saada koko viikonlopulle toimintaa, mutta sprintti oli enemmän tai vähemmän juuri sitä mitä uumoiltiin. Avauskierroksen jälkeen seurattiin johtajaa. Sen lisäksi on myös todella hölmöä, että sprinttikilpailun voittajalle tilastoidaan paalupaikka, vaikka perjantaina ajettiin samalla tavalla aika-ajoa kuin aikaisemminkin. Hiomista riittää.

Raivoissaan oleva Christian Horner tylytti Lewis Hamiltonia brittikuskin voiton jälkeen – ”Toivottavasti hän on tyytyväinen aikaansaannoksestaan”

FLOP2

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Ei periaatteessa tehnyt koko viikonloppuna mitään väärin tai huonosti, mutta suomalaiskuljettaja ei vain yksinkertaisesti ole riittävällä tasolla taistelemaan sarjan parhaiden kuljettajien kanssa. Vauhtiero tallikaveri Lewis Hamiltoniin kovalla renkaalla oli suorastaan järkyttävä.

Valtteri Bottas joutui pettymään palkintopallista huolimatta – ”Startit olivat heikkoja”

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Ailahtelevaa alkukautta jatkava meksikolainen onnistui ainoastaan nopeimmassa kierroksessaan kilpailussa tänä viikonloppuna. Järkyttävä virhe sprintissä pudotti RB-kuskin viimeiseksi sunnuntain pääesitykseen. Uhkarohkea strategia ei toiminut, vaan jäi Perez tärkeässä kilpailussa ilman pisteitä. Suoritusten pitää tasaantua, tai nappaa Mercedes valmistajien mestaruuden jo kahdeksatta vuotta putkeen.

Toto Wolff puolustelee Lewis Hamiltonia Britannian GP:n jälkeen – ”Lewis on vastakohta likaisesta kuskista”

Eetu Lehtonen: Tuomaritoiminta. Tuomariston päätökset eivät mahtuneet tälläkään kertaa omaan jakeluun. George Russellin sprinttikilpailusta saatu lähtöruuturangaistus oli hölmö, jonka pohjalta Lewis Hamiltoniakin jouduttiin rankaisemaan. Tuntuu siltä, että aina kolahtaessa on pakko etsiä väkisin syyllisiä, vaikka kovassa kilvanajossa osumat ovat välillä välttämättömiä. Antakaa kavereiden kisata!

Lewis Hamiltonin (vasemmalla) ja Max Verstappenin kolarointi avauskierroksella herätti kovaa kritiikkiä tuomariston suuntaan molemmista leireistä. Kuva: Getty Images

FLOP1

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolaiskuljettajalta heikko viikonloppu. Aika-ajo meni vielä hyvin, mutta koko viikonloppu tuhoutui sprinttikilpailun ajovirheeseen ja siitä seuranneeseen keskeytykseen. Kilpailussa teki kaikkensa päästäkseen pisteille ja onnistui lopulta viemään Hamiltonilta yhden pisteen nappaamalla nopeimman kierroksen.

Nooa Ruuth: Tuomaritoiminta. Tuomareiden liipaisinsormi oli turhan herkkä Itävallassa ja valitettavasti sama jatkui myös Silverstonessa. Russellille määrätty rangaistus oli suoraan sanottuna naurettava. Sama linja jatkui mielestäni sunnuntaina Hamiltonin sekä Verstappenin välisessä kamppailussa. Näin kiihkeässä mestaruustaistossa sattuu ja tapahtuu. Molemmat osapuolet olisivat voineet välttää törmäyksen, mutta silti syy langetettiin vain yhden kuljettajan niskaan. Mestaruus sekä voitto tulisi ratkaista radalla, eikä kabinetissa.

Eetu Lehtonen: Sergio Perez. Bakun voiton jälkeen tuloskäyrä on ollut alaspäin ja Britanniassa tehtiin pohjanoteeraus. Red Bull olisi kaivannut Perezin vahvuuksia tallikaverin lentäessä seinään, mutta meksikolaista ei näkynyt missään, paitsi sprintissä vilahti tv-kuvissa spinnatessaan lähes aitaan saakka. Pystyi sentään lopussa varastamaan Hamiltonilta lisäpisteen nopeimmalla kierroksellaan.


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.