SuomiF1-sivusto on pistänyt parastaan virittääkseen suomalaisia formulafaneja tunnelmaan ennen kauden alkua.

Olemme julkaisseet kattavat ennakot jokaisesta tallista ja kuljettaajasta. Tutustu talliesittelyihin täällä, kuskisivuumme puolestaan täällä.

Tutustu ennakkopakettiimme kokonaisuudessaan täältä!

[readmore from=”Kausiennakko 2019″]

Lisäksi jokaisesta GP:stä on tehty kattava ja laadukas kisasivu, joiden avulla formulafani saa kaiken tarvitsemansa tiedon helposti yhdestä paikasta. Tutustu kauden avauskilpailun Australian rataan, historiaan ja lähetysaikoihin täältä.

Toimituksemme seuraa formuloita intohimolla ja asiantuntemuksella. Siksi haluammekin antaa omat arviomme muutamiin puhenaiheisiin, jotka kiinnostavat kaikkia suomalaisia formulafaneja.

Miten Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas pärjäävät? Kuka vie mestaruuden? Mitä tulevalla kaudella kannattaa seurata? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaukset alla.

Millä ajatuksin tulevaan kauteen?

F1-sarja on aina mielenkiintoinen. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Lajin näkee aivan uudella tavalla, kun sitä seuraa ilman sinivalkolaseja. Siksi tämän kauden lähtöasetelmat ovat herkulliset.

Sääntöuudistukset tuskin aiheuttavat massiivisia mullistuksia, mutta pienikin niiden tuottama piristysruiske kilparadoille kelpaisi. Taistelupareja riittää, niin kärkipäässä kuin äärimmäisen tasaisessa keskikastissa.

Ja sinivalkolasit takaisin päähän: suomalaiskuskit ovat näkyvästi esillä tälläkin kaudella.

Juuso Koivumäki: Ensimmäinen kausi kahden vuoden tauon jälkeen, kun kärkikahinoista löytyy vain yksi suomalainen. Odotan Valtteri Bottaksen pääsevän hyvin vauhtiin ja saavan lisää itseluottamusta heti alkukaudesta.

Lisäksi sanomattakin on selvää, että tällä kaudella keskikasti kiinnostaa takuulla suomalaista moottoriurheilukansaa. Odotan mielenkiinnolla Kimi Räikkösen suorituksia keskikastissa, sillä on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten 39-vuotias maailmanmestari vielä motivoi itsensä taisteluun pelkistä pistesijoista.

Tuukka Hyttinen: Kauden lähtöasetelmat ovat onneksi asteen viime vuotta tasaisemmat. Tältä tilanne vaikuttaa ainakin talvitestien perusteella, vaikka niistä ei voidakaan suurempia johtopäätöksiä tehdä.

Muutamat ensimmäiset kisat valottavat todellisia voimasuhteita, mutta tiukempaa ja tasaväkisempää taistelua toivoa kaipaisi viimein vähintään kärkikolmikon välille.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Juuso Taipale: Jos F1-sarja kiinnostaa muutenkin kuin ratatapahtumien osalta, on tästä vuodesta luvassa melkoinen show.

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Taistelu koko lajin tulevaisuudesta ja sen suuntaviivoista käy kuumana, kun kauden 2021 sääntöjä yritetään värkätä kuntoon. Samalla Liberty Media taistelee usean kisajärjestäjän kanssa pyrkien myös kehittämään koko ajan kriisistä toiseen seilaavaa lajia kiinnostavammaksi tuotteeksi. Kannattaa seurata tarkasti, mitä kulisseissa supistaan ja kabineteissa päätetään.

Juuso Koivumäki: Onko sarja jakautunut enää kahteen? Aiemmin on puhuttu kärkitalleista ja keskikastista, mutta mielenkiintoista seurata onko tuo nyt sekoittunut.

Kuuluuko Red Bull kärkitalleihin? Nouseeko Renault ahdistelemaan entistä asiakastaan ja onko todellinen keskikasti näiden neljän jälkeen? Voiko Williamsia laskea enää keskikastiin, jos vauhti on yhtä surkeaa kuin testeissä? Pointteja, joita seurata, sillä sarjassa saatetaan nähdä neljä eri tasoa tulevalla kaudella.

Tuukka Hyttinen: Vaikuttavatko uudet aerodynamiikkasäännöt taisteluihin ohituksista? Sääntömuutosten pitäisi tehdä vastustajan seuraamisesta lähempää helpompaa.

Kovasti hehkutetuista uusista yksinkertaistetuista etusiivistä huolimatta monet tallit ovat väittäneet jo kumonneensa sääntöjen vaikutukset muiden osien avulla, joten muutosten hyödyistä ei ole vielä mitään tietoa.

Kuka vie mestaruuden? Miksi?

Kaksi mestarisuosikkia: Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Tämä on se vuosi, kun Mercedeksen dominanssille tulee stoppi.

Sebastian Vettel hyödyntää Ferrarin alkukauden edun ja käyttää asemansa tallin ykköstykkinä hyödykseen. Lewis Hamilton tarjoaa hurjan vastuksen, mutta tällä kertaa saksalainen vetää pidemmän korren.

Kausiennakossa Ferrari: Kimi Räikkösen korvannut italialaistalli on vahvempi kuin vuosiin

Kaikki ei toki muutu. Valtteri Bottas antaa Hamiltonille vahvaa tulitukea, auttaen Hopeanuolta nappaamaan jo kuudennen peräkkäisen valmistajien tittelin.

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Hän on sarjan ylivoimaisesti paras kuljettaja. Varmuus ja nopeus ovat samassa paketissa.

Jos joku aikoisi hänet todella haastaa, tarvittaisiin siihen ylivoimainen kalusto. Sitä ei löydy yhdeltäkään tallilta, ja tallikaverin taso ei valitettavasti riitä haastamaan mestaruudesta.

Näkökulma: Lewis Hamilton matkalla kaikkien aikojen suurimmaksi: ”Vaikea keksiä tapoja, joilla Hamiltonin täytyy enää suuruutensa osoittaa”

Tuukka Hyttinen: Lewis Hamilton, jälleen kerran. Vaikka Ferrarin suorituskyky vaikuttaa ainakin kauden kynnyksellä taas hitusen aiempaa väkevämmältä, brittitähden olisi vaikea nähdä häviävän mestaruutta tänäkään vuonna Vettelille. Charles Leclerc ei siihen ole mitä todennäköisimmin vielä valmis.

Red Bullinkin iskukyky näyttää kehittyneen, mutta askeleita eteenpäin on otettu varmasti Mercedeksenkin leirissä. Hamiltonin ja Toto Wolffin etumatka on niin suuri, ettei sitä kuro umpeen kukaan tänäkään vuonna.

Mitä odotat Kimi Räikköseltä?

Kimi Räikkönen vauhdissa Barcelonan talvitesteissä 2019. Kuva: Getty Images

Kausiennakossa Alfa Romeo: Kimi Räikkösen taistelu kiinnostaa suomalaisia – mutta onko edessä pettymys?

Juuso Taipale: Kimi Räikkönen on Alfa Romeolle erinomainen kiinnitys. Suomalainen tuo tallille arvokasta kokemusta ja osaamista taistelussa keskikastin herruudesta.

Ryhmä on tällä hetkellä erittäin tasainen, mutta tallin resurssit yhdistettynä Räikkösen osaamiseen tekevät tallista vahvan. Osakilpailuvoitot ovat utopiaa, mutta ”B-ryhmän” voitoista Räikkönen ajaa tosissaan.

Juuso Koivumäki: Ajanee hyviä tuloksia keskikastissa, mutta ei siellä ihmeitä tehdä.

Pystyy ajamaan Alfa Romeolla luultavasti hieman paremmin kuin osa keskikastin kuljettajista, mutta ”best of the rest” jää saavuttamatta, sillä Renault luultavasti selvästi edellä. Taistelee Haasien kanssa paikasta kymppisakissa.

Tuukka Hyttinen: Kimiltä sopii odottaa vahvoja ja konkarimaisia otteita keskikastissa. Alfa Romeon suorituskykyä on hehkutettu ja ylistetty suuresti talvella, mutta todellisuudessa mitään massiivisia harppauksia vauhdissa ei ole varmastikaan tehty.

Räikköseltä ei kannata odottaa ihmeitä, sillä sitä mies ei varmasti tee tänä vuonna itsekään.

Mitä odotat Valtteri Bottakselta?

Valtteri Bottakselle lällättely tuo esille ”fanien” nurjan puolen: ”Millainen ihminen nauttii lyödyn lyömisestä?

Juuso Taipale: Kaikki odottavat varmasti Valtterilta hänen uransa parasta F1-kautta. Voittoja ja muita vahvoja sijoituksia on pakkokin tulla, muuten Mercedes-paikka karkaa alta. Olen kuitenkin luottavainen, että Vale hoitaa homman.

Juuso Koivumäki: Odotan Valtterilta ehdottomasti parempaa kautta kuin viime vuonna. Hän haluaa todella haastaa Hamiltonin tällä kaudella ja uskonkin Bottaksen petraavan, mutta ei riittävästi mestaruuden voittamiseksi.

Uskon hänen hoitavan kuitenkin Ferrarit ja takaavan Mercedeksen tuplamestaruuden jälleen kerran.

Tuukka Hyttinen: Bottakselta odotan entistä vahvempaa ja tasaisempaa kautta. Samanlaista epäonnea ei luultavasti ole luvassa, eikä siihen ole Toto Wolffin mukaan varaakaan.

Jos Valtteri esittelee todella lupailemaansa aiempaa ärhäkämpää ja jopa itsekkäämpää asennetta radalla, lupaa se hyvää tulosten kannalta.

***
Mitä mieltä olet toimituksen arvioista? Liity Moottoriurheilun Olohuoneeseen ja kerro omasi!

F1-kausi 2019 starttaa tulevana viikonloppuna Australian Melbournessa. Kuva: Getty Images